Een beltrafo (ook wel beltransformator of deurbel transformator genoemd) zorgt ervoor dat je de spanning om kunt vormen van een hoge spanning naar een lage spanning. Deze heb je nodig om op de juiste manier de deurbel aan te sluiten. Een deurbel bij je voordeur thuis werkt op zwakstroom ( ongeveer 8 volt).
Hoe werkt een beltrafo? De beltransformator is in staat om een netspanning van 230 volt om te zetten in een lagere spanning zodat deze geschikt is voor je deurbel. De beltrafo sluit je aan in de groepenkast en zorgt er vervolgens voor dat de netspanning naar zwakstroom transformeert.
Zet de deurbel transformator uit
Een dergelijke deurbel transformator wordt vaak aangeduid met de term 'beltrafo'. De beltrafo bevindt zich meestal ergens in de meterkast maar soms ook direct naast de groepenkast.
De meeste oudere gongen werken op 8 volt in Nederland, maar een Nest, Ring of Unifi deurbel heeft meer vermogen nodig.
Een beltrafo kost tussen de € 15,- en de € 35,- afhankelijk van het merk en of het een 8v, 12v of 24v output moet hebben.
De DIN-rail-transformator (2de generatie) is speciaal ontworpen voor Ring-apparaten. Hiermee kun je je bedrade videodeurbellen van Ring rechtstreeks op het stroomnetwerk aansluiten, waarbij je gebruikmaakt van bestaande deurbelbedrading. Hiermee heb je altijd stroom en blijf je beschermd.
In de meeste gevallen heb je bij een deurbel of gong 8, 12 of 24 volt nodig. Sommige beltransformatoren hebben verschillende voltage aansluitingen. Zo kun je er verschillende voltages op aansluiten. Een beltransformator als deze kan bijvoorbeeld zowel 8, 12 of 24 volt bellen of gongen aansturen.
De standaard deurbel verbruikt 0,003 kWh per uur, dus 0,072 kWh per dag [1]. Dit maal 365 dagen in een jaar staat gelijk aan een verbruik van 26,3 kWh per jaar. Wetend dat 1 kWh gemiddeld 23 cent kost [3], zijn de kosten van een elektrische deurbel dan 6,05 euro per jaar.
Gelukkig is er nu een draadloze deurbel ZONDER batterij. Die werkt op kinetische energie: het indrukken van de deurbel levert de energie om de bel (de zender) voor altijd te laten werken. Je hoeft er nooit meer nieuwe batterijen in te doen.
Een bedrade deurbelset bestaat uit een beldrukker, deurbelontvanger (ook wel gong genoemd) en deurbel snoer. Kies jij voor een draadloos model? Dan is de deurbel draad uiteraard niet nodig.
Opmerking: als je de Ring Doorbell 2 aansluit op een bestaande deurbel, is een transformator met een spanning van 8-24 VAC vereist. Als de bedrading rechtstreeks op een transformator wordt aangesloten, moet een weerstand worden gebruikt. Plaats de batterij in de onderkant van de Ring Doorbell 2 totdat deze vastklikt.
Aansluiting kabel
De kabel sluit je aan op de transformator met behulp van de kabelschoenen. Deze leveren wij standaard bij elke transformator. De kabelschoenen dienen voornamelijk om oververhitting en daarmee schade te voorkomen.
Voeding : Batterij / Bedraad
Standaard is dit 8 Volt met 1 Amp. De meeste deurbellen werken hier probleemloos mee. Voor optimaal gebruiks resultaat adviseren we om de 8 Volt te vervangen door 12 Volt.
Dit heet de beldrukker. Deze staat in verbinding met een stroomkabel. Een deurbel heeft echter niet zoveel stroom nodig als het reguliere voltage dat uit een stopcontact komt (230V). Je plaatst daarom een transformator tussen de draad die van het stopcontact naar de bel loopt.
De negatieve draad is vrijwel altijd zwart. Sommige positieve draden zijn rood, soms wit of een andere kleur. Soms is er alleen een markering te zien, in dat geval: + Positief is dan de draad met de markering (stippels of een doorlopende streep).
Best Geteste Draadloze Deurbel
De beste draadloze deurbel van 2022 is de TeckNet Draadloze Deurbel! Dit is uit de ultieme draadloze deurbellen test gebleken van 2022. Met deze deurbel hoor je overal in het huis de bel. Met de 52 melodieën kan je zelf kiezen wel geluid je wil horen.
Het Wifi signaal
Om de video deurbel goed te laten werken is een wifi signaal nodig. Vaak gebruiken de slimme deurbellen een 2.4 GHz wifi netwerk. Sommige werken met het 5.0 GHz signaal. Het is ook belangrijk om een goed signaal te hebben bij de plek waar de bel hangt.
Bedrade deurbellen zonder batterijen werken volledig vanaf de voedingsbron in huis. Als je de deurbel in huis niet kunt horen, de deurbel bedraad is en je het apparaat in de Ring-app hebt ingesteld, is er waarschijnlijk een probleem met de bedrading of de voeding.
De bel kan op onverwachte momenten vanzelf gaan bellen, vaak als gevolg van spanningsschommelingen. Een kleine piekstroom is geen probleem, maar grotere kunnen je bel wel degelijk laten afgaan.
Verbruik tijdens rust (zonder te bellen)
In rust staat de transformator uitgeschakeld, de schakeling verbruikt nog wel een kleine stroom, dit is ongeveer 1,5 micro-ampere of wel 1,5 uA.
Een deurgong zorgt voor het geluid wanneer iemand op de bel drukt. Een normaal belgeluid ligt tussen 70 en 80 decibel. Sommige gongen hebben meerdere deuntjes om uit te kiezen. Zo kan je kiezen voor de echte klassieker, het 'ding-dong' geluid, of je kan gaan voor een deuntje dat meer de aandacht trekt.
Het 'brommen' van trafo's wordt veroorzaakt door trillingen. Indien het geluid bij een conventionele trafo's niet te herleiden is naar een bepaald defect, kan het geluid ontstaan door een magnetisch veld. Het magnetisch veld ontstaat in de behuizing van het armatuur.
Verbruik van de Deurbel. Verbruik per uur is per definitie 3 Wh per uur ofwel 0,003 kWh per uur. Verbruik per dag is 24 * 0,003 = 0,072 kWh per dag.