In 1944 werd IJsland onafhankelijk. Nu is IJsland een parlementaire republiek en is de macht van de president beperkt. Het land heeft 0,4 miljoen inwoners (2021), waarvan de helft in en rond de hoofdstad Reykjavik woont. Er wordt vooral IJslands gesproken, maar ook Engels, Duits en andere Scandinavische talen.
IJsland (IJslands: Ísland) is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland. IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken (tussen IJsland en Groenland) in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden.
IJsland sloot zich in de 13e eeuw aan bij Noorwegen en werd daarmee ook verenigd met Denemarken in de 14e eeuw. Maar in 1918 kreeg IJsland zijn onafhankelijkheid grotendeels terug en veranderde de status van een deel van Denemarken tot een personele unie met de Deense kroon voor 25 jaar.
De EU-landen Bulgarije, Cyprus, Ierland en Roemenië zijn geen Schengenlanden. En de Schengenlanden IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn geen lid van de EU.
Het land is lid van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), samen met Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein, en in 1992 tekende IJsland het EER-akkoord met de Europese Unie, dat was ontworpen om EVA-landen deel uit te laten maken van de Europese markt zonder lid van de EU te hoeven zijn.
Sinds 2016 is Guðni Thorlacius Jóhannesson de president. Hij werd in 2020 herkozen. De ambtswoning van de president heet Bessastaðir en is gesitueerd in Álftanes, even buiten de hoofdstad Reykjavik.
IJslands is de moedertaal maar de IJslanders spreken goed Engels. In de zakenwereld is Engels de voertaal.
In IJsland betaalt u de meeste entreegelden contant in IJslandse kronen. In enkele gevallen zal gevraagd worden om deze in euro's te voldoen.
De vlucht Amsterdam-IJsland duurt circa 3 uur.
Voor IJsland heeft u geen visum nodig. Blijft u langer dan 90 dagen in IJsland? Dan moet u uw verblijf registreren bij de lokale immigratiedienst.
In 1814 werd IJsland Deens, maar in 1874 werd het land . Vanaf 1904 werd het land bestuurd door een Deense minister van IJslandse zaken, die in 1918 de status van minister-president kreeg. In datzelfde jaar werd IJsland ook een volledig soeverijne staat onder de Deense koning.
IJsland is ook een rijk land. Het bruto nationaal produkt per inwoner ligt zelfs iets hoger dan in Nederland, analfabetisme komt vrijwel niet voor en 1 op de 2 inwoners heeft een auto.
Bij zijn vertrek gaf hij het eiland de naam Garðarshólmi (Gardars eiland). De derde verkenner, de Noorse viking Flóki Vilgerðarson gaf het eiland haar huidige naam, Island (IJsland). Volgens zeggen had hij drie raven bij zich - vandaar zijn bijnaam Hrafna-Flóki (Raven-Flóki) - die hem hielpen het eiland te vinden.
IJsland is met geen ander land te vergelijken. Het eiland is een unieke combinatie van warmwaterbronnen, geisers, ruige bergen, gletsjers, eindeloze kale vlaktes en vulkanen.
Namen in IJsland
De IJslandse achternamen worden anders gevormd dan dat wij Europeanen gewend zijn. Als er een kind geboren wordt, krijgt deze eerst de naam van de vader, daarna een eigen naam en daar achter wordt het woordje zoon (son) of dochter (dóttir) toegevoegd.
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
In mei valt er statistisch gezien de minste regen, in juli en augustus neemt de neerslag iets toe tot en met december. December is één van de natste maanden van het jaar met gemiddeld 97 millimeter neerslag. Na december neemt de neerslag weer iets af tot en met mei.
Het kraanwater is in IJsland van uitstekende kwaliteit en zeer goed te drinken. Het wordt zelfs gezegd dat de IJslanders gezegend zijn met het beste kraanwater ter wereld. Het water komt van gletsjers en beekjes en is ook al grotendeels gezuiverd door de natuur.
IJsland is dus niet goedkoop, maar waar kun je nou van uitgaan? Voor een kop koffie in een cafeetje kun je rekenen op zo'n 4 á 5 euro.
Een glas wijn in IJsland kost bijvoorbeeld rond de € 10. Een pint bier (een halve liter) kost ongeveer € 7. Kleine glazen bier serveren ze vrijwel niet. Dat is toch weer wat meer in verhouding met de Nederlandse en Belgische prijzen.
IJsland heeft vrijheid van godsdienst. De Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland is de staatskerk, ruim 63% van de IJslanders is Luthers.Een minderheid van 4% is rooms-katholiek. Hoewel de meerderheid van de bevolking christelijk is, gaan de meeste IJslanders niet regelmatig naar de kerk.
Het meest typische voedsel in IJsland is vis, lamsvlees of IJslandse skyr (een soort yoghurt). Dit zijn al meer dan duizend jaar de belangrijkste elementen in het IJslandse dieet. IJslandse maaltijden zijn meestal op vlees gebaseerd vanwege het gebrek aan landbouwgrond in het verleden.