Je kunt zoete aardappelen ca. 1 week bewaren bij een temperatuur van 12-16°C.Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats. Stop ze niet in een plastic zak, want aardappelen moeten kunnen 'ademen'.
Je kunt zoete aardappelen ongeveer een week bewaren op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plaats. Zeker niet in de koelkast, dan bederven ze juist sneller. Gekookte of gebakken zoete aardappelen blijven ongeveer 4 tot 5 dagen goed in de koelkast.
Zoete aardappelen kun je invriezen. Kook ze eerst voordat je ze invriest. Snijd de aardappelen na het koken in plakken en doe ze in een afsluitbaar bakje.
Een halve zoete aardappel die verder niet gesneden of verwerkt is kan je ook nog even bewaren. Ook deze aardappel kan je het best met de gesneden kant in een bakje water leggen en dit bakje in de koelkast plaatsen. De aardappel kan je dan nog even bewaren, ongeveer 3 dagen.
Als je je voorbereidt op een grote maaltijd, snijd je zoete aardappelen dan maximaal een dag van tevoren en bewaar ze in de koelkast tot je klaar bent om ze te koken.
De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.
Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A.
Schil je de aardappelen alvast voor een andere dag? Bewaar de geschilde (en gesneden) aardappelen in een afsluitbaar bakje en vul deze verder met flink water zodat ze helemaal onder staan. Deksel erop en klaar!
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Aardappelen niet in de koelkast
Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit. Door de kou wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suikers. Ook kunnen aardappelen niet goed tegen het vocht in een koelkast. Daar kunnen ze van gaan rotten.
Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Als je ze namelijk laat afkoelen op kamertemperatuur, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. Deze bacterie gaat niet weg als je ze opnieuw opwarmt, dus kijk goed uit.
Rauwe, gesneden zoete aardappelen in de koelkast bewaren. Leg je gesneden, rauwe zoete aardappelen in een grote kom. Je kunt de zoete aardappelen schillen of de schil erom laten. Het maakt niet uit hoe de aardappelen gesneden zijn--ze kunnen in blokjes, in grote stukken, of zelfs in partjes gesneden zijn.
Koken. Snijd de zoete aardappel in stukken van gelijke grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snuifje zout toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Het seizoen van zoete aardappel loopt van oktober tot en met maart.
Hoe lang kun je gekookte zoete aardappel bewaren? Gekookte zoete aardappel kun je ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast of ongeveer drie maanden in de vriezer. Het is belangrijk dat je restjes zoete aardappel snel na de bereiding laat afkoelen.
Antwoord van Jeroen Meus. Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij.
Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart. Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers.
Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in. Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.
“Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Als zout in water oplost ontstaan kleine en beweeglijke atomen die gemakkelijk in het voedsel kunnen binnendringen. Zout toevoegen bij aardappelen bevordert dan wel weer de snelle garing van het delicate buitenste.
Bewaar uien niet samen met aardappelen. Doe je dit wel, dan zullen de aardappelen sneller gaan rotten. Vermijd de koelkast als de uien ongeschild zijn. Uien nemen namelijk makkelijk vocht op en dat is in overvloed aanwezig in de koelkast.
Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Als we de twee naast elkaar leggen blijken ze dus helemaal niet zoveel te verschillen. Ze bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels. Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat.
Voor zoete aardappels geldt dat je ze liever te rauw hebt dan te gaar. In principe kun je ze rauw namelijk gewoon eten, terwijl ze hun smaak verliezen als je ze heel lang kookt.