De in/uitritvergunning heb je nodig als je je eigen terrein met de openbare weg wilt verbinden. Als je wilt verbouwen op je terrein en het gaat niet om een bouwwerk, heb je een aanlegvergunning nodig.
Wilt u een inrit of uitrit van uw pand naar de openbare weg aanleggen? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Deze vraagt u aan via Omgevingsloket online.
Na uw vergunning neemt u contact op met het gebiedskantoor. Daar laat u een offerte opstellen voor de aanleg van de inrit of uitrit. De kosten zijn afhankelijk van de lengte en breedte van de inrit of uitrit en van eventueel te nemen maatregelen. De aanlegkosten bedragen gemiddeld € 4.000,-.
Maximale oppervlakte van 80 m²: niet-overdekte constructies als een oprit kunnen vrijgesteld zijn van een vergunning bij een max. oppervlakte van 80 m². Let op: je moet hierbij ook bestaande niet-overdekte constructies meetellen (bv. tuinpaden, terrassen, zwembaden, …).
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt.De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Een oprit als onderdeel van een woonkavel is als uitrit aangesloten op de openbare weg. De oprit zelf valt niet onder de openbare weg. Verkeer dat de oprit verlaat dient dus voorrang te verlenen aan het verkeer op de weg waaraan de oprit is aangesloten.
Je mag nooit hoger dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag bouwen en nooit hoger dan 5 meter. Verder mag de aanbouw niet dieper zijn dan 4 meter. Ook mag je de aanbouw alleen gebruiken als woonkamer, serre, berging, garage of bijkeuken. Je mag er dus geen bedrijfsactiviteiten zonder vergunning gaan doen.
maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Alle reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin zoals opritten, tuinpaden, terrassen, of zonnepanelen moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Een uitweg (ook wel inrit, uitrit en oprit genoemd) is een ingang of uitgang van een perceel voor motorvoertuigen om de openbare weg te bereiken, gelegen op gemeentegrond.
“Een weg wordt als uitrit beschouwd indien deze weg een beperkte bestemming heeft en deze beperkte bestemming kenbaar is voor alle verkeersdeelnemers ter plaatse (bestemmingscriterium) of indien deze weg ter hoogte van de aansluiting op de andere weg de fysieke kenmerken van een uitrit vertoont (constructiecriterium).”
Wat is een uitrit? Een uitrit is een uitrit als de wegsituatie eruit ziet als een uitrit (constructiecriterium) of als duidelijk is dat het niet gaat om een doorgaande weg maar om de toegang tot een bepaalde bestemming (bestemmingscriterium).
Het is verboden om te parkeren voor een inrit of een uitrit. Dit staat letterlijk te lezen in artikel 24 RVV. De buur begaat met andere woorden een overtreding op de verkeersregels en kan daarvoor beboet worden. Hiervoor kan er dan ook contact worden opgenomen met de politie.
De breedte van een uitrit voor een woonperceel in de bebouwde kom mag niet meer zijn dan 3 meter. De breedte van een uitrit voor een woonperceel in het buitengebied mag maximaal 5 meter zijn. De breedte van een uitrit voor een bedrijfsperceel mag maximaal 6 meter zijn.
De breedte van een oprit
De gemiddelde auto is 2,30 breed. Voor alleen een parkeerplaats zul je dus minimaal een oppervlakte van 2,5 bij 3 meter nodig hebben. Voor een goede oprit waar je langs je auto op kunt fietsen of lopen adviseren wij een minimale breedte van 3 meter.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2 mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2 mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2 mag je 15m2 bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
Let op: Een tuinhuis van 350 x 500 cm.(17,5 m2) is in de regel vergunningvrij.Indien u al een bouwwerk heeft staan van 12,6 m2 (300 x 420 cm) of meer heeft u juist wél een vergunning nodig.
Grasbetontegels vormen een ideale waterdoorlatende verharding voor de oprit. Er bestaan verschillende soorten grasdallen en ze vormen een stevige, maar poreuze ondergrond. Hou er wel rekening mee dat je te maken kan krijgen met onkruidgroei.
Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? In de meeste gevallen niet. Wel kun je de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kun je de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.
Plaats je de terrasoverkapping aan huis (binnen 4 meter), dan geldt een maximale hoogte van de eerste verdieping + 30 centimeter. Een vrijstaande terrasoverkapping mag, vergunningvrij, maximaal 3 meter hoog zijn. Een overkapping mag in Nederland en Duitsland niet groter zijn dan 30 m² om vergunningsvrij te bouwen.
Er is in de regelgeving vastgesteld dat je alleen vergunningsvrij mag aanbouwen op het achtererfgebied. Bij een aanbouw op het zijerf, of het voorerf heb je daarom altijd een bouwvergunning nodig.
Een uitweg, ook wel uitrit, inrit of oprit genoemd, is een aansluiting vanuit een perceel op de openbare weg. Voor het aanleggen of veranderen van een uitweg die aansluit op de openbare weg, heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Want in het regelement verkeersregels en verkeerstekens staat dat dit soort stukjes grond te klein zijn voor een formele oprit. Dat is de reden dat ze gezien worden als onderdeel van de openbare weg. Dat betekent dat je daar dus niet mag parkeren, ook al is het eigen grond.
Een oprit is het gedeelte van een woonperceel bedoeld voor het parkeren of stallen van een voertuig, of voor het bereiken van de bij het huis behorende garage. Een oprit is altijd direct bereikbaar vanaf de openbare weg.