Daarentegen worden de exotische rivierkreeften de laatste jaren door steeds meer dieren ontdekt als voedsel. Bijvoorbeeld door snoek, snoekbaars, baars, paling en karper, maar ze worden ook gegeten door vogels zoals de blauwe reiger en de fuut.Muskusratten en bruine ratten lusten ook wel een kreeftje.
Vijanden van kreeften zijn voornamelijk vissen en andere kreeften, ze staan namelijk bekend om hun kannibalisme waarbij grotere kreeften kleinere aanvallen.
De kreeftachtigen (Crustacea) vormen een grote, diverse substam van de geleedpotigen, waartoe veel bekende diergroepen behoren zoals de krabben, kreeften, garnalen, krill, pissebedden en zeepokken. De kreeftachtigen worden ook wel schaaldieren genoemd, niet te verwarren met de schelpdieren (weekdieren).
Kreeften eten eigenlijk alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Ze eten voornamelijk andere schaaldieren – soms zelfs andere kreeften!– algen, wormen, zee-egels, zeesterren, vissen en aas.
De kreeften die onderzoekers bestudeerden waren zo'n 16 jaar oud. Het hoofd van het onderzoek vermoedt dat de dieren gemiddeld zo'n 60 tot 70 jaar oud worden in het wild.
Kreeften bijten, dus pas op! Wist je dat kreeften heel hard kunnen bijten?
"Hoe groter de kreeft, hoe ouder. Voor elke kilo moet je ongeveer 10 jaar rekenen. Zo groot als dit exemplaar is echt een zeldzaamheid." Het dier is overigens niet levend gekookt, zoals met kreeften gebruikelijk is, maar kreeg een messteek voordat hij in de pan verdween.
Kreeft: Canadese kreeft levend 400-500 gram €/kg 54.00.
Voor gevorderden. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kan je ook het vlees achter de kop van de kreeft proberen los te peuteren. Je vindt daar ook de lever, die eruit ziet als een zwarte pasta, en erg lekker is. Tenslotte kan je snoepen van de rode kreefteneitjes, als je een vrouwelijk exemplaar hebt gekozen.
Kreeften zijn groter en robuuster en daarom beter te houden in combinatie met veel vissoorten. Kreeften kunnen doorgaans in de meeste aquariums goed gehouden worden.
Hoe smaakt kreeft? Met de smaak van kreeft krijg je een soort van twee smaken ineen. Je ervaart de zoetheid van mager vlees maar tegelijkertijd ook het knapperige van de vezels van de pezen. De smaak van kreeft kan worden vergeleken met die van een krab.
De grootste kreeft die -volgens het Guinness Book of Records- ooit is gevangen, woog 20 kilogram en werd in 1977 gevangen voor de kust van het Canadese Nova Scotia.
Het lekkerste vlees zit in de staart en de scharen. Het is spierwit en smaakt zacht en zoet. Maak het je gasten gemakkelijk en breek de scharen vooraf met een notenkraker. Kreeft moet schitteren, voeg dus niet te veel extra ingrediënten toe.
Volgens de sterren passen de sterrenbeelden Maagd, Schorpioen, Stier of Vissen het best bij het sterrenbeeld Kreeft. Hieronder een overzichtje waarom dit zo is: Sterrenbeeld Kreeft & Steenbok: Dit is een match die werkt zolang beide er écht voor gaan.
Het gekrijs dat je soms hoort tijdens het koken, is dan weer geen teken van pijn. Kreeften hebben namelijk geen stembanden om mee te schreeuwen.
Stier, Maagd, Schorpioen en Vissen passen het beste bij de kreeft. Deze sterrenbeelden kunnen jou helpen om het hoofd boven water te houden wanneer je het even moeilijk hebt.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Aan de binnenkant van het lijf, tref je waarschijnlijk een groen- of zwartkleurige substantie aan. Dit is de tomalley, een orgaan dat de functie van de lever en alvleesklier vervult. Het wordt vaak geserveerd als verfijnde delicatesse, als gerecht op zich of verwerkt in een saus.
Kreeft wordt beschouwd als delicatesse en is in Europa relatief duur.
Grofweg moeten dieren zo snel mogelijk dood en binnen een paar seconden buiten bewustzijn zijn en sterven. "Maar een kreeft kan een minuut of misschien wel langer in het kokend water leven en ervaart dan dus die kwalijke prikkels.
Kreeften leven vooral in de zone die grenst aan de getijdenzone, maar ook dieper tot op 50 meter. Ze verschuilen er zich tussen de rotsen of in zelf uitgegraven holen.
Voordat de kreeft op het menu van dure restaurants terechtkwam, was hij goedkoop blikvoer voor het volk. Maar door overbevissing werden de schaaldieren schaars, en dankzij de hoge prijs kreeg kreeft de status van delicatesse. Kreeften op weg naar de conservenfabriek.
Wetenschappers hebben een doorbraak bereikt over een onderwerp dat al jaren controversieel is: voelen kreeften en andere schaaldieren pijn? Het antwoord is 'ja', volgens hoofdonderzoeker Bob Elwood van Queen's University Belfast.
Dat kreeften heel snel kunnen zwemmen, ze kunnen wel 4,5 meter per seconde door het water schieten.
Bewaren. Verse kreeft bederft snel. Bewaar deze daarom maximaal 1 dag in de koelkast. Ze zijn niet meer eetbaar als ze onaangenaam ruiken, verkleurd of taai zijn.