In groenten zitten een veel belangrijke voedingsstoffen, welke goed zijn voor je gezondheid. Een groot deel van deze voedingsstoffen zijn essentieel voor je lichaam, wat betekent je lichaam deze voedingsstoffen niet zelf aan kan maken. Je kunt dus simpelweg niet zonder deze nutriënten.
Minder dan 400 gram groenten en fruit (250 gram om 150 gram) per dag eten kan het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht vergroten. Best heftig!
Zonder groente en fruit ben je vatbaarder voor klachten zoals constipatie en ontstekingen. Samen met de vitaminen en mineralen in groente zorgen de vezels ervoor dat je darmkanaal goed blijft. Een tekort aan vitamine A is een grote oorzaak van blindheid.
Bij een groente aversie kan een voedingsmiddel of gerecht dat groente bevat, ook geheel vermeden worden. Zo zijn er genoeg mensen die bijvoorbeeld geen spruitjes of spinazie eten, omdat ze hier niet van houden.
Groenten zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat groenten een positief effect hebben op je gezondheid. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermen ze tegen hart- en vaatziekten.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Kun je zonder fruit? Het antwoord is 'ja'. Ieder mens kan z'n hele leven gezond blijven zonder een enkel stuk fruit gegeten te hebben in z'n leven. Sterker nog… pas sinds wij beschikken over gekoeld transport en verwarmde kassen is het mogelijk om überhaupt fruit te eten buiten het oogst-seizoen.
Extra vitamines zijn niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Sommige groepen krijgen niet voldoende vitamines binnen via de voeding en krijgen het advies om extra vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K te slikken.
Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen. En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.
Kees de Graaf (hoogleraar Sensoriek en eetgedrag aan de universiteit van Wageningen) kan niet anders dan concluderen dat honderd procent fruit eten heel ongezond is. ,,Daar leef je niet lang op. Je krijgt onder meer een eiwittentekort, waardoor je spieren afbreken.
Het blijkt dat dit sterk verschilt per persoon. Bij de één na drie, bij de ander na 10 maanden aan boord van een schip zonder fruit en groenten. Het woord scheurbuik heeft trouwens niets met scheurende buiken te maken, maar is een nabootsing van het Latijnse woord Scorbutus.
Plaats de groente strategisch op het bord; dichtbij je kind zodat er weinig moeite gedaan hoeft te worden om het te pakken. Blijf groente aanbieden die niet lekker gevonden worden; kinderen kunnen soms pas na 10 à 15 keer proeven gewend raken aan de smaak. Betrek je kind bij het boodschappen doen en eten klaarmaken.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 300 g groenten per dag te eten of minstens 400 g groenten inclusief peulvruchten. Je varieert daarbij best in soorten groenten. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur groenten van het seizoen.
Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde soorten vitaminen zonder dat ze daar iets van merken. Op den duur kunnen klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid optreden. Langdurig vitaminegebrek kan tot heel specifieke ziektes leiden.
Nee, groente en fruit kunnen elkaar niet vervangen. Ze bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Om genoeg verschillende soorten groente binnen te krijgen, adviseert Lambert om broccoli, paprika, tomaten, kool, courgette, wortel en aubergine te mixen in je dagelijkse dosis veggies. 'Je krijgt dan meer dan genoeg vitamines en mineralen binnen,' voegt ze toe.
Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap.
Je hebt niet alleen energie nodig om te overleven, maar ook vitamines en mineralen, die niet in je lichaamsvet zijn opgeslagen. Vooral een tekort aan zout wordt je vrij snel fataal (schattingen lopen uiteen van één tot 3 weken). Water bevat in het algemeen wel een klein beetje, maar niet genoeg om op te overleven.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
In Nederland hoort de aardappel niet bij de groenten, maar bij de brood en granen. Waarom is dat zo? In Nederland tel je aardappels niet mee als groenten. Net als groente bevatten aardappelen veel vitamines en mineralen zoals kalium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C.