Kurkuma houdt van een plekje in de zon met veel daglicht. Om te voorkomen dat de plant uitdroogt geef je ze best twee maal per week water. Houd het waterpeil goed in het oog maar zorg er ook voor dat de grond niet te nat staat om wortelrot tegen te gaan.
Curcuma wordt ongeveer tachtig centimeter hoog. De plant heeft geregeld water nodig, zowel aan de voet als over de kop. Een permanent vochtige plaats is de meest ideale situatie. Veel licht en zon zijn nodig voor een goede groei en bloei.
Oorspronkelijk komt deze bloeiende kamerplant uit Thailand. Geef de Curcuma plant een lichte warme stanplaats uit de zon. In de zomer als de temperatuur ook 's nachts niet onder de 15 graden komt kun je de plant ook buiten zetten.
Ze is niet winterhard en kan dus beter in een pot geplant worden. Het blad sterft af in november, geef dan geen water meer en zet de pot op koele, vorstvrije plaats om te overwinteren.
Slappe bladeren kunnen vele oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je plant te weinig water krijgt, te weinig daglicht of te weinig voeding. Maar ook piepkleine plaagdieren zoals trips, spint en rouwvliegjes kunnen slappe bladeren veroorzaken.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Nee, kurkuma en curcumine zijn niet giftig voor je hond. Er zijn studies waarbij 12 gram curcumine (dat is ongeveer een kilo kurkuma) geen nadelige gevolgen gaf. Echter geldt voor het geven van een kruid en specerij wel dat bij overdosering er schadelijke gevolgen kunnen optreden.
Let op: je kunt verse kurkuma niet rauw eten! Dat is giftig. Je kunt kurkuma vermalen en meekoken. Dus je kunt de verse kurkuma ook niet rauw in een smoothie verwerken!
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.
Verse Kurkuma kun je in de meeste indische winkels kopen, het kan zijn dat je moet vragen naar deze specerij onder de naam geelwortel. Ik raad je wel aan om rubberen handschoenen te dragen bij het verwerken daar je riskeert enkele dagen gele handjes te hebben.
Dit kruid is vooral heel goed voor je hond zijn huid, hersenen en spijsverteringssysteem. Gember is een megagezonde wortel met een ontstekingsremmende werking. Ook is gember goed te gebruiken bij een onrustige maag.
Dosering: 1 maatschepje per 10 kg lichaamsgewicht door het dagelijkse voer mengen. Gebruiksaanwijzing: Kurkuma kunt u vermengen met de dagelijkse voeding van uw hond.
Bij paarden wordt kurkuma vaak ingezet ter verlichting en ondersteuning. Je kunt kurkuma ook gebruiken ter verlichting van de spieren door een kompres met kurkuma, citroen en zout aan te brengen bij je paard.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.
Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.
Huiduitslag kan bij een kurkuma-allergie een van de symptomen zijn. Ook hebben mensen in zeldzame gevallen door een kurkumasupplement soms last van gele ontlasting, hoofdpijn, misselijkheid en diarree.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Planten houden niet van bier en wijn
Maar uit het experiment bleek dat zowel bier als wijn de planten dramatisch aantast. Dat komt niet door de alcohol, maar door het hoge suikergehalte in deze dranken. Dit stimuleert de groei van bacteriën en schimmels bij de wortels van de plant.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
In Nederland is Koenjit bekend onder naam Kurkuma en de naam geelwortel. Kurkuma is een specerij, dat zowel gedroogd als vers (als wortel) te koop is. Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant die zou helpen tegen tal van kwalen en ziekten.
Verstegen Kurkuma gemalen bestellen | ah.nl.