Naast deze gezondheidsvoordelen, draagt lezen ook bij aan jouw intellect. Je verruimt je vocabulaire en stimuleert je inlevingsvermogen. En het geeft meer voldoening dan tv-kijken, omdat je zelf beslist waar je begint en eindigt.
Lezen werkt beter en sneller dan andere methoden om de zenuwen te kalmeren, ontdekte hij. Lezen reduceert stress met maar liefst 68 procent. Ter vergelijking: muziek luisteren staat op de tweede plaats (61 procent), gevolgd door een kop thee of koffie drinken (54 procent) en een wandeling maken (42 procent).
Lezen is brandstof voor het brein
Lezen is een bijzonder krachtig middel om het brein te prikkelen. Voor het lezen zijn vele hersenfuncties nodig: de waarneming, de taal, het geheugen, het redeneren en het voorstellingsvermogen, de aandacht, en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken.
Lezen verruimt ons denken, leert ons om anderen beter te begrijpen en vergroot ons welzijn. Juist daarom is inzetten op leesbevordering zo onontbeerlijk. In dit artikel zetten we de belangrijkste wetenschappelijke inzichten over het belang van lezen op een rij.
Lezen zorgt voor afleiding van dagelijkse stressfactoren en ontspanning van het lichaam: de hartslag gaat omlaag en spieren ontspannen. Bovendien kan lezen ervoor zorgen dat negatieve gevoelens worden verminderd omdat het netwerk in ons brein dat emoties reguleert, wordt geactiveerd.
Hogere concentratie, rijkere taal
Naast een goede leesvaardigheid helpt lezen ook om ons concentratievermogen te trainen. Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist.
nieuws Steeds meer mensen kampen met bijziendheid. Recent onderzoek onder kinderen laat een forse toename zien. Ook een derde van de sterk bijziende volwassenen krijgt nog voor het pensioen met ernstig slecht zien of zelfs blindheid te maken.
Het resultaat: lezen bij zwakke verlichting vergt meer inspanning.Hierdoor raken de ogen niet beschadigd; ze komen weer tot rust en herstellen zich zodra ze gesloten worden. Dus wanneer u graag een goed boek leest bij gedimd licht, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over uw ogen.
Wanneer je een boek zit of ligt te lezen, is je lichaam in rust. Niet bewegen (je kan onmogelijk een boek lezen wanneer je thuis druk in de weer bent, toch?) kalmeert je, zegt dr. Tausig, doordat je spieren de kans krijgen om spanning los te laten.
Je leeft langer
Volgens een onderzoek van de Yale University School of Public Health hebben mensen die regelmatig een boek lezen ook nog eens een langere levensverwachting. Volwassenen die meer dan 3,5 uur per week lezen, hebben een 23% lagere kans om te sterven in de 12 jaren die volgen.
Het lezen van een ontspannend boek maakt het makkelijker om onze gedachten los te laten. Dit zorgt voor een diepere en meer kwalitatieve slaap. Hierdoor voelen we ons meer uitgerust en kunnen we er de volgende dag weer tegenaan!
Waarom is lezen zo belangrijk
Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen.
Voorlezen en lezen zijn namelijk goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Als een baby 3 maanden is, mogen ouders hun pasgeboren kind gratis lid maken van de bieb. Ze halen dan een koffertje op waar 2 boekjes inzitten, leestips en een uitleg over de bibliotheek. Bibliotheken en de kinderopvang werken met BoekStart.
Doordat je veel leest, doe je veel (nieuwe) informatie op.Hierdoor vergroot je ook je kennis van de wereld. Als je je leesvaardigheid vergroot, worden andere (school)vakken ook makkelijker. Je kunt een tekst van bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde veel sneller en beter begrijpen.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden. Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden.
Lees elke dag minstens een halfuur
Maar laat je niet afschrikken door je toch al drukke werkweken. Aan een halfuurtje lezen per dag heb je al genoeg om dat boek aan het eind van de week uit te hebben. En een halfuur op de hele dag, is bijna niets.
Het is niet aan te raden te lezen op je tablet voordat je gaat slapen. Door het licht dat die apparaten afgeven, raakt je bioritme verstoord en worden er minder slaaphormonen aangemaakt. Dit maakt dat het lezen in bed dus averechts werkt.
Volgens cognitief neuropsycholoog Dr. David Lewis is lezen effectief tegen stress, en dus de ideale activiteit voordat je je dekbed over je heen trekt [1]. Het lezen voor het slapen gaan, maakt het makkelijker om onze gedachten los te laten.Hierdoor slapen we dieper en ervaren we een hogere kwaliteit slaap.
Onderzoekers aan de Universiteit van Surrey (UK) hebben een studie gedaan naar het verminderen van het stressniveau door te lezen voor het slapen gaan. Conclusie: het stressniveau daalt met 68% door minimaal 6 minuten te lezen voor het slapen gaan.
Je kunt niet voorkomen dat je ogen achteruitgaan. Vaak is de achterliggende reden simpelweg ouderdom, daar is geen middel tegen opgewassen. Je kunt er wel voor zorgen dat het proces minder snel gaat door gezond te leven, ofwel een veelzijdig dieet, niet te te roken en niet bovenmatig veel alcohol te drinken.
Wazig zicht of een waas voor je ogen kan langzaam ontstaan of ineens optreden. Het kan in één oog of beide ogen optreden en tijdelijk of blijvend zijn. Afhankelijk van de oorzaak kan wazig zicht gepaard gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en vermoeide ogen.
Kan het kwaad om dan ook nog een e-reader gebruiken? Dat valt eigenlijk best mee. E-readers maken namelijk gebruik van digitale inkt in plaats van lcd-schermen en zijn daardoor niet zo belastend voor uw ogen.
Het verschil is dat e-readers meer milieu-impact veroorzaken tijdens gebruik (elektriciteit benodigd om de batterij op te laden), terwijl het boek geen impact veroorzaakt tijdens het lezen. Dus een papieren boek dat vaak gelezen wordt, is beter dan hetzelfde boek vaker lezen op een e-reader.
Door meer dan 3,5 uur per week te lezen, verminder je de kans op vroegtijdig overlijden met maar liefst 23 procent! Althans, dat blijkt uit het twaalf jaar durende onderzoek van Yale University School of Public Health. Een halfuurtje lezen per dag is dus dé manier om je levensverwachting te verlengen.
Meer nog, verschillende studies waaronder een van de 'American Academy of Neurology' ontdekten dat lezen je brein jong houdt en het verouderingsproces kan tegengaan. Bovendien zouden mensen die vaak lezen, minder vatbaar zijn voor dementie. Duik dus snel weer in een boek en zet die hersenen maar aan het werk!