“Het beste is gewoon even de website of app van het KNMI te bekijken, maar ook Weerplaza en MeteoGroup zijn betrouwbaar omdat zij de data van het KNMI gebruiken”, zegt Van Delden.
De voorspellingen van alle locaties bij elkaar worden het meest juist gedaan door de KNMI app met 146 punten. Dit terwijl de Weerplaza app het slechtst scoort met 98 punten. Klara doet het met 140 punten ook niet slecht, gevolgd door Weer & Radar (WetterApp) met 146 punten.
Weerplaza is onderdeel van Infoplaza BV, het nieuwe platform voor specifieke toegepaste informatie.
De KNMI app komt uit veel tests het beste uit de verf als het om de nauwkeurigheid van de voorspellingen gaat. Helaas is de gebruiksvriendelijkheid van deze weerapp aanzienlijk minder ten opzichte van bijvoorbeeld Buienradar en Weeronline.
Dark Sky: de allerbeste weersite
Het is ook de regerend kampioen van de weer sites. En dat is niet voor niets. Dark Sky is zo indrukwekkend dat het je tot op de minuut kan vertellen wanneer er in jouw gebied regen zal vallen. Ze sturen je zelfs een melding om je te waarschuwen dat je dekking moet zoeken!
AccuWeather gaat voor nauwkeurige voorspellingen en biedt daarnaast ook veel andere gegevens omtrent luchtdruk en de UV-index. Met zijn recente grote update dit jaar kreeg AccuWeather een nieuw uiterlijk en indeling die meer focust op de weersverwachting op een nauwkeurige verwachting op korte termijn.
Tot 3 dagen vooruit is het weer met 98% zekerheid te voorspellen. Tot 5 dagen vooruit is dat met 92%. Bij een weersverwachting van 7 dagen vooruit daalt die betrouwbaarheid naar 75%. En vanaf 10 dagen is de gemiddelde betrouwbaarheid minstens 45%.
De meest eenvoudige zijn Regenmelding en Buienalarm. Zo simpel kan het dus! Best goed, ook al mis je wat dingen, zoals verder vooruit kijken. Maar daar heb je dan Buienradar weer voor!
Informatie van buienradars is over het algemeen goed betrouwbaar, maar de 100% wordt niet gehaald. Houd er rekening mee dat er soms een onverwachte bui kan langskomen, zeker als de atmosfeer onrustig is.
Standaard Weer-app gebruiken
Niet alleen op je eigen locatie, maar op allerlei andere plekken die je handmatig hebt ingesteld. Op de iPhone en Apple Watch vond je altijd al de standaard Weer-app en vanaf najaar 2022 vind je de Weer-app ook op de iPad en Mac. Daarnaast kun je gebruik maken van widgets en complicaties.
Infoplaza, het bedrijf achter Weerplaza en Buienalarm, neemt Weeronline over. Daardoor groeit het bedrijf naar eigen zeggen uit tot het grootste weerplatform van de Benelux. De sites en apps van de combinatie zouden bij elkaar goed zijn voor 'meer dan 10 miljoen unieke bezoekers' per maand.
Willemijn Hoebert - Over NOS.
Als laatste heb je soms nog dat er een bui ver weg van de radar zit, maar dat deze niet heel hoog is. Door de kromming van de aarde kan het nu zo zijn dat de radar "over" deze bui heen kijkt! Daardoor ziet deze de bui niet en verschijnt deze dus niet op het radarbeeld, terwijl het er wel degelijk regent.
Navraag van de Telegraaf bij Infoplaza, onder andere bekend van de Weerplaza app, maakt duidelijk dat weer-apps inderdaad minder betrouwbaar zijn momenteel. De reden hiervan is dat er door het coronavirus veel minder gevlogen wordt.
Buienradar was er als eerste bij, maar Buienalarm is het slimste. Met deze app hoef je namelijk niet zelf te checken of er nog buien in aantocht zijn, maar wordt je op de hoogte gehouden. Als je de app voor de eerste keer opent kun je je eigen locatie invullen, of automatisch je locatie laten bepalen.
Als je wil weten hoe het weer is/zal worden in België/in Europa, of als je op zoek bent naar Belgische waarnemingen: www.meteo.be. De (pas vernieuwde) site bevat een schat aan informatie. Voor de kust is er een speciaal weerbericht op www.kustweerbericht.be/. Het K.M.I.
Hoe ver vooruit kun je het weer voorspellen? 'We kunnen het weer met een vrij grote betrouwbaarheid één tot vijf dagen vooruit voorspellen. Als we drie dagen vooruitkijken, zitten we aan een betrouwbaarheid van ongeveer 95 procent. Daarna zakt de zekerheid sterk.
Weersvoorspellingen. De weersvoorspellingen en neerslagmeter van het KMI behoren tot de meest nauwkeurige. De app meteo.be is er voor Android en iPhone.
Voor wat ik wel gezien heb moet ik zeggen dat de voorspellingen van Buienradar.nl behoorlijk accuraat zijn. Beter dan bijvoorbeeld de lange termijnverwachting van Weeronline. De buienradar op Buienradar.nl heb ik veel gebruikt en die is simpelweg fantastisch.
Buienradar Plus
Wil je géén advertenties in de Buienradar app? Geen probleem! Neem Buienradar Plus voor €3,49 per jaar (€0,29 per maand). Buienradar Plus is Ieder moment opzegbaar.
De beelden van de neerslagradar van het KNMI laten zien waar in ons land neerslag valt en hoe intensief die neerslag is. Elke vijf minuten wordt uit de waarnemingen van de KNMI-neerslagradars in Herwijnen en Den Helder een beeld samengesteld.
Naarmate we verder in de toekomst kijken, worden de voorspellingen waziger, onnauwkeuriger, algemener. We maken wel vorderingen: de voorspelling voor dag+5 is nu even goed als tien jaar geleden de voorspelling voor dag+3. In sommige atmosferische omstandigheden kunnen we betere prognoses maken dan op andere momenten.
Het meest betrouwbare weermodel dat in de diverse Europese weerkamers wordt gebruikt, is het ECMWF weermodel (Het Europees weermodel heeft 2x een update). ECMWF staat voor European Centrum for Medium Range Forecast.
Galilei Galileo
De bakermat van de weerkundige meting ligt in Italië. De Italiaan Galilei Galileo bedacht in 1593 zijn thermoscoop, de voorloper van de thermometer. Deze is ook bekend als florentijnse thermometer.