De huidige kerk stamt uit de 14e en het begin van de 15e eeuw. In 1414 werd de gotische doopkapel toegevoegd. De oorspronkelijke toren stortte op 8 juni 1366 in na een hevige storm. De huidige toren werd na een lang herstel in de tweede helft van de vijftiende eeuw voltooid met de bouw van de hoge lantaarn.
Sint-Servaasbasiliek (Maastricht)
De prachtige Sint-Servaasbasiliek geldt, met het bouwjaar 560, als de oudste kerk van Nederland. De kerk is te vinden op het Vrijthof in Maastricht en vormt een van de meest bekende trekpleisters van Maastricht.
De rode toren van de Sint Janskerk
Oorspronkelijk was de toren gebouwd van mergel, een zeer poreuze steensoort. Om de toren te beschermen tegen weersinvloeden werd de kerk in de middeleeuwen rood geverfd. De rode kleur diende als een soort herkenningspunt voor al hun bezittingen.
De huidige kerk ontstond in drie fasen tussen 1000 en 1150.
De naam Wyck is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord vicus. De naam Mosa Trajectum komt pas voor het eerst voor bij Gregorius van Tours in de 6e eeuw.
De oudste stad van Nederland is een status die door verschillende steden wordt opgeëist. Zowel Heerlen, Maastricht, Nijmegen als Voorburg kunnen vanuit de Romeinse oudheid aanspraak maken op deze status. De titel "oudste stad van Nederland" hangt af van welke definitie men toepast.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Maastricht: 2e Hotelstad van Nederland / 2e Toeristenstad van Nederland / 2e Monumentenstad van Nederland: 1661 monumenten, 2 Basilieken en meer dan 50 kerken.
Gregorius van Tours schreef eind zesde eeuw dat op het graf van de heilige een grafkapel stond, die diverse malen herbouwd werd, totdat bisschop Monulfus hier de eerste Merovingische kerk (ca. 560-675) bouwde.
De brug is genoemd naar de 4e-eeuwse bisschop van Maastricht, Sint-Servaas, maar kreeg zijn huidige naam pas in 1932; daarvoor was het gewoon 'de brug', officieel Maasbrug. De Sint Servaasbrug wordt beschouwd als de oudste brug van Nederland en een icoon van de stad Maastricht.
De Sint Servaaskerk in Maastricht is letterlijk het hart van de stad. Ingeklemd tussen het Vrijthof, Keizer Karelplein en Hendric van Veldekeplein is de oudste, nog bestaande kerk van Nederland een eyecatcher. En een bezoekje waard! De basiliek is vernoemd naar Sint Servaas: de 4e-eeuwse Bisschop van Maastricht.
De Sint Janskathedraal is de grootste kathedraal van Nederland en naast Kasteel Heeswijk, Het Markiezenhof en de Grote Kerk Breda één van de vier officiële Topmonumenten in Brabant. Aanschouw het middeleeuwse beeld van de Zoete Moeder en de prachtige luchtboogbeelden, die uniek zijn in de wereld.
Maastricht is ontstaan als Romeinse nederzetting. Dat is te danken aan de geografische situatie: een Romeinse weg komt hier aan bij een doorwaadbare plek in de rivier en dat maakte de bouw van een brug mogelijk.
Maastricht heeft nooit stadsrechten in de zin van een stadsbrief gehad; deze ontwikkelden zich geleidelijk door de eeuwen heen. Wel kreeg de stad in 1229 van hertog Hendrik I van Brabant toestemming om de bestaande aarden wal rond de stad te vervangen door een stenen stadsmuur.
Niet de Domkerk in Utrecht, niet de Sint Jan in den Bosch, maar de heilige Willibrordusbasiliek in het Zeeuws-Vlaamse Hulst is gekozen tot de mooiste kerk van Nederland.
De oudste nog in gebruik zijnde kerk ter wereld is de kathedraal van Etchmiadzin. Deze wordt ook wel de Kathedraal van de Moeder Gods of Moederkathedraal genoemd. Hij is gebouwd in de periode 301 – 303, direct nadat Armenië het christendom als staatsgodsdienst aannam.
De huidige Servaasbrug is gebouwd tussen 1275 en 1285. In de Romeinse tijd verbond een andere brug beide Maasoevers. Die brug werd kort na het begin van onze jaartelling in gebruik genomen. Waarschijnlijk heeft die er tot ongeveer het jaar 1000 gelegen.
De Servaasbrug, – die toen nog geen Servaasbrug heette, want het was de enige brug van Maastricht –, is gebouwd van 1280 tot 1298.
Sint Servaas is de patroonheilige van Maastricht. Zijn feestdag is op 13 mei.
De Sint Janskerk (ook wel de 'Sint Jan van Maastricht' genoemd) is een Protestantse kerk gelegen aan het Vrijthof in Maastricht. De rode toren is een markant punt in de skyline van Maastricht. Historisch gezien bevat de kerk veel zaken, die de moeite van het bekijken waard zijn. De kerk is gebouwd uit mergel.
Hoofdstad van het christendom, Rome, met bijna 1000 kerken, is de stad met de meeste kerken ter wereld.
De meest bezochte kerk van Duitsland en de grootste kerk van Europa is gevestigd in de prachtige stad Keulen. De Cologne Kathedraal heeft een bijzondere geschiedenis en een schitterende architectuur. Een gebouw waarvan de bouw begon in 1248 en pas voltooid werd in 1880, staat in het centrum van Duitsland.
Sittard behoort tot de oudste steden van Nederland en kent een roemrijk verleden. In het jaar 1243 kreeg Sittard al stadsrechten.
Oké, Nijmegen is dus heel oud, maar Maastricht is dat ook. Hoe zit het dan met die essentiële Romeinse stadsrechten? Die kreeg Nijmegen al in het jaar 89, in tegenstelling tot Maastricht. Die stad kreeg geen Romeinse stadsrechten, maar in 1203 wel middeleeuwse stadsrechten.
In de ochtend van 17 augustus 2020 riep de ANWB Winsum uit tot mooiste dorp van Nederland.