Zet een stevige stoel klaar om de gevallen persoon/zorgvrager in te kunnen zetten. Helper 1 helpt de zorgvrager in zithouding en biedt een been aan als ruggensteuntje. Laat nu de zorgvrager de benen optrekken zodat beide voeten plat op de grond staan. Helper 2 gaat nu met beide voeten tegen die van de zorgvrager staan.
Een glijmat: dit is een mat waar de zorgvrager op komt te liggen. U kunt het (elektrisch verstelbare) bed dan kantelen, zodat de zorgvrager hoger komt te liggen. Daarna trekt u de mat eenvoudig weer weg. Er zijn ook glijmatten met handvaten, die er bijvoorbeeld voor bedoeld zijn om iemand zich te laten omdraaien.
Vraag de zorgvrager de benen (been voor been) dicht op de rand van het bed of al buiten het bed te brengen. Ondersteun indien nodig. Vraag de zorgvrager zich met behulp van elleboog en handen op te drukken tot zit of gebruik hiervoor het elektrisch verstelbare hoofdeinde van het bed.
een ergotherapeut, ergocoach of tilspeci- alist). De verpleegkundige blijft echter eindverantwoordelijk voor de indicatiestelling.
Cliënten in Mobiliteitsklasse A zijn voor wat betreft hun mobiliteit vrijwel zelfstandig. Normaliter is er geen risico op fysieke overbelasting voor de zorgverlener. Cliënten in Mobiliteitsklasse A zijn actief, het onderhouden van de mobiliteit is belangrijk voor zowel de client als de zorgverlener.
Bel 112 als het slachtoffer bewusteloos is, hevig bloedt of zichzelf niet meer normaal kan verplaatsen. Geef aan de alarmlijn goed door wat er aan de hand is en koppel het exacte adres terug aan de hulpverlener.
Allereerst vereist opstaan vanuit een stoel kracht van de spieren van vooral de bovenbenen. Als ouderen hun armen gebruiken bij het opstaan, hoeven de benen niet harder te werken. Het is een praktische oplossing om zelfstandigheid te behouden, maar de benen worden er niet sterker van.
Een persoon die van een rolstoel gebruikmaakt wordt soms aangeduid als rolstoelpatiënt.
De openingen van het glijzeil zitten bij voorkeur aan de zijkant. Zet het hoofdeinde laag, haal overtollige kussens weg, leg een kussen tegen de hoofdbord van het bed en zet het bedhek aan de andere zijde omhoog. Bij een breed glijzeil legt de cliënt zijn handen naast zich op het zeil, bij een smal zeil op zijn romp.
Bed transfers zoals draaisystemen en glijlakens- en matten en transferbedden vereenvoudigen het draaien en verplaatsen van cliënten in en uit bed. Niet alleen ervaart de cliënt meer comfort, voor jou als zorgverlener worden de werkzaamheden lichter en wordt de kans op fysieke klachten aanzienlijk beperkt.
Het opmaken van het bed met glijzeil:
- Het glijzeil met de gladde zijde boven, op het onderlaken leggen - Het glijzeil overdwars op 15-20 cm. afstand vanaf de bovenkant van de matras leggen - Stop het glijzeil net als een laken onder het matras in. - Het glijzeil blijft op bed liggen!
Er gelden geen vaste normen hoe lang uw rolstoel moet meegaan. Voldoet uw rolstoel niet langer, bijvoorbeeld doordat hij versleten is, gebreken vertoont of doordat uw handicap verergert, dan hebt u recht op een andere adequate rolstoel.
De laatste jaren hoort men steeds vaker 'persoon met een beperking'. KVG geeft de voorkeur aan 'handicap'. Een beperking heeft namelijk iedereen.
Enkele adviezen om lichaamsklachten te voorkomen
Sta recht achter de rolstoel en houdt deze stevig vast met beide handen. Maak gebruik van uw lichaamsgewicht. Hang naar voren bij het duwen en naar achteren bij het trekken. Zet de rolstoel rustig en gelijkmatig in beweging.
Zorg voor voldoende beweging
Denk hierbij aan wandelen en fietsen, maar ook sporten zoals zwemmen, tennissen of hardlopen. Door regelmatig te bewegen worden de spieren versterkt, wat de druk op de gewrichten verlaagt. Hierdoor zullen de stijve spieren in de ochtend geleidelijk afnemen.
Oorzaken van het vallen
Bij vallen kunnen meerdere factoren een rol spelen. Lichamelijk oorzaken zijn onder andere duizeligheid, bloedarmoede, artrose en zichtproblemen. Een val kan ook veroorzaakt worden door de omgeving, zoals natte vloeren, kleedjes of gebrek aan de juiste hulpmiddelen.
De Raizer® II is een mobiele hefstoel waarmee een gevallen persoon binnen enkele minuten overeind geholpen kan worden. De Raizer kan worden bediend door een enkele helper, die geen fysieke inspanning hoeft te verrichten: een helpende hand is genoeg.
Te zwaar trekken, duwen en manoeuvreren is een belangrijke oorzaak van klachten aan het bewegingsapparaat bij mensen die in de zorg werken. Daarom is er daarvoor een Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting afgesproken: 'Niet trekken van meer dan 25 kg met 2 handen, maximaal 15 kg per hand.
In de mobiliteitsklassen worden op grond van de functionele mobiliteit cliënten in vijf mobiliteitsklassen ingedeeld (A,B,C,D en E). Dat gebeurt dus niet op grond van een ziektebeeld, maar op grond van de beperkingen / mogelijkheden die je cliënt heeft om mee te werken aan bijvoorbeeld transfers.
Omdat de snelheid waarmee de glijzeilen slijten per merk verschilt en afhangt van de gebruiksintensiteit en wasfrequentie, is er geen vaste termijn voor vervanging te noemen. Het kan drie maanden zijn, maar dus ook veel langer duren.
Rolstoel voor tijdelijk gebruik
Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis. Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen.