De koolzaadjes worden dan geoogst, geperst en vervolgens wordt de olie gezuiverd voor gebruik. Een paar mooie eigenschappen van koolzaadolie op een rijtje: Rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren, waaronder Omega 6 (linolzuur) en Omega 3 (alfalinoleenzuur) Een eetlepel is een bron van vitamine E en vitamine K.
Omega 3 heeft twee bronnen. Een deel is van plantaardige oorsprong dat van nature voorkomt in plantaardige oliën zoals koolzaadolie, lijnzaadolie en raapzaadolie.
Het omega 6-vetzuur linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Linolzuur is een essentieel vetzuur.
De resultaten van deze review suggereren dat het gebruik van koolzaadolie in vergelijking met olijfolie gunstige effecten heeft op het bloedcholesterolprofiel, met name het LDL-cholesterol, totaal cholesterol en de LDL-cholesterol/ HDL-cholesterol ratio.
Koolzaadolie is van nature rijk aan vitamine E en K, dit zijn belangrijke vitamines bij het vertragen van huidveroudering en bij het verzachten van huidaandoeningen. Vitamine E beschermt daarnaast de huid tegen vrije radicalen.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Het allerbelangrijkste wat je kunt doen om je omega 6-inname te verlagen is het vermijden van bewerkte olie uit zaden en planten, waarin veel omega 6 zit, en ook de bewerkte voeding waar de olie in is verwerkt.
Koolzaadolie blinkt uit in het gehalte aan onverzadigde vetzuren. Met 93 procent is het gehalte aan onverzadigde vetzuren in koolzaadolie hoger dan in zonnebloemolie (91 procent) en olijfolie (88 procent). Bijzonder is ook het hoge percentage alfalinoleenzuur (ALA) in koolzaadolie. Dit ligt op bijna 10 procent.
Koolzaadolie heeft een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten en bevat relatief veel omega-3 alfa-linoleenzuur. Daarnaast bevat het minder verzadigd vet dan andere veel gebruikte oliën, en bevat het ongeveer een kwart van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E per eetlepel olie.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Omdat omega 6-vetzuren een ontstekingsbevorderende werking hebben in het lichaam, kan een overmatige inname leiden tot chronische ontstekingen, die op hun beurt kunnen leiden tot chronische inflammatoire aandoeningen, zoals astma en reumatoïde artritis.
Olijfolie bestaat voornamelijk uit omega 9 vetzuren (78,8 gram per 100 gram). Dit zijn enkelvoudig onverzadigde vetten. Daarnaast bevat olijfolie slechts 14,8% verzadigde vetzuren en ook nog 7,9 gram meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan slechts 0,4 gram omega 3.
Verhouding Omega 3 en Omega 6
Vaak lees je over de juiste verhouding of balans tussen Omega 3 en Omega 6: de Omega 3/6-ratio. Voor een optimale gezondheid zou je ongeveer evenveel Omega 3 als Omega 6 binnen moeten krijgen. In de praktijk krijgen mensen met een Westers dieet vaak meer Omega 6 dan 3 binnen.
De conclusie is dat pindakaas relatief veel ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren bevat in vergelijking met andere gezonde vetten. Door de inname te matigen, kwaliteitsmerken te kiezen en een balans te vinden met omega-3, kunt u ervan genieten als onderdeel van een algemeen ontstekingsremmend dieet.
Je lichaam is slim genoeg om signalen af te geven wanneer er sprake is van een structureel laag niveau van omega 3-vetzuren. Herken de symptomen van een tekort: minder scherp zicht, moeite met concentreren, onzuivere huid, vermoeidheid en een verminderde gemoedstoestand.
C18 :1 (omega 9) = ca. 17% C18 :2 (omega 6) = ca. 15% C18 :1 (omega 3) = ca. 55% Er zit dus gemiddeld 55% omega 3 in het product en daarnaast nog omega 9 en 6.
Te veel stress. Een te hoog (of te laag) gehalte van het stresshormoon cortisol werkt ontstekingsbevorderend. Stress verergert bovendien de ontstekingen die er al zijn. Ook een tekort aan cortisol (door jarenlange stress bijvoorbeeld) kan voor ontstekingen en/of een 'ontremd' immuunsysteem zorgen.
Omega-6 in noten: Belangrijkste opmerkingen
Noten bevatten wel aanzienlijke hoeveelheden van het omega-6 vet linolzuur. Maar de meeste hebben een omega-6 tot omega-3 verhouding van ongeveer 10:1 of minder, wat met mate gezond kan zijn. Walnoten en cashewnoten hebben gunstiger verhoudingen dan andere noten.
ALA is een essentieel vetzuur dat het lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid, maar niet zelf kan aanmaken. ALA haal je daarom uit voeding. Het gebruik van koolzaadolie kan je helpen voldoende Omega 3 binnen te krijgen via voeding. Koolzaadolie is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren.
Koolzaadolie is een plantaardige olie, welke een neutrale smaak heeft. Hierdoor is deze olie erg geschikt als basis van voedingsmiddelen zoals margarine.
Koolzaadolie heeft inderdaad een hoog rookpunt en de neutrale smaak maakt het een uitstekende olie om mee te frituren, maar het is geen ongezonde olie. Net als de meeste van de andere gezonde oliën op deze lijst is koolzaadolie laag in verzadigde vetten. Beste voor: bakken, braden en frituren.