Volgens een recente DNA-analyse bijvoorbeeld zijn alle moderne honden terug te leiden tot gemeenschappelijke voorouders die zo'n 16.000 jaar geleden in de buurt van de Chinese Yangtze rivier leefden. Terwijl een andere uitgebreide DNA-studie lijkt aan te tonen dat honden ooit zijn ontstaan in het Midden-Oosten.
In het oosten van China begon dit al zo'n 34.000 jaar geleden. In Europa gebeurde dit zo'n 15.000-16.000 jaar geleden. In het Midden-Oosten lijkt de domesticatie zo'n 13.000 jaar geleden te zijn begonnen. De eerste functie van de hond was het dienen als waakhond, daarna jachthond en als vleesproducent.
Absolute koploper qua honden per hoofd van de bevolking is Roemenië, waar er op elke inwoner 0,211 honden zijn. Zeg maar 1 hond op elke vijf inwoners. Tsjechië is nummer twee, met 0,201 hond per hoofd van de bevolking. Portugal (0,199), Polen (0,198) en Spanje (0,135) completeren de top 5.
Honden stammen niet af van één maar twee wolvenfamilies. Volgens nieuw bewijs zouden deze families hebben geleefd in de twee uithoeken van Eurazië. Moderne honden stammen waarschijnlijk af van twee familielijnen. Al jaren is er discussie over de herkomst van de beste vriend van de mens.
De hond komt op alle continenten voor, meestal in gezelschap van de mens. Al sinds duizenden jaren wordt de hond door mensen gebruikt, bijvoorbeeld bij de jacht, als herdershond, trekdier, politiehond of hulphond, maar vaker als gezelschapsdier.
Tibetaanse Mastiff €7.000 tot meer dan een miljoen euro!
Daarnaast kan je ook je status en rijkdom tonen als je een Tibetaanse mastiff hebt. Geen wonder dat de duurste hond ter wereld dus een Tibetaanse mastiff was die werd verkocht voor een duizelingwekkende 1,5 miljoen euro.
Laika (Russisch: Лайка) was een Russische hond en het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde.
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
De tamme wolf werd gekruist op zijn eigenschappen, afzijdig gehouden van zijn wilde soortgenoten en werd huishond. Als de hond alert was, dan werd hij gebruikt als waakhond. Als de hond stil en snel was dan was deze weer goed voor de jacht. Zo werd de basis gelegd voor het ontstaan van de verschillende rassen.
Wereldwijd gezien is meer dan de helft van de bevolking in het bezit van minimaal één huisdier. De hond is het meest voorkomende huisdier (33%) gevolgd door een kat (23%) en vis (12%). Meer vrouwen dan mannen hebben een hond of kat.
"Honden worden van de geboorte tot hun volwassenheid, veel sneller oud dan mensen. Een 1-jarige hond is vergelijkbaar met een 15-jarige puber en een 2-jarige hond is gelijk aan een 24-jarige volwassene. Vanaf het tweede jaar telt een hondenjaar voor ongeveer drie tot vijf mensenjaren.
De afkomst van de hond
Hoewel de meeste honden heel braaf zijn, zijn ze van oorsprong een roofdier. Zo stamt de hond officieel af van de hondachtigen, waar ook bijvoorbeeld de wolven en vossen onder vallen. De tamme hond zoals wij deze kennen, stamt af van de wolf.
Utonagan. De Utonagan is een voor het eerst gefokt in de jaren'80 van de vorige eeuw en is ontstaan door onder andere een Siberische Husky, een Duitse herder en Alaska-malamute te kruisen. Allemaal honden die veel weg hebben van een wolf, niet gek dat het resultaat dus ook op een wolf lijkt.
Het DNA van het gevonden bot geeft aan dat de wolf in een cruciale periode leefde waarin een oude wolvensoort zich opsplitste in meerdere subsoorten die uiteindelijk hebben geleid tot de Taymyr wolf, de moderne grijze wolf waar de hedendaagse honden van afstammen.
Een nieuw wereldrecord: Chihuahua TobyKeith is de oudste hond van de wereld. Het dier is 21 jaar! Misschien denk je nu, dat is niet zo oud. Maar voor honden is dat heel oud.
De wilde voorouder is de wolf. Door de loop van de geschiedenis heeft de mens de hond gebruikt als gezelschapsdier, jachthond, trekdier, maar recent ook als politiehond en hulphond. Wolf (Canis lupus), wilde voorouder van de hond.
Er zijn twee soorten wilde honden: de Afrikaanse wilde hond en de Aziatische wilde hond/Dhole (zie foto boven). De Afrikaanse wilde hond jaagt op de savannes van Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij leeft voornamelijk in Zambia, Zuid-Afrika, Tanzania en Zimbabwe, waar hij regelmatig wordt gezien op onze reizen.
Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op. In de natuur heeft de wolf geen vijanden.
Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij – zoals elk ander dier – toch aanvallen in een poging om zichzelf te redden. Ook als een herder een wolf aanvalt om zijn schapen te beschermen, kan de wolf zichzelf verdedigen met alle risico's vandien.
Het woord wolvin staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Zeus staat met zijn twee jaar pas aan het begin van zijn hondenleven, maar toch is de Deense dog al de grootste levende hond ter wereld. De viervoeter is 1,04 meter hoog en daarmee volgens het Guinness Book of Records, voor zover bekend, de grootste.
Honden kunnen ook de hogere frequenties horen die het gehoor van de mens niet meer kan waarnemen (mensen: 20 tot 20.000 Herz, honden: 15 tot 50.000 Herz). Een bekend voorbeeld daarvan is het hondenfluitje. Mensen kunnen het geluid ervan niet horen, maar honden daarentegen wel.