Op dit moment wordt Maculadegeneratie als ongeneeslijk beschouwd. Het is de belangrijkste oorzaak van gezichtsverlies over de hele wereld. In 2015 leden wereldwijd 6,2 miljoen mensen aan deze oogaandoening. De ziekte staat ook bekend als leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD of ARMD).
Het is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen. Het leidt meestal niet tot blindheid.
Verschijnselen van droge maculadegeneratie
De achteruitgang van het zicht gaat meestal heel langzaam: in de loop van jaren wordt het midden van wat u ziet waziger. De meeste mensen met maculadegeneratie blijven daaromheen goed zien.
Natte macula degeneratie is wel te behandelen, maar niet te genezen. Wel kunnen we ervoor zorgen dat uw zicht minder snel achteruitgaat. Dat doen we door te zorgen dat er minder snel nieuwe bloedvaatjes worden gevormd onder en in het netvlies. Zo is er minder kans op bloeding en lekkage van vocht uit die bloedvaatjes.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
Natte maculadegeneratie verloopt veel sneller dan droge maculadegeneratie. U kunt binnen een paar weken slechtziend worden. Natte maculadegeneratie begint vaak eerst in één oog. Later volgt ook het andere oog.
Symptomen natte maculadegeneratie
Slechter zien > In korte tijd gaat u slechter zien. Vervormingen zien > Het beeld dat u ziet vervormt. Rechte lijnen lijken krom of golvend. De regels van een tekst lijken bijvoorbeeld krom te lopen.
Er is helaas weinig wat u zelf tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) kunt doen. Studies hebben aangetoond dat gezonde voeding de macula mogelijk kan beschermen. Vooral groenten als boerenkool, spinazie, broccoli, groene erwten, paprika en tomaat zouden de achteruitgang bij LMD mogelijk kunnen vertragen.
Bijvoorbeeld roken, oudere leeftijd, hoge bloeddruk, eten met veel vet, met veel suiker en met te weinig van bepaalde stoffen (anti-oxidanten en zink), overgewicht en (teveel) zonlicht.
Als u een maculagat heeft, ziet u steeds slechter. U ziet in het midden een wazige vlek voor uw ogen. Of het beeld dat u ziet is vervormd. Rechte lijnen hebben dan een golfje of knik.
Een speciaal voedingssupplement kan soms helpen bij droge LMD. De bestanddelen uit deze voedingssupplementen, zoals zink, vitamine C en luteine, helpen schadelijke stoffen die in uw netvlies ontstaan, onschadelijk te maken. Voor meer informatie kunt u advies vragen aan uw oogarts.
De enige behandelmogelijkheid is een operatie. De meeste macula puckers worden niet geopereerd, omdat de klachten niet heel storend zijn en/of de afwijking stabiel lijkt te blijven (75% kans). Een operatie is ook best risicovol.
Net daarom is een snelle diagnose ontzettend belangrijk. Aangepaste Low Vision hulpmiddelen en extra UV-bescherming van een aangepaste zonnebril bij fel zonlicht zijn altijd aangeraden om versnelde slijtage van het netvlies te voorkomen. Voor die visuele hulpmiddelen kan u rekenen op de expertise van Optiek Collette.
Dus: eet veel groente en fruit, neem één of liever twee keer in de week vette vis. Als je daar niet toe komt, neem dan bijvoorbeeld sardientjes. Eet niet te veel rood vlees, ook niet op het brood en als je barbecuet zorg dan dat je vlees niet aanbrandt. Varieer zoveel mogelijk en eet niet teveel.
Voorkomen van maculadegeneratie
Medisch is aan maculadegeneratie vrij weinig te doen. Wel kan een gezonde levensstijl de aandoening uitstellen of zelfs voorkomen. Zorg hiervoor dat u gezonde voeding tot u neemt. Denk hierbij aan bladgroenten, gekleurd voedsel, vis, eieren en schelpdieren.
Bij maculadegeneratie sterven de kegeltjes af. Hoe dat kan, is niet precies bekend. Wel weten we dat enkele risicofactoren een rol spelen, zoals erfelijkheid en roken. Deze vorm begint als kleine bleekgele afzettingen, drusen genoemd, zich ophopen in de gele vlek.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
De beginsymptomen. De beginsymptomen van de ziektes verschillen beduidend. Waar maculadegeneratie vrijwel direct klachten oplevert, gebeurt dit bij glaucoom erg geleidelijk. Zo subtiel dat het vaak niet eens opvalt.
Ook is het zo dat deze symptomen verschillen van persoon tot persoon en niet noodzakelijk in beide ogen optreden: Kleuren worden fletser. Centraal in het beeld wordt een zwarte vlek waargenomen. Rechte lijnen vertonen een vervorming, doorgaans meestal in het midden van het beeld.
Bij natte maculadegeneratie kan de oogarts een medicijn in uw oog injecteren, zoals bevacizumab, ranibizumab en aflibercept. Deze medicijnen remmen de groei van de bloedvaatjes. De middelen werken het beste in een vroeg stadium van de natte maculadegeneratie.
Uw netvliesaandoening kan behandeld worden met anti-VEGF injecties in het oog. Het doel van de behandeling is de lekkage van bloedvaten en groei van nieuwe bloedvaten af te remmen door het molecuul VEGF te blokkeren.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Zo'n 135.000 Nederlanders hebben leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Bij deze aandoening raakt een deel van het netvlies (de macula) achterin het oog beschadigd, waardoor iemands zicht snel achteruit kan gaan.
Voor patiënten
Maculadegeneratie is een oogaandoening die meestal begint na het 50ste levensjaar; vandaar de naam leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Bij deze oogaandoening ontstaat schade aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek, die ook wel macula lutea heet.
Ja, Avastin is een bestaand geneesmiddel die de belangrijke groeifactor 'VEGF' blokkeert. Uit onderzoek blijkt dat het remmen van 'VEGF' ervoor zorgt dat de groei van nieuwe bloedvaten in het oog wordt tegengegaan. Zo wordt ook voorkomen dat er bloedvaten kunnen gaan lekken.