Negeren kan een goede manier zijn om om te gaan met bepaald ongewenst gedrag. Bij negeren gaat het zeker niet om het negeren van het kind, maar het negeren van het gedrag dat het laat zien. Negeren is vooral goed te gebruiken bij gedrag waarmee het kind de aandacht probeert te vragen en niemand anders echt kwaad doet.
Passieve agressie/negeren is een uiterst destructief gedragspatroon, vooral wanneer het een dierbare betreft, waarbij de persoon die dit doet over het algemeen vaak de indruk wekt de onschuld zelve te zijn. Het is een soort wraakgedrag dat voortkomt uit (al dan niet bewust) onderdrukte woede.
Mannen gaan jagen als jij ze niet nodig hebt
Als jij hem even negeert, betekent dat dat je hem niet nodig hebt. En precies dat activeert zijn jagersinstinct. Het tegenovergestelde is volgens de dating expert ook waar. Als hij het idee heeft dat je afhankelijk van hem bent, zal hij afstand nemen.
Negeren als vorm van indirecte weerstand. Iemand negeren betekent in feite: net doen alsof de ander niet bestaat. En hoewel er bij negeren weinig woorden worden gebruikt is de boodschap: 'voor mij ben jij lucht'.
Buitengesloten zijn doet pijn. Het raakt in onze basisbehoefte. Je waant je in een emotionele achtbaan in niemandsland waarbij jij stuurloos in het achterste karretje zit. In de periode van het negeren raak je in bijna permanente staat van overlevingsgedrag, het vechten, vluchten of verstijven.
Negeren kan naast wegcijferen inhoudelijk ook nog iets anders betekenen: respectloos, gevoelloos, sprakeloos en misschien wel nutteloos. Echter kun je het alleen maar invullen aan de hand van de manier waarop jij ernaar kijkt.
Negeren heeft een grotere impact op werknemers dan pesten. Werknemers die worden genegeerd, zeggen vaker hun baan op dan gepeste werknemers. Bovendien hebben zij meer problemen met hun gezondheid. Toch denken werknemers dat buitensluiting psychisch minder schadelijk is dan pesten.
Mensen die genegeerd worden, voelen zich vaak afgewezen en buitengesloten door een groep. Dat is vaak bijzonder pijnlijk en kan diepe sporen achterlaten, waar je nog lang mee rondloopt. Genegeerd worden kan op alle leeftijden voorkomen en ervoor zorgen dat je een negatief zelfbeeld krijgt.
In plaats van de vragen bij jezelf te stellen, als er geen aantoonbare reden is om jou zo te behandelen, kun je beter niet doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want zijn/ haar expressie en houding alleen al kunnen je in de onzekerheidsmodus duwen.
Iemand die geen drive heeft zorgt al snel voor veel negativiteit. En laat dat nou precies zijn waar mannen niet van houden. Je eigen ding doen en zelfstandig zijn wordt gezien als aantrekkelijke eigenschappen, maar let wel op dat je niet hard to get speelt.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Komt er na een tijdje stilte een berichtje van zijn kant? Dan hoef je jezelf geen zorgen te maken of hij wel genoeg aan je denkt. Niet alleen de frequentie maar ook het tijdstip van zijn berichtjes zegt veel. Vooral wanneer hij je 's morgens vroeg en 's avonds laat spontaan een berichtje stuurt denkt hij veel aan je.
Controle. Een andere reden waarom de narcist je negeert en stil blijft, is omdat de narcist de controle wil over jou. Jij bent zijn slachtoffer en hij is de dominante dader. Je moet monddood gemaakt worden, want hij, de narcist, heeft het voor het zeggen.
Als je een narcist negeert, voelen ze zich erg gekwetst. Je voedt hun ego niet meer, je geeft geen narcistische voeding. Een narcist wordt nog liever gehaat dan genegeerd. Zelfs negatieve aandacht is voeding.
Bedank hem
Voor alles wat hij voor je doet en betekent. Bedank hem voor alles wat hij doet (bouw het langzaam op, anders kan het nogal uit het niets komen). Als je het lastig vindt, kun je eerst een lijst maken van alle dingen waar je dankbaar voor bent, een soort brainstorm.
Iemand bewust pesten is misschien wel de ergste vorm van pesten, je weet immer wat je doet en welk effect het op iemand kan hebben. Er kunnen verschillende oorzaken zijn: Iemand gewoon niet mogen, discriminatie, een ruzie of conflict, of iemand bewust weg willen pesten (gebeurt soms bij een arbeidsconflict).
Hieronder vallen alle vormen van verbaal pesten (uitschelden, roddelen, beledigende grapjes of bijnamen etc.), en tevens ander gedrag dat leed bij de ander kan berokkenen zoals indirect dwarsbomen, zwartmaken bij anderen, saboteren, uitsluiten, isoleren of op een andere wijze stigmatiseren.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Je partner hoort je te accepteren zoals je bent, zo niet, dan is dat een red flag in je relatie. Het kan soms ook lastig te herkennen zijn, omdat het vaak heel onschuldig begint. Denk aan signalen zoals het veranderen van je haar of de manier waarop je praat. Als je dit herkent dan zit je niet in de juiste relatie.