Clownfobie komt door kortsluiting in hersenen Als kinderen herhaaldelijk clowns verbinden met iets onprettigs, kan dat leiden tot coulrofobie, wat gepaard gaat met een onregelmatige hartslag, misselijkheid, overmatig zweten en een overweldigend gevoel van angst na een ontmoeting met een clown.
Coulrofobie, ofwel de fobie voor clowns, komt veel voor bij kinderen, maar ook bij tieners en volwassenen. Het oorspronkelijke gevoel dat een clown opwekt is vermaak, maar door nare ervaringen kan dit veranderen in angst.
Van alle fobieën komt de angst voor spinnen het meest voor. De helft van de Nederlandse vrouwen en 10% van de mannen lijdt aan spinnenangst.
Androfobie is een specifieke fobie voor mannen. De naam is afkomstig van het Griekse ἀνήρ anér, man en φόβος phóbos, angst. De aandoening moet niet worden verward met mannenhaat (misandrie), die doorgaans ontstaat uit onvrede of frustratie over maatschappelijke verhoudingen.
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is een fobie (angst) voor lange woorden zoals het woord van de fobie zelf. Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is namelijk één van de langste woorden van de Nederlandse taal (36 letters).
Pennywise (IT), de bekendste horrorclown.
Een pierrot (ook witte clown) is een clown die als tegenspeler van de domme clown of august optreedt.
Joseph Grimaldi (Londen, 18 december 1778 – Islington, 31 mei 1837) was een Engelse clown. Waarschijnlijk was hij de eerste clown die zijn gezicht wit schminkte. In ieder geval wordt hij gezien als de bedenker van de moderne clown die het centrale karakter in een slapstick verhaal speelt.
De clown zoals we die vandaag de dag kennen, vindt zijn oorsprong in de Italiaanse commedia dell'arte, gemaskerd volkstoneel dat in de 16e eeuw ontstond als onderdeel van het carnaval. De clownsfiguur heette daarin Harlekijn. Hij droeg sjofele kleding en had een zwart masker op.
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
Het langste woord ter wereld is de scheikundige naam voor het eiwit titine: methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...) isoleucine. Dit woord, dat hier zeer verkort is weergegeven, telt niet minder dan 189.819 letters, en het kost je zo'n 3,5 uur om het uit te spreken.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters). Het tweede langste woord in de Nederlandse taal is het enkelvoud van het langste woord en bestaat uit 48 letters.
De haat van, en angst voor, dik en dikke mensen – vetfobie – zit in alles om ons heen verweven: in media, reclames, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur.
In principe kan iedereen een fobie ontwikkelen. Specifieke fobieën zoals de angst voor spinnen ontstaan vaak in de kinderjaren en kunnen spontaan over gaan. Andere fobieën (waaronder sociale fobieën) ontstaan vaak tijdens de adolescentie en jonge volwassenheid.
Sociale fobie, ook wel sociale angststoornis genoemd, is een aandoening waarbij mensen angstig zijn in sociale situaties. Vaak realiseren mensen zich wel dat deze angst niet nodig is, maar toch blijven ze bang.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal.
Het oudste echt Nederlandse woord is dus de werkwoordsvorm ann 'ik gun'.
“Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.
De eerste plaats ging naar 'oelewapper'. Nee, we bedoelen niet de Oelewappers uit Oldenzaal die flink kunnen carnavallen. Wij hebben het over oelewapper, ook wel sufferd, sukkel of slome duikelaar.
Onze Taal heeft ze op een rij gezet: Het mooiste woord van Nederland: desalniettemin (volgens lezers van Onze Taal) liefde (volgens NIPO-onderzoek en luisteraars van Radio Veronica)
Nederlandstaligen het meest lijken te kunnen lachen om scheldwoorden: 'droeftoeter, graftak, schobbejak en schorriemorrie' staan in de toptien. Maar ook 'bips' kan het nog worden. Stemmen kan op onzetaal.nl.
Ruim een kwart van de volwassenen heeft last van coulrofobie, blijkt uit een onderzoek van de University of South Wales uit 2023. De wetenschappers waren benieuwd hoe groot de angst voor clowns nou echt is en stuurden daarom een Fear of Clowns Questionnaire naar 987 mensen.
Het woord clown komt uit het Engels, waar het oorspronkelijk "onbenul" of "boerenpummel" betekende. Het is mogelijk verwant aan het Nederlandse woord "kluns", soortgelijke woorden komen ook in Scandinavische talen voor.