Wat kost spouwmuurisolatie per m2? De kosten voor spouwmuurisolatie bedragen per vierkante meter gemiddeld tussen 20 en 30 euro. Het minimumtarief voor spouwisolatie varieert van 850 tot 1200 euro.
Dit is afhankelijk van het type woning, het materiaal en de kosten van de isolatie-experts die het aanbrengen. U kunt het beste rekenen met een prijs tussen de € 32,- en € 38,- per vierkante meter (m2).
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Woon je in een appartement dan ben je voor ruim 11.000 euro klaar. Heb je een hoekwoning dan ben je zo'n 17.000 euro kwijt. Een tussenwoning kost 16.500 euro om te isoleren. Huiseigenaren met een vrijstaand huis betalen het meest: bijna 33.000 euro en dat bedrag kan in het slechtste geval oplopen naar ruim 70.000 euro.
Hoeveel graden scheelt spouwmuurisolatie? Dat verschilt per woning en de hoeveelheid isolatie er in totaal aanwezig is. Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Vanaf 1 januari 2023 kan dat ook voor 1 isolatiemaatregel. Huishoudens kunnen gemiddeld 15% van de kosten die ze hebben gemaakt terugkrijgen.
Je kunt je woning op vele manieren alsnog goed laten isoleren. Je kunt bijvoorbeeld isolatie aan laten brengen in de muur, op zolder, in de gevel, in de vloer, bij de deuren en kieren, in de kruipruimte of door dubbel glas of voorzetramen aan te brengen.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen.
Om de binnenmuur te isoleren tegen geluid gebruikt u het beste steenwol. Steenwol is zeer goed geschikt om geluid te isoleren. Naast steenwol doet ook glaswol het heel goed wat geluidsisolatie betreft, zeker wanneer u kijkt naar de Knauf Acoustifit glaswolplaten.
Het plaatsen van spouwmuurisolatie in uw woning duurt dus niet lang. Het is een klus die niet arbeidsintensief is en die voornamelijk machinaal wordt uitgevoerd. U kunt rekenen op een totale werktijd van een halve dag tot een dag. Langer dan een dag zal het eigenlijk nooit duren.
Als je je op slechts één deel van je woning moet concentreren, isoleer dan in de eerste plaats je dak als dat mogelijk is. Zodra dat is gebeurd, is het de beurt aan je muren en ramen. Voor meer comfort kun je tot slot warmteverlies via je vloeren voorkomen.
Begin met het isoleren van de 'schil' van de woning.Start met het dak, het glas en daarna de vloer. Deze isolatieklussen hebben de meeste impact. Hoewel je je huis kunt laten isoleren door een vakman, kan je de meeste klussen ook zelf uitvoeren.
Zeker de echte doe-het-zelver gaat zelf isoleren. Je moet alleen wel weten welke klus je het beste kan uitvoeren en welke materialen daarvoor geschikt zijn. Zeker de echte doe-het-zelver gaat zelf isoleren. Je moet alleen wel weten welke klus je het beste kan uitvoeren en welke materialen daarvoor geschikt zijn.
Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement. Met goede spouwmuurisolatie zal het gasverbruik per jaar verminderen met 9 tot 11 m3 per m2. Daardoor is de terugverdientijd het kortste met ongeveer 3 tot 5 jaar. Daarna volgt dakisolatie met 9 m3 per m2 per jaar.
Dakisolatie met stip op nummer 1
Als het dak niet goed is geïsoleerd, verlies je die warmte daar dus snel. Dakisolatie is daarom de meest effectieve vorm van isolatie. Met een relatief lage investering kun je een hoog rendement bereiken. Het is wel belangrijk dat je goed op de hoogte bent van hoe het dak in elkaar zit.
Spouwmuurisolatie in een vervuilde spouw brengt heel wat nadelen met zich mee. Het kan zorgen voor een minder hoge isolatiewaarde, een hoger risico op vocht- en schimmelproblemen en koudebruggen. Zorg daarom altijd voor een schone spouw. Laat dit door professionals uitzoeken.
Krijg ik ook subsidie als ik zelf de isolatie aanbreng (doe-het-zelf)? Nee, de ISDE-regeling geldt niet voor isolatiemaatregelen die je zelf uitvoert. Je krijgt dus geen subsidie voor doe-het-zelven.