De jeuk en de plekjes worden de behandeling langzaam minder. Na ongeveer 6 weken zijn ze verdwenen.
Ongeveer 3 tot 14 dagen (soms langer) na de behandeling bent u klachtenvrij en zijn de huidafwijkingen genezen. Controle na behandeling is niet nodig, tenzij de jeuk langer dan 3-4 weken aanhoudt of de huiduitslag zich uitbreidt. Ongeveer 24 uur na de behandeling bent u niet meer besmettelijk.
Vraag aan je arts of je de behandeling 1 of 2 keer moet doen. De jeuk en de plekjes worden na de behandeling langzaam minder. Na ongeveer 6 weken zijn ze verdwenen. De eerste weken na de behandeling kan de jeuk erger worden.
Was na aanbrengen uw handen of breng aan met plastic handschoenen. 8-12 uur laten inwerken en daarna afwassen of douchen met lauwwarm water en zeep.
8-12 uur laten inwerken en daarna afwassen of douchen met lauwwarm water en zeep. Niet in bad gaan, dan kan het medicijn te veel in het lichaam worden opgenomen. Het handigst is het om het medicijn 's avonds aan te brengen, zodat u het te volgende ochtend af kunt wassen.
Als u naar de wc bent geweest, is het nodig om uw bilstreek opnieuw in te smeren. Na 12 uur kunt u de delen van uw huid die het meest jeuken, opnieuw met crème behandelen. Wanneer de crème na 8 of 24 uur is ingewerkt, moet u uw hele lichaam goed wassen en schone kleren aandoen.
Sommige mensen kunnen het idee hebben dat de schurftmijt resistent kunnen worden voor de crème en/of tablet. Zeker als ze na meerdere keren behandelen nog steeds last hebben van jeuk.
8 tot 12 uur na het insmeren met de crème wast u de huid goed af onder de douche. Droog u af met een schone handdoek. Trek schone kleren aan. Zorg dat anderen uw handdoek niet gebruiken.
Medicatie. In sommige gevallen schrijft de huisarts ivermectine voor bij schurft, bijvoorbeeld als de schurft niet weggaat, als je allergisch bent voor de crème of als je een huidziekte hebt.
De crème 8–12 uur, de gel 8-14 uur laten inwerken en daarna het gehele lichaam grondig wassen. Indien de handen tussentijds zijn gewassen dan opnieuw aanbrengen op de handen. De behandeling na 7–14 dagen herhalen. De benodigde hoeveelheid crème of gel is afhankelijk van de grootte van het huidoppervlak.
In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen. De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid.
En verder - Knip uw nagels kort. - Verschoon uw beddengoed. - Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 48 uur vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 48 uur in een dicht- geknoopte plastic zak te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
De aandoening jeukt heftig, vooral 's nachts. Schurft is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. De aandoening is goed te behandelen. Het is daarbij wel zeer belangrijk dat mensen in de directe omgeving van de patiënt met schurft meebehandeld worden, ook wanneer zij helemaal geen jeuk of huidafwijkingen hebben.
De crème moet 8-12 uur inwerken. Al die tijd mag u zich niet wassen (of opnieuw bijsmeren bv. na toiletgang). Na die tijd het lichaam goed wassen met water en zeep en schone kleren aandoen.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje. Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
Hoe lang moet u Loxazol gebruiken? Eén keer aanbrengen van Loxazol is meestal voldoende. Laat de crème minstens 8 uur op de huid zitten, bijvoorbeeld 's nachts. Ga niet in bad, neem geen douche en was uzelf niet tijdens deze periode, omdat hierdoor het succes van de behandeling in gevaar kan komen.
Houd deze vuilniszakken tot 3 dagen na de behandeling gesloten. Tot 23.00 uur: Niet eten of drinken (water wel) • Slapen in het 'vuile' bed. Verzamel het beddengoed en de nachtkleding • Stop het vuile beddengoed en de nachtkleding in de wasmachine en was dit op 60°C, minimaal 10 minuten.
Iemand kan vaker schurft krijgen. Sommige mensen kunnen een ergere vorm van schurft krijgen, bijvoorbeeld mensen met een minder goede gezondheid. Er is geen inenting en er zijn geen medicijnen om niet besmet te raken met schurft.
Schoonmaken. Om te voorkomen dat de schurft terugkeert, moet je kleren en beddengoed goed wassen op minimaal 60° Celsius. Dingen die je niet kunt wassen, moet je gedurende minimaal 2-3 dagen (48-72 uur) opbergen in een dichtgebonden plastic vuilniszak.
Als je seksueel contact hebt met een persoon die schurft heeft, wordt de kans op besmetting nog groter. Daarnaast kun je schurft krijgen door het slapen in een bed met besmette lakens en dekens en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Als je schurft hebt, krijg je ongeveer twee tot zes weken na je besmetting last van de volgende klachten: Heftige jeuk, met name 's nachts; schilferende gangetjes die op je huid te zien zijn.
De schurftmijt is een klein, spinachtig beestje dat in de huid gangetjes graaft van ongeveer één centimeter. In zo'n gangetje legt een schurftmijt eitjes. Na drie dagen komen de eitjes uit. De nieuwe mijten kruipen uit de gangetjes en na twee weken leggen ze ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes.
De scabiësmijt overleeft slecht buiten de gastheer, hooguit 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur. Bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12˚C kan de mijt soms tot zeven dagen buiten de gastheer blijven leven. Blootstelling aan een hoge temperatuur (50˚C) doodt de mijten binnen 10 minuten.
Ze graven gangetjes in je huid graven en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je (vooral 's nachts) enorme jeuk. Het is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk.
Er zijn kleine rode bultjes vaak aan de handruggen, vaak ook snel verspreid over het lichaam, met voorkeur voor romp en onderarmen. Het gezicht is eigenlijk nooit aangedaan bij scabies. Vaak zijn de bultjes kapot gekrabt, waardoor er ook wel eczemateuze plekken kunnen ontstaan.