Ze geven aan druk en hyperactief te zijn, slaapproblemen te hebben en in te storten na een actieve fase. In Scandinavië geven ze aan dat te veel cafeïne bij kinderen kan leiden tot angstgevoelens en slaapstoornissen.
Dat een kind geen koffie mag, komt door de effecten die (teveel) cafeïne kan hebben op het lichaam. Teveel cafeïne kan de ontwikkeling het zenuwstelsel bij kinderen aantasten. Daarnaast kan het drinken van teveel cafeïne zorgen voor klachten slapeloosheid, oorsuizen, hoofdpijn en angstige gevoelens.
Voor kinderen onder de 13 is het advies geen koffie te nemen en voor jongeren tussen de 13 en de 18 jaar maximaal 1 kopje. In plaats van koffie met cafeïne, kun je ook kiezen voor cafeïnevrije koffie. Het advies aan zwangeren is om ook van cafeïnevrije koffie niet meer dan 2 kopjes te nemen op een dag.
Voor kinderen wordt een maximale grens van 2,5mg/kg/dag gesteld. Een kind van 30kg zal dus al zijn norm overschrijden na het drinken van 2 blikjes cola (light). Een te hoge opname van cafeïne kan leiden tot gedragsstoornissen (waaronder angstgevoelens).
Hoeveel cafeïne kunnen kinderen en jongeren binnenkrijgen? Kinderen onder de 13 jaar kunnen beter geen energiedrankjes of koffie drinken omdat deze producten relatief veel cafeïne bevatten. Jongeren tussen 13 en 18 wordt aangeraden niet meer dan 1 kopje koffie of blikje energiedrank per dag te nemen.
Koffie belemmert de groei
Dat gezegd zijnde, is er ook geen sterk bewijs dat koffie de groei niét belemmert.
Vanwege de onduidelijke effecten op de gezondheid krijgen kinderen tot 13 jaar het advies om geen dranken met veel cafeïne te nemen, zoals koffie of energiedrank. Voor jongeren tussen de 13 en 18 geldt het advies van maximaal 1 drank met veel cafeïne.
Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie.
In veel soorten frisdrank zit namelijk ook een hoeveelheid cafeïne. Cola, ijsthee en energy drinks kan je het beste laten staan, wanneer je op een no-caffeine dieet bent. Onder andere Fanta, Sprite en Chaudfontaine zijn wel cafeïnevrij!
Een blikje energiedrank van 250 ml bevat zo'n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer evenveel als een kop koffie. En 5 keer zoveel als in een glas cola.
Het beste is om kinderen tot een jaar of 6 helemaal geen frisdrank te geven. Oudere kinderen kun je een glaasje frisdrank geven bij speciale gelegenheden, zoals een feestje of tijdens het 'opblijven'. Zo blijft het bijzonder. Er zijn ook frisdranken op de markt zonder suikers, maar met zoetstoffen.
Oordeel: koffie is gezond, mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Uit onderzoek blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag kan zorgen voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes. Ga je voor filterkoffie, dan zit je goed.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Koffie drinken op een lege maag zou schadelijk zijn. Een kopje koffie op lege maag zou volgens Dr. Adam Simon, Hoofd medische dienst van de website PushDoctor.co.uk, de maagwand kunnen aantasten. Ook kan het een storing van de spijsvertering betekenen, dit wordt ook wel indigestie genoemd.
Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola.
In 250 ml Coca‑Cola en Coca‑Cola zero zit 24 mg cafeïne en in 250 ml Coca‑Cola light zit 32 mg cafeïne. Ter vergelijking: in een kop koffie van 125 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne. Wil je liever geen cafeïne innemen? Kies dan voor Coca‑Cola zero sugar cafeïnevrij.
Doordat zogenaamde adenosine receptoren in je hersenen geblokkeerd zijn, voel je je wakker. Na 45 minuten: Tijd voor een dopamineboost: het pleziercentrum in ons brein wordt geactiveerd en we zijn blij. 60 minuten en meer: Je kan een suikercrash ervaren. Je voelt je loom en wordt misschien zelfs prikkelbaar.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
Te veel cafeïne binnenkrijgen kan leiden tot rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid (agitatie), hoofdpijn, beven (trillen), duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Door te veel cafeïne kun je ook moeite hebben met in slaap vallen en daardoor een slaaptekort krijgen.
Kan je 's avonds wel de slaap vatten, maar voel je je 's morgens opvallend alert? Dan ben ook jij niet immuun voor de effecten van cafeïne, die genetische immuniteit is slechts enkelen gegeven.
Het Voedingscentrum weet uit 'dierwetenschappelijk onderzoek' dat een overmaat aan cafeïne het zenuwstelsel kan aantasten. Vandaar dat ze het gebruik onder 13 jaar afraadt. Dertien- tot achttienjarigen kunnen het beter houden bij één consumptie per dag, want ook bij hen is het zenuwstelsel nog niet uitontwikkeld.
In koffie zit cafeïne en sommige kinderen kunnen daar gevoelig voor zijn. Het kan bij hen eerder klachten veroorzaken zoals slapeloosheid en rusteloosheid. Daarom adviseren we maximaal 1 kopje per dag.
Het gaat hier om de zoetstof E951. Ook zit er in cola vaak E338 (fosforzuur) en E339 (natriumfosfaat). Wanneer een kind voor een van deze E-nummers overgevoelig is, kan dit zich uiten in hyperactiviteit. Van de suiker die in de gewone cola zit, kan het kind echter ook drukker worden.