1. Michelin™ CrossClimate. De Michelin CrossClimate is een prima band waarmee je het gehele jaar veilig de weg op kunt.
Bij de 4-seizoenenbanden (test van 2020) kwam de Continental Allseason als beste uit de bus, gevolgd door de Goodyear Vector4 en de Michelin Cross Climate +7.
De overall winnaar is de Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, direct gevolgd door de Continental AllSeason Contact. Daarnaast zijn de Hankook Kinergy 4S2 en de Vredestein Quatrac zeer aanbevelenswaardig.
In Duitsland moet uw auto zijn voorzien van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. In de winter zijn dat dus winterbanden. Ook all-seasonbanden worden als geschikt beschouwd voor winterse omstandigheden, mits ze zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool.
De beste prestaties op nat zijn van de Continental, daarna komen de Pirelli en de Michelin Pilot Sport 4. Alle 3 presteren bovengemiddeld goed op alle natte testonderdelen, met uitzondering van aquaplaning dwars, daar zijn ze gemiddeld.
Voor een uitgebreid aanbod in A-merken als Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Hankook, Michelin, Pirelli en Vredestein kunt u bij ons terecht. Meer weten over deze merken?
Wat zijn de submerken van de groep Michelin? Michelin is de tweede fabrikant wereldwijd en is in het bezit van de volgende merken: BFGoodrich: een bandenspecialist voor SUV/4X4 opgericht in 1870 in de VS en overgenomen in 1990. Kleber: onderneming opgericht in 1911 in de ateliers BFGoodrich en overgenomen in 1981.
Wij adviseren om autobanden die 6 jaar of ouder zijn, sowieso te vervangen. Ook al wordt er niet veel gereden met een auto, ook door stilstaan kan een autoband verouderen. Let bij het kopen van tweedehands banden niet alleen op de profieldiepte en beschadigingen van de banden, maar controleer ook de leeftijd.
In Duitsland is, evenals in Nederland, geen maximale leeftijd voor banden.
Als je de Duitse wetgeving niet naleeft en wordt aangehouden dan bedraagt de boete €60,- en krijg je 1 strafpunt die geregistreerd wordt in het rijbewijsregister in Flensburg. Als je het verkeer belemmert, omdat je niet met winterbanden rijdt dan bedraagt de boete €80,- en krijg je ook 1 strafpunt.
ANWB testresultaat
Die Continental EcoContact 6 hebben we in de andere bandenmaat (185/65 R15) in de test. Op droog wegdek presteert de PremiumContact 6 overtuigend. De band stuurt nauwkeurig met een goede feedback in het stuur.
De Vredestein Sporttrac 5 en de nieuwe Bridgestone Turanza T005 zijn de winnaars van de ANWB zomerbandentest in de maat 185/65 R 15 H. Bij de Vredestein is de slijtvastheid nog net iets beter, bij de Bridgestone zijn de rijeigenschappen op zowel droog als nat wegdek van nog iets hoger niveau, aldus de testresultaten.
All season-banden bieden 's winters meer grip dan zomerbanden en zomers betere tractie dan winterbanden. Desondanks vragen all season-banden wel wat aanpassing van de bestuurder. Bij warm weer is bijvoorbeeld de remweg langer dan die van zomerbanden.
Winterbanden slijten behoorlijk hard. Reken op ong. 20.000 km of maximaal 5 jaar. Na 5 jaar zijn ze echt teveel uitgedroogd en hard en moet je ook hard aan vervanging gaan denken.
Winterbanden zijn geen fan van warme wegen
Het is uiterst effectief om de negatieve impact van koude temperaturen af te zwakken en zorgt voor meer tractie in winterse omstandigheden. Maar wanneer u de winterbanden het hele jaar door gebruikt, zal datzelfde zachte profiel veel sneller slijten bij warmere temperaturen.
Gemiddelde levensduur van autobanden
Recent onderzoek wijst uit dat de gemiddelde afstand die je met autobanden kunt afleggen tussen de 30.000 en 100.000 km ligt. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek.
Voor een gemiddelde auto, bij normaal gebruik, moet u denken aan zo'n 30.000 - 40.000 kilometer voor de voorbanden. Achterbanden gaan in veel gevallen wat langer mee.
Wanneer de banden 10 jaar na hun productiedatum nog niet zijn vervangen, adviseert Michelin om ze uit voorzorg te vervangen. Ook als ze nog bruikbaar lijken en volgens de slijtage-indicator nog niet versleten zijn. Dit geldt eveneens voor reservebanden.
De normale houdbaarheid van banden bedraagt ongeveer 10 jaar. Goed opgeslagen banden worden tussen 1 en 5 jaar nog als nieuw gezien. Banden verouderen op basis van fysieke en chemische processen. Dit geldt ook voor opgeslagen of weinig gebruikte banden.
Ter indicatie; als je premium autobanden online koopt, ben je in een standaard maat ongeveer 75 euro per band kwijt. Wil je goedkope autobanden bestellen van een budgetmerk? Bij BandenExpert vind je goedkope autobanden van budgetmerken in een standaard bandenmaat al voor ongeveer 45 euro per stuk.
Als u een band zoekt die kwalitatief zeer goed is, dan is Hankook uw band. Dit is Premium kwaliteit. Hankook banden hebben een zeer goede grip op zowel droog- als nat wegdek. Ze hebben een zeer korte remweg en ook het stuurgedrag is zeer precies.
Van de geteste exemplaren in de meest nabije bandenmaat is de stilste de Yokohama BluEarth AE01. Dat gaat niet zonder concessies, want de Yokohama haalt een eindscore van drie van de haalbare vijf sterren. De band is afgewaardeerd wegens lichte tekortkomingen op nat wegdek en slijtvastheid.
Kleber: ontstaan in 1911 in de Parijse werkplaats van BF Goodrich en heeft zich in 1981 aangesloten bij de Michelin groep.
En dat doen ze: banden van Continental krijgen regelmatig het verdict toppresteerder in onafhankelijke tests en we werden al een aantal keer verkozen tot beste bandenmerk door de Duitse automobielassociatie ADAC en erkende magazines zoals AutoBild en AutoZeitung.