Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u het koud heeft in bed. Eén van de belangrijkste redenen is een tekort aan slaap. Vaak kan uw lichaam de temperatuur minder goed regelen. Ook is uw metabolisme op een lager niveau, waardoor uw lichaam de temperatuur minder goed vast kan houden.
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een belangrijke vitamine voor de goede werking van het lichaam. Een tekort leidt tot verschillende symptomen, waaronder ook een aanhoudend koud gevoel. Vitamine B12 draagt immers bij aan de productie van rode bloedcellen die zuurstof in het bloed vervoeren.
Een goede circulatie helpt warmte gelijkmatig over het lichaam te verspreiden, terwijl een slechte circulatie kan leiden tot kou in bepaalde gebieden. Mensen met minder lichaamsvet kunnen een verminderde bloedsomloop hebben, waardoor ze het sneller koud krijgen.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Ja, 12 graden is over het algemeen te koud in huis. Een temperatuur van 12 graden Celsius wordt als vrij koud beschouwd en kan oncomfortabel zijn voor de meeste mensen.
Te weinig vitamine B12
Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Door meer vitamine B12 in te nemen kun je dit probleem verhelpen.
Stress en angst hebben een impact op je lichaam. Het is helaas waar. Zo zijn gewichtsschommelingen of overmatige vermoeidheid vaak symptomen van stress of angst. Hierdoor kan het ook leiden tot koude sensaties of een ijskoud gevoel vanwege een slechte bloedsomloop.
Hoe ouder, hoe kouder
Het is inderdaad zo dat je het sneller koud kunt hebben zodra je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat de sensoren in je lichaam langzamer reageren en je haar- en bloedvaten zich minder goed kunnen aanpassen.
In het kort
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan allerhande klachten geven: neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.
Test je Methylmalonzuur in urine of in serum
Methylmalonzuur is een vrij dure test, waarmee je kunt aantonen dat je een vitamine B12 tekort hebt, ook al komt dit niet direct uit de voorafgaande testen. Methylmalonzuur wordt in urine gemeten, je hoeft hiervoor dus niet naar een prikpost.
Voordelen bedsokken
Ten eerste kunnen koude voeten ervoor zorgen dat je nachtrust wordt verstoord, omdat het moeilijker is om in slaap te vallen als je voeten koud zijn. Door dikke sokken te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je voeten lekker warm blijven, wat kan helpen om een diepe, ontspannen slaap te krijgen.
Als de slaapkamer te warm of te koud is kan dat de nachtrust verstoren: we slapen moeilijker in, slapen onrustiger en worden sneller wakker. De ideale slaapkamer temperatuur voor de slaapkamer ligt rond de 16 en 21 ° C, maar dat kan van persoon tot persoon verschillen.
Het verminderd de kans op stofwisselingsziekten. Door te slapen in een koude kamer kan de kans op diabetes verlagen. Daarnaast verbrand je meer calorieën in een koude ruimte en blijf je fitter.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u het koud heeft in bed. Eén van de belangrijkste redenen is een tekort aan slaap. Vaak kan uw lichaam de temperatuur minder goed regelen. Ook is uw metabolisme op een lager niveau, waardoor uw lichaam de temperatuur minder goed vast kan houden.
Als de kerntemperatuur met meer dan een halve graad daalt, dan kunnen lichaamsfuncties verstoord raken. Bij een nog lagere temperatuur (minder dan 35˚C ) is er sprake van onderkoeling (hypothermie). Door onderkoeling kan uiteindelijk hartstilstand optreden.
Mensen met bloedarmoede hebben een tekort aan rode bloedlichaampjes die organen en spieren van de broodnodige zuurstof voorzien. Daardoor voelen mensen zich vaak slap, moe, duizelig en kortademig. Maar het betekent vaak ook dat de extremiteiten van het lichaam, zoals handen en voeten, koud aanvoelen.
Bedek je handen, neus en oren.
Draag bijvoorbeeld een muts of warme wanten. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dit houdt je energie op peil en je blijft beter warm. Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.
Wanneer de oppervlaktetemperatuur stijgt, stimuleert de hypothalamus de zweetklieren in de huid om zweet te produceren en de bloedvaten in de huid te verwijden om warmteverlies te stimuleren. Intern produceert het lichaam warmte door middel van de stofwisseling.
Koude koorts betekent dat je het koud hebt tijdens de koorts. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je temperatuur nog aan het stijgen is om de gewenste temperatuur te bereiken. Je lichaam stelt dan alles in het werk om je temperatuur te verhogen en je gaat vanzelf warmte opzoeken (denk aan dekentjes of een trui).
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens.
Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Kou is niet altijd gezond
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.