Mini fruitbomen worden vaak tussen de 1,50 en 3 meter hoog. Je kan de groei beperken door de bomen regelmatig te snoeien. Het is daarom belangrijk om altijd te vragen naar de geschatte volwassen hoogte, en niet alleen te kijken naar de huidige grote.
Vooral deze groep van fruitbomen moet gesnoeid worden, anders verwilderen ze snel en worden ze te groot. Alhoewel een laagstam een korte stam heeft en klein verkocht wordt zal deze snel groot worden zonder snoei. Door te snoeien kun je deze boom op een hoogte van 2-2.5 meter houden.
Nog kleiner dan een laagstam, zijn de zogenaamde mini fruitbomen, dwerg fruitbomen, of zuilfruit boompjes. Niet alleen vertakken ze al vanaf heel laag, maar ze blijven ook erg smal. Ideaal voor als je echt weinig ruimte hebt, of voor in een pot of bak. Zuilvormige fruitbomen worden ook wel Ballerina fruitbomen genoemd.
Het klein houden van een Kersenboom vergt enige energie tijdens de snoeiperiode. Het is niet de bedoeling dat u de boom volledig kortwiekt. Want dit heeft invloed op de oogst die daarna in de zomer volgt. Snoei daarom altijd pas na de oogst, hierbij kunt u dode, beschadigde en kruisende takken wegsnoeien.
Halfstam fruitbomen
De boompjes hebben een stamhoogte van 1,20 m en kunnen circa 5 meter hoog worden. Je hebt dus wel een wat grotere tuin nodig voor deze fruitbomen.
Mini fruitbomen worden vaak tussen de 1,50 en 3 meter hoog. Je kan de groei beperken door de bomen regelmatig te snoeien. Het is daarom belangrijk om altijd te vragen naar de geschatte volwassen hoogte, en niet alleen te kijken naar de huidige grote.
Net voor het planten graaf je een put waarin de wortels van het plantgoed voldoende ruimte hebben. Voor een fruitboom maak je het plantgat ongeveer 50 x 50 x 50 cm groot, voor struiken mag dat iets kleiner, ongeveer 40 x 40 x 40 cm.
Kandelaberen Van een boom alle kleine takken weghalen, van de grote takken een stuk (bijv. 1 meter) laten zitten. Vervolgens om de 4-8 jaar alle nieuwe uitlopers opnieuw verwijderen. Op deze manier is de boom klein te houden, helaas wordt de boom niet erg oud...!
Er is ook een mini-kersenboom leverbaar deze wordt maximaal 150 cm groot en is zelfbestuivend! Ideaal voor een balkon, patio of een kleine tuin. Deze soort zou u zelfs kunnen gebruiken om een fruithaag mee aan te leggen.
Je kunt je kersenbomen ook met geluid beschermen tegen vogels. Zo zijn er knalapparaten, zoals de Scatterbird. Deze zijn zeer effectief in het beschermen van kersen tegen duiven en vogels. Een andere optie is het gebruik van strak gespannen fluitlint tussen palen, bij voorkeur boven de kersenbomen.
Deze dwergfruitbomen worden in een pot op je terras niet hoger dan 1,5 meter, en in de tuin zo'n 2 meter hoog. Ze zijn heel sterk en goed bestand tegen ziektes, en moeten niet gesnoeid worden. Ze dragen al heel snel, na 1 tot 2 jaar, vruchten.
Ook de fruitsoort bepaalt hoe groot jouw boom wordt. Als half- of hoogstam nemen kweepeer, pruim, perzik en abrikoos de minste ruimte in. De grootte van appel- en perenbomen is rasafhankelijk en een walnotenboom neemt de meest ruimte in.
- De breedte is sterk afhankelijk van het fruitsoort maar is meestal tussen de 50cm. en een meter. De takken van deze bomen kunnen bij elkaar gebonden worden en ze zijn dus in elke auto te vervoeren. De meeste bomen hebben hier 10 takken, maar ook dat is sterk afhankelijk van een fruitsoort en ras.
Hoe verwijder je het teveel aan fruit? Het uitdunnen van fruitbomen doe je met een speciaal dunschaartje of een smalle snoeischaar. Het dunschaartje is vooral handig bij kortstelige fruitrassen, zoals verschillende appelbomen. Je knipt in de vruchtsteel van de vrucht of tros die je wilt verwijderen.
Appelboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een appelboom. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt.
Ouderwetse rassen zoals 'Notarisappel' en 'Goudreinette' groeien uit tot metershoge bomen die veel ruimte innemen. Ze worden als hoogstamboom (180 cm) gekweekt. Is de ruimte beperkt, kies dan een halfstam (120 cm) fruitboom. In een kleine tuin is een laagstam (40 cm) of leivorm ideaal.
Kort de stam in de herfst of winter in.
Het inkorten van de boom wordt ook wel toppen of koppen genoemd. Gebruik je geslepen snoeischaar om de boom in een hoek van 45 graden te snoeien tot een lengte van 60-90 centimeter. Door de boom in te korten is hij minder vatbaar voor ziekten en rot.
Halfstam kersenbomen
Misschien wilt u een niet al te grote kersenboom in uw tuin. Dat kan natuurlijk. Halfstam kersenbomen passen namelijk nog heel goed in de kleine tuin. Ook kan deze goed klein gehouden worden door goed te snoeien.
Verder zou het ook kunnen dat jouw kersenboom het Little Cherry virus heeft,het is een ziekte die de laatste jaren veelvuldig voorkomt en zich snel uitbreidt. De bladeren zijn kleiner dan normaal en geeft kleinere kersen die heel lang op de boom blijven hangen. Tegen deze ziekte is er maar één middel,nml.
Inkorten of toppen van een boom is, zoals het woord ook aangeeft, het verminderen in hoogte van een boom. Door de top eruit te zagen/ of de boom in te korten maak je de boom kleiner. Als je ook de zijtakken begint in te korten of stukken af te zagen dan wordt het kandelaberen.
In de boomverzorging is er sprake van bomen toppen wanneer omhoog groeiende takken tot stompen worden afgezaagd. Ook het afzagen van zijtakken die niet groot genoeg zijn om de eindtakfunctie over te nemen, wordt toppen genoemd. Andere benamingen die voor het bomen toppen gebruikt worden, zijn kandelaberen of knotten.
De meeste groenten blijven maar één of twee seizoenen in je moestuin terwijl de meeste fruitbomen 30, 40 jaar tot wel 100 jaar oud kunnen worden. De levensduur van fruitbomen is natuurlijk ook wat afhankelijk van de verzorging en grootte. Hoe ouder een boom kan worden, hoe groter hij wordt.
Dit ras is een ballerinafruitboom (ookwel kolomfruitboom of mini appelboom genoemd). Dit betekend dat de boom (bijna) geen zijtakken maakt, en daarom maar 15 tot 20cm. breed wordt. De appels groeien direct aan de stam.
Een boom die te hard groeit geeft te weinig vruchten. Naast snoeien wordt in de winter ook tijd vrijgemaakt om 'oude' bomen te vervangen door nieuwe bomen. Een appelboom gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een perenboom gaat langer mee, 25 tot 30 jaar.