Leemstuc aanbrengen Het aanbrengen van leem is erg populair in badkamers. Leemstuc is dan ook waterdicht en kan prima worden aangebracht in plaats van badkamertegels.
Leem bestaat uit een mengsel van klei, zand en silt. Deze worden zo uit de grond gehaald. Hier worden dan naar keuze nog diverse toeslagen in gemengd om een bepaalde uitstraling of kleur te verkrijgen. Leem kan slecht tegen water.
Tegenwoordig wordt leem nog steeds gebruikt om mee te bouwen of stuccen. Leemstuc is in ruimtes binnen zeer geschikt: vrij sterk, niet brandbaar, dampdoorlatend, antistatisch en bescherming tegen straling. Leem is ook een grondstof voor het maken van aardewerk, in het bijzonder majolica.
Door de vochtregulerende kwaliteiten van leem vermindert de kans op organismen in huis die vocht nodig hebben, zoals schimmels, aanzienlijk. Door de structuur van het materiaal dempt het en reduceert het nagalm. Een bijkomend voordeel is dat een ruimte met leemstuc in de winter warm en in de zomer koel blijft.
Leemstuc is dan ook waterdicht en kan prima worden aangebracht in plaats van badkamertegels.
De leem met stro is ongeveer 6 maanden houdbaar en zonder vezel onbeperkt. De Claytec Basisleem is een lichtbruine grove leem met of zonder stro. De droge en de aardvochtige Claytec basisleem zijn hetzelfde van kleur en structuur. Daar is dus echt het enige verschil dat de ene droog is en de andere aardvochtig.
Leem kenmerkt zich door een laag energieverbruik, bijna geen CO2-uitstoot en ontelbare mogelijkheden voor recycling. Bovendien zijn aardse bouwmaterialen ook duurzaam wat het kostenplaatje betreft.
Wat is het verschil tussen leem en kleigrond? Het grootste verschil tussen klei en leem is dat klei oorspronkelijk door water afgezet is (dus door een rivier of de zee), en dat leem door de wind afgezet is. Zowel klei als leem bestaan uit lutumdeeltjes, platte plaatjes die kleiner zijn dan 0,002 mm.
Leemgrond is een bodem gekenmerkt door ongeveer gelijke hoeveelheden klei, slib en zand. Deze grond wordt gewoonlijk als ideaal gevonden door tuinieren, omdat het de groei bevordert van gezonde planten.
Pas op met vocht
Buitenmuren stucen met leem kan prima, maar dan zijn er dus wel wat punten om op te letten. Zo moet er een strook ander materiaal – bijvoorbeeld baksteen – tussen de grond en de leemlaag zitten. Leem vanaf de grond is funest in verband met optrekkend vocht.
Zandgrond bevat bijna geen afslibbare delen is en daarom snel droog. Zandgrond is makkelijk te bewerken en laat water goed door. Op deze grondsoort is snel sprake van uitspoeling van meststoffen, omdat de zanddeeltjes in tegenstelling tot lutumdeeltjes geen meststoffen aan zich binden.
Met pure leem wordt silt bedoeld. Om met leem te bouwen of stuccen kent deze vele verschillende gradaties in structuur en samenstelling. Vette leem bevat veel klei, terwijl "arme" leem tot wel 60% zand of silt kan bevatten. Leemstuc is geschikt voor het afwerken en verfraaien van binnenmuren in woon- en werkruimten.
Leemstuc heeft bijzondere eigenschappen, het is namelijk vochtregulerend, geluidsabsorberend en warmtevasthoudend. Leemstuc wordt met name binnenshuis toegepast. Door de vochtregulerende kwaliteiten van leem vermindert de kans op organismen in huis die vocht nodig hebben, zoals schimmels, aanzienlijk.
De volgende hoofdeigenschappen van leemstuc op een rij: Vochtregulerend; Leem geeft van nature vocht af waneer de lucht droog is, en neemt vocht op als de lucht te vochtig is. Warmteregulerend; leem heeft een regulerend vermogen, hierdoor biedt het thermische isolatie.
Leem is een mengsel van klei, silt en zand. Voor de bouw worden nog extra zand en zaagsel of stro toegevoegd. Leem heeft een zeer dichte structuur. "Een standaardverhouding voor leem is 10% klei, 70% silt en 20% zand.
De tweede grondsoort is leemgrond. Deze grond is te herkennen aan de geelrode kleur en is iets fijner en compacter dan zand, waardoor water en voedingsstoffen beter vast gehouden kunnen worden. De kleideeltjes zakken als laatste naar beneden in de pot, omdat kleigrond uit heel fijne korrels bestaat.
Het is niet brandbaar en is qua sterkte vergelijkbaar met kalkmortelstuc. Dankzij de hoge dampdoorlatendheid werkt leem vocht en warmte regulerend. Leem blijft koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast is het antistatisch en biedt bescherming tegen straling.
Op gladde en geverfde ondergronden dient er eerst voorgestreken te worden. Op houten plaatmateriaal kan geen leem worden torgepast, u zult dit eerst moeten vervangen door bijvoorbeeld gipsplaat, pavatex e.d.
Het droogt per dag c.a. 1mm dikte(*). En dat is ook een van de redenen dat niet iedere vakman met leem wil stucen : het kost soms teveel tijd. (*)Da's wel de maximale droogtijd. De duur van het drogen is afhankelijk van temperatuur, ventilatie en zuiging van de ondergrond.
Leem kan op vrijwel alle ondergronden aangebracht worden: baksteen, gipsplaten, heraklith, kalkzandsteen, snelbouwsteen, gips, strobalen, houtvezelisolatieplaat etc. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een primer aan te brengen alvorens de ondergrond bepleisterd kan worden.
Leem in vochtige ruimtes is geen goed idee, daarvoor is kalk een beter geschikt materiaal. Wil je toch graag een lemen spatstuk in een keuken, plaats er dan een glasplaat overheen. In de badkamer kan je wel leem gebruiken mits er tot 180 cm hoogte betegeld is.
Voor het stucen van vochtige ruimtes, zoals een badkamer, heb je een speciale vochtbestendige of een waterdichte stucmortel nodig. Vochtbestendige stucmortel: dit is een speciale mortel die weliswaar bestand is tegen vocht, maar niet in direct contact mag staan met water.