De pijnklachten lijken erg op die van een slijmbeursontsteking. Bij beginnende klachten kunt u het beste uw schouder zo min mogelijk te belasten. Paracetamol of ontstekingsremmers kunnen de ergste pijn verminderen. Daarna begint de behandeling gewoonlijk bij een fysiotherapeut.
Als een beweging pijn doet, is het niet verstandig om door de pijn heen te bijten. Tegelijkertijd is het goed om de schouder, voor zover dat kan, wel enigszins te blijven bewegen om te zorgen dat de spieren niet te zeer verzwakken. Pijnstillers innemen met een ontstekingsremmende werking, zoals NSAID's.
In beide gevallen zwelt je pees op en gaat het ontsteken. Het verschil tussen peesontsteking en slijmbeursontsteking is het soort pijn: bij een slijmbeursontsteking is de pijn vrij dof terwijl de pijn bij een peesontsteking heel scherp is. Vaak komen de ontstekingen ook samen voor.
Probeer daarom zoveel mogelijk op uw rug te slapen. Het is ook beter om met de armen langs het lichaam te slapen. Als u met uw armen omhoog slaapt, kan dit de bloedsomloop afknellen.
De pijnaanval duurt uren tot weken en gaat vanzelf over. U krijgt ook minder kracht in die schouder en arm. Overleg met uw huisarts welke pijnstillers u kunt nemen. Met hulp van een fysiotherapeut kunt u de kracht in uw schouder en arm weer opbouwen.
We helpen je eerst de pijn te verminderen. Dat doen we met een deep-tissue massage. Daarmee maken we de spieren in je schouder los en proberen we meer ruimte in je schouder te krijgen. Daardoor krijgt je slijmbeurs de ruimte en neemt de pijn af.
Een bursitis kenmerkt zich door roodheid, warmte, zwelling en pijn op de op de bovenkant van de schouder. De plek is gevoelig als er druk op uitgeoefend wordt. Het heffen van de arm is vanwege de pijn vrijwel onmogelijk. Het heffen van de arm is ook pijnlijk wanneer de arm door een ander geheven wordt.
Bij een slijmbeursontsteking kunt u last hebben van: Een rode en warme huid rondom het gewricht. Een zwelling van het gewricht. Stijfheid van het gewricht.
De behandeling van een peesontsteking in de schouder vraagt om expertise en geduld. Het beleid kan bestaan uit rust, fysiotherapie, injecties en bij chronische gevallen een operatie. Peesontstekingen komen veel voor. 80% van de schouderklachten is pees- of slijmbeurs gerelateerd.
Schouder peesontsteking kenmerkt zich door een vaak stekende pijn bij snelle en onverwachte bewegingen. In rust is de pijn meestal zeurend aanwezig. Pezen zijn de verbindingen binnenin ons lichaam. Ze houden onze botten en spieren met elkaar in verbinding en ze zorgen dat we onze ledematen kunnen bewegen.
De koude en warmte zijn je beste vrienden in geval van een peesontsteking.
De meeste schouderklachten verdwijnen vanzelf na 2 tot 6 weken. Bij hardnekkige schouderklachten kan het herstel langer duren. Regelmatig wordt van de schouder een echografie gemaakt.
Slijtage (artrose) Artrose ontstaat doordat kraakbeen, wat ervoor zorgt dat gewrichten soepel bewegen, verdwijnt. Dit veroorzaakt pijn, u kunt uw arm niet helemaal meer omhoog tillen en veel mensen horen bij het bewegen een vervelend krakend geluid.
Als er sprake is van een acute bursitis met veel pijn, kunnen we met fysiotherapie zorgen voor pijndemping middels bijvoorbeeld medical taping. Vaak wordt er door de huisarts medicatie gegeven of zelfs een injectie met een ontstekingsremmend middel.
Oefeningen bij slijmbeursontsteking in de schouder
Een slijmbeursontsteking komt het meest voor in de schouder. Wanneer de klachten ontstaan is het raadzaam dit lichaamsdeel drie dagen volledige rust te geven. Daarna is het belangrijk om de schouder weer geleidelijk aan te gaan belasten om verstijving te voorkomen.
Andere pijnstillers, zoals NSAID's (bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac of naproxen), werken bij een slijmbeursontsteking niet beter dan paracetamol. NSAID's hebben wel vaker vervelende bijwerkingen. Daarom kunt u dus beter paracetamol gebruiken.
Zo is het bij een slijmbeursontsteking in het schoudergewricht wel mogelijk om te fietsen. Hierdoor houd je je algehele conditie op peil en kun je de oorspronkelijke sport na herstel sneller op het oude niveau oppakken.
Meestal gaat een slijmbeursontsteking vanzelf over. Rust en eventueel pijnstilling is in dat geval voldoende. Fysiotherapie kan in sommige gevallen bij irritatie van de aanhechting van de pezen rondom de heup helpen. Bij hardnekkige klachten wordt geadviseerd een bezoek te brengen aan de huisarts.
Welke klachten geeft een slijmbeursontsteking? De klachten die voorkomen bij een slijmbeursontsteking in de schouder zijn: pijn bij bewegen boven schouderhoogte. nachtelijke pijnen, waardoor je s'nachts niet goed kunt doorslapen en je wakker wordt door de pijnklachten.
Een lichte peesontsteking herstelt vaak vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren en het is hierbij belangrijk te blijven bewegen. Wel belasten, maar niet overbelasten. Denk dus aan lichte, niet repeterende bewegingen.
Als je de peesontsteking niet snel en correct behandelt, kan het zijn dat de pijn erger wordt en steeds terugkeert. In dat geval spreken we van een chronische peesontsteking. Hoe kan je een peesontsteking nu herkennen? Meestal gaat het gepaard met een warme huid boven je pees, maar ook met pijn en een lichte zwelling.
Een peesontsteking is helaas een blessure die langdurig kan zijn. Blijf je last hebben, ga dan naar de dokter of fysiotherapeut.