Als je denkt dat je migraine hebt, kun je het beste naar de huisarts gaan. Vertel zo precies mogelijk wat je klachten zijn. Dan kan de huisarts de diagnose stellen. Bij migraine is dan meestal geen extra onderzoek meer nodig.
Hoe komt het dat migraine zo moeilijk aan te tonen is? 'De ziekte is niet aan te tonen met een laboratoriumtest, scan of lichamelijk onderzoek. Daarom kan de diagnose alleen worden gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, met toepassing van kunstmatige, internationaal afgesproken criteria (zie kader onderaan).
Je moet een psychiater raadplegen: Mensen met chronische hoofdpijn kunnen ook gezien worden door een psychiater.
Het is ook mogelijk om de MRI van het hoofd apart te ondergaan wanneer je specifieke klachten hebt. Vooral wanneer de klachten in het hoofd regelmatig terugkeren of langer aanhouden. De hersenscan kan interessant zijn wanneer hoofdpijn of migraine regelmatig terugkeert op dezelfde plek.
Door blokkades te voorkomen of te verhelpen, functioneert het lichaam weer naar behoren. Deze zorg biedt een functioneel neuroloog ook bij migraine. Door niet alleen tijdens aanvallen maar juist ook preventief blokkades te lokaliseren, worden aanvallen minder heftig en komen aanvallen minder vaak voor.
Stress kan ervoor zorgen dat de spanning in de spieren wordt verhoogd. Spierspanningen in de nek kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de hoofdpijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld verhardingen in de nekspieren ontstaan, die hoofdpijn veroorzaken.
Er is geen speciale test om te bepalen of je migraine hebt.
Mensen die geregeld door migraine worden geveld, hebben een verhoogde kans op een beroerte. En vrouwen lopen ook nog eens een hoger risico op een hartaanval en hersenbloeding. Migraine is niet zomaar een vervelende hoofdpijn. Het is een neurovasculaire aandoening, waarbij patiënten lijden aan hevige aanvallen.
Als je eenmaal een migraineaanval hebt, kun je het beste een donkere kamer opzoeken en proberen uit te rusten of te slapen. Inspanning kan de klachten namelijk verergeren. Ook kan een massage helpen om je nek- en schouderspieren te ontspannen om de hoofdpijn te verminderen.
Medicijnen kunnen migraine niet genezen. Er zijn wel medicijnen om de klachten van een migraine-aanval minder te maken.
De meest opvallende vorm van migraine is die waarbij hoofdpijn het grote probleem is. De hoofdpijn zit vaak aan 1 kant van je hoofd en is vaak bonkend en ernstig. Het wordt erger als je bijvoorbeeld de trap op loopt. Je kunt ook misselijk worden en zelfs overgeven.
Er is geen behandeling tegen migraine aura. Het gaat snel vanzelf weg. Een behandeling kan wel helpen als u daarna hoofdpijn heeft, zoals bij een migraine-aanval. Als u meer dan 2 migraine-aanvallen per maand heeft, kunt u medicijnen slikken om minder aanvallen te hebben.
Een CT-scan is een beeldvormende methode waarbij door middel van röntgenstralen een dwarsdoorsnede van de hersenen kan worden gemaakt. De arts kan op deze manier eventuele tumoren, infecties of andere medische problemen die de hoofdpijn veroorzaken opsporen.
Het vervolg: de pijn
Je kunt niet door met waar je mee bezig was. Licht en geluid is ondraaglijk: licht brandt in je ogen, geluiden lijken tien keer luider. Je bent misselijk en moet je best doen niet te braken. De pijn kan uren aanblijven, maar ook drie dagen.
Migraine komt het meest voor tussen de 40 en 54 jaar en komt veel vaker voor bij vrouwen. De jaarprevalentie. (Het aantal personen dat een bepaalde ziekte heeft gehad gedurende een bepaald jaar.) betreft alle mensen die ergens in het jaar 2021 bekend waren bij de huisarts met migraine.
Leidse onderzoekers hebben een tijdje geleden ontdekt dat migraine kan leiden tot blijvende hersenschade, vooral bij frequente aanvallen. De behandeling zou zich dus niet alleen op pijnbestrijding moeten richten, maar ook op het voorkomen van aanvallen en daarmee het optreden van schade aan het brein.
De uitvalsverschijnselen bij migraine gaan meestal aan de hoofdpijn vooraf. Migraine ontstaat door een ernstige tijdelijke verkramping van bloedvaten in de hersenen. Bij een TIA treedt hoofdpijn vrijwel nooit op. verdwijnen de verschijnselen binnen enkele minuten, soms duurt het wat langer.
Migraneus infarct Aura symptomen (1 of meerdere) die optreden in associatie met een herseninfarct, welke begint tijdens een typische migraine aanval met aura. Bevestigd met beeldvorming. Dit treedt vooral op in de achterste circulatie en vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Beweging of (normale) inspanning verergert de hoofdpijn vaak. Een deel van de patiënten voelt een aanval aankomen. Zij zijn moe, snel geïrriteerd, hebben een hongergevoel, een stijf gevoel in de nek of overgevoeligheid voor geuren. Ongeveer 15% van de patiënten met migraine heeft een aura.
Migraine met hoofdpijn, zonder aura ('gewone migraine') Migraine zonder hoofdpijn, met aura ('oogmigraine') Migraine met draaiduizeligheid, met of zonder hoofdpijn ('evenwichtsmigraine')
Als je wel eens last hebt van migraine ben je eerder geneigd om te gapen. Tijdens een migraine-aanval verzamelt er zich een ophoping van bloed in het brein, wat een koelend effect kan hebben op je brein.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen.Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.
Bij een migraine-aanval neemt u een pijnstiller zoals paracetamol, een NSAID (naproxen of ibuprofen) of een triptaan. De pijnstiller zorgt ervoor dat de pijn minder erg wordt of sneller weggaat. Soms is ook een medicijn nodig tegen misselijk zijn. U neemt elke dag een pil om minder aanvallen te krijgen.
Als de aanvallen zich meer dan één keer per maand voordoen of heel heftig of langdurig zijn, kan een onderhoudsbehandeling een goede optie zijn. Daarmee daalt meestal het aantal aanvallen. Als de migraine vooral optreedt rond de menstruatie, kunt u eventueel telkens een paar dagen vooraf met een medicatiekuur beginnen.