Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Dit is beter geschikt voor gebruik binnen. Op je chape kan je rechtstreeks je vloerbedekking lijmen. Ook voor de afwatering van een plat dak of terras kan chape gebruikt worden.
Chape wordt gebruikt als onderlaag/vloer waarop tegels, laminaat, parket… worden gelegd. In tegenstelling tot stabilisé wordt chape voornamelijk binnenshuis gebruikt omdat het mengsel niet waterdoorlaatbaar is. Chape heeft echter wel een veel langere droogtijd dan stabilisé nodig.
Let wel op: bij regen- of stormweer leg je geen hellingschape. Het resultaat lijdt onder gure weersomstandigheden. Je brengt de chape rechtstreeks aan op je dak. Voor een goede waterafloop maak je een helling van minstens 2 centimeter per meter (2 procent).
Het materiaal is waterdoorlatend en wordt door een hydraulische toeslagstof gebonden.
Zandcement hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Zandcement is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Grasbetontegels vormen een ideale waterdoorlatende verharding voor de oprit. Er bestaan verschillende soorten grasdallen en ze vormen een stevige, maar poreuze ondergrond. Hou er wel rekening mee dat je te maken kan krijgen met onkruidgroei.
Waterdoorlatende bestrating is poreus als een soort spons.De bestrating is gemaakt van steen dat waterdoorlatend is. Dus het water zakt door de steen heen in de wegfundering.
Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand. Daardoor wordt het zand niet schoon gezeefd en kan het zand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kennen. Tevens laat het door de zandstructuur weinig water door. Dus wilt u een zandbak vullen, gebruik dan het daarvoor bedoelde speelzand.
Drainagezand - ook bekend als drainzand - is een zandsoort die bekend staat om zijn waterdoorlatendheid. Hierdoor is drainagezand uitermate geschikt om te gebruiken voor oppervlakken waar het niet gewenst is als er water blijft liggen.
Ondergrond waterdoorlatende klinkers
Een geschikte ondergrond voor waterdoorlatende verharding is bijvoorbeeld stabilisé. Dit is een waterdoorlatende ondergrond die bestaat uit zand met een beetje cement. Andere geschikte ondergronden bestaan bijvoorbeeld uit geëgaliseerd zand of gemalen steenpuin.
Bovendien is de chape ook best waterdicht, om vochtproblemen in de toekomst te vermijden. Uiteraard kan je als amateurklusser de nodige ervaring hebben om de chapewerken zelf uit te voeren. Maar bij de minste twijfel aan je eigen capaciteiten raden we aan om een professionele chapper in te schakelen.
Wacht met chappen tot de vrieskoude weg is. Het is niet aangeraden om te chappen wanneer de temperaturen sterk onder het vriespunt liggen. Het zand die we gebruiken wordt buiten gestockeerd en bij vriestemperatuur vervriest dus ook dit zand. Er worden aaneengeklitte zandbrokken gevormd.
Om een duurzame betegeling te bekomen, dient men :
de ondergrond te ontkoppelen en waterdicht te maken met een ontkoppelings- en waterdichtingssysteem zoals webersys flex roll. een dubbele verlijming (100% lijmoverdracht) van de tegels met een vervormbare tegellijm (C2S) te voorzien.
De verhouding zand/cement bepaalt de sterkte van de chape.Er zijn een aantal sterkteklassen (32.5, 42.5, 52.5). Voor dekvloeren gebruikt men vaak type CEM II 32,5 N. Dit type cement laat zich bij temperaturen tussen 10 en 20 graden Celsius gemakkelijk verwerken.
Door een niet voldoende uitgedroogde chape kan je in huis te maken krijgen met vochtproblemen en schimmels. Een ander risico is dat jouw vloerafwerking beschadigd raakt. Het bouwvocht dat nog in de chape zit zal namelijk langs boven ontsnappen. De vloer houdt dat vocht tegen en kan zo beschadigd raken.
Vochtproblemen ontstaan niet alleen bij oude huizen of huizen die niet goed onderhouden worden en een slechte ventilatie hebben. Ook tijdens het bouwen kan er water door de muur komen, ook wel bouwvocht genoemd. Een vochtige muur kan dus ook zeker ontstaan nieuwgebouwde of gerenoveerde huizen.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
Straatzand.net levert geel zand voor uw tuin: voor onder de bestrating of een terras. We leveren geel zand waar ook aannemers en stratenmakers mee werken: goed waterdoorlatend en makkelijk af te reien.
doorlatendheid k
De doorlatendheid van gronden in Nederland ligt tussen 0.0001 m/dag voor nauwelijks doorlatende zware klei en 100.000 m/dag voor grind. Voor zandgronden ligt de k-waarde tussen 0,5 en 250 m/dag.
Ophoogzand is geschikt om uw erf of andere oppervlakken op te hogen, het is door een ietwat fijnere korrelgrootte stabiliserender maar daardoor wel iets minder waterdoorlatend. Aan ophoogzand worden qua eigenschappen minder eisen gesteld t.o.v. andere zandtypen, het mag kleine verontreinigingen bevatten.
Brekerzand, ook wel bekend als inveegzand of vulzand, is uitermate geschikt voor het invegen van voegen tussen uw bestrating. Bij ons vindt u vrij grof inveegzand, waarmee u vanzelf een egaal, mooi resultaat creëert. Een ander voordeel van de grove structuur, is dat het zeer waterdoorlatend is.
Voor het draineren van een ondergrond wordt meestal een specifiek zand gebruikt, namelijk Drainagezand (ook wel drainzand genoemd). Door de juiste korrelgrootte en een minimale ondermaat heeft dit zand uitstekende waterdoorlatende eigenschappen.
Grind, split, schelpen en lavastenen zijn materialen die regenwater goed doorlaten en die je makkelijk zelf aanlegt. Bovendien vergen ze weinig onderhoud.
Waterdoorlatende verhardingen bestaan uit poreus materiaal waar water door kan. Waterpasserende verhardingen bevatten of creëren poriën waarlangs het water kan infiltreren. Voor dergelijke verhardingen zijn alle doorlatende en gedeeltelijk open materialen zeer geschikt.
Bijvoorbeeld met stapstenen in natuursteen of (klei)klinkers. Kiezelstenen zijn waterdoorlatend. Dat betekent dat je niet snel last zal hebben van diepe plassen of – erger nog – wateroverlast.