Hoe scherp ben jij achter het stuur? Test het met deze simpele game. Op het moment dat het stopteken in beeld komt, moet je zo snel mogelijk op een willekeurige knop drukken. Is je reactietijd korter dan 296 milliseconden, dan heb je een reactieleeftijd van 18 jaar of jonger.
Je kunt je reactiesnelheid ook zelf testen. Daarvoor heb je nodig: een liniaal en een assistent die die liniaal vasthoudt, aan de bovenkant. De assistent geeft dan aan dat hij 'm binnen nu en 5 seconden laat vallen. Jij houdt je rechterhand aan de onderkant van de liniaal vast.
De tijd die een mens nodig heeft om te reageren op wat hij/zij ziet. Je kunt de gemiddelde reactietijd van een mens uit het hoofd noemen. De gemiddelde reactietijd van een mens is ongeveer 0,2 seconde.
Een goede reactiesnelheid is heel belangrijk voor vele soorten sporten, echter trainen niet veel mensen hier bewust voor. Zonde, want een deel van je reactiesnelheid is aangeboren, maar zeker tien tot twintig procent kun je verbeteren met het juiste trainingsschema en oefeningen.
De gemiddelde reactiesnelheid
De gemiddelde reactiesnelheid wordt gedefinieerd als het vermindering van het aantal mol van de uitgangsstoffen of het toename van het aantal mol reactieproducten per tijdseenheid.
Deze factoren zijn: de soort stof, de temperatuur, de concentratie, de verdelingsgraad en de aanwezigheid van een katalysator.
Als zintuigen een prikkel waarnemen, sturen ze dit door naar de hersenen. Daar worden de signalen verwerkt en doorgestuurd naar de rest van het lichaam zodat het lichaam kan reageren op de prikkel. De snelheid waarmee dit gebeurt, wordt reactiesnelheid genoemd.
Voorkom een ongeluk en wees voorbereid op de remweg van jouw auto. De remweg is de afstand die een auto nog aflegt, na het maken van een noodstop. Deze afstand is langer dan je verwacht. Een alerte en fitte bestuurder heeft gemiddeld een reactietijd van één seconde.
De reactietijd, uitgedrukt in milliseconden, geeft aan hoe snel pixels van kleur veranderen wanneer je beweegt. Bij een hoge reactietijd, bijvoorbeeld 5ms, creëert dit een wazig beeld. Kies daarom voor een zo laag mogelijke reactietijd, bijvoorbeeld van 0,5ms of 1ms.
De reactie afstand wordt berekend door de snelheid te delen door tien en te vermenigvuldigen met drie. Dit houdt in dat bij een snelheid van 30 km/u de wagen nog gemiddeld 9 meter tegen 30 km/u verderrijdt voor de bestuurder effectief begint te remmen.
Een reactietijd van 5 milliseconden is erg snel, maar het liefste zit je onder de 2 milliseconden. De snelste tijden vind je meestal bij TN-monitoren (een bepaalde schermtechnologie), maar deze hebben een iets minder mooie kleurweergave dan bijvoorbeeld IPS-monitoren.
De reactiesnelheid hangt af van een aantal factoren, zoals: de soort stof, de temperatuur, de concentratie van de stoffen, de verdelingsgraad van de stof, de katalysator.
Een katalysator verhoogt de reactiesnelheid door de activeringsenergie van een chemische reactie te verlagen. In het geval van een evenwichtsreactie verhoogt de katalysator de snelheid van de heengaande en de teruggaande reactie gelijkmatig.
reactietijd of responstijd verwijst naar de hoeveelheid tijd die verstrijkt tussen wanneer we iets waarnemen en wanneer we erop reageren.
Op het etiket van uw medicijn zit een gele sticker. Als daar de regel 'Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen. ' opstaat, heeft het medicijn effect op het reactievermogen. Met deze medicatie kan u dus minder goed op bepaalde situaties reageren.
Sommige medicijnen maken u suf en slaperig. Rijden is dan gevaarlijk en strafbaar. Deze medicijnen hebben een gele sticker of waarschuwing op het doosje. Het staat ook in de bijsluiter.
Door het verhogen van de temperatuur zullen deeltjes zich sneller gaan bewegen. Het aantal botsingen per tijdseenheid zal dan niet alleen toenemen, ook de kracht waarmee deeltjes botsen neemt toe. Door deze twee effecten neemt de reactiesnelheid toe. Dus kortom hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de reactie verliep.
Via je ogen (180-200ms) gaat dit langzamer dan via gevoel (150-160ms), maar het snelst zet je informatie om in actie als het via je gehoor binnenkomt (140-160ms). Hoe harder de prikkel is, hoe sneller de verwerking gaat, net als bij meer dreiging, als je anticipeert op wat komen gaat en bij goede focus.
Op tijdstip t = 0s springt een stoplicht op rood. In dit voorbeeld duurt het 1,0 seconde voordat de bestuurder door heeft wat er gebeurt is en reageert door op zijn rem te trappen. We noemen dit de reactietijd.
Je totale stopafstand bestaat uit de afstand die je aflegt tijdens de reactietijd (reactieafstand: de afstand tussen het opmerken van het gevaar en het moment dat je het rempedaal indrukt), plus de afstand die je auto nodig heeft om tot stilstand te komen vanaf het moment dat je het rempedaal indrukt (remafstand).
Om een goede afstand te hebben, moet je de 2 seconden regel respecteren. Dit houdt in dat je bij 50 km/u ongeveer 28 meter afstand moet hebben op je voorligger. Om je auto tot stilstand te brengen, heb je 2 seconden om te reageren en ben je alweer bijna 28 meter verder!
De remweg is de afstand die nodig is om tot stilstand te komen vanaf het moment dat er geremd wordt. De formule voor de remweg is s = v gem t rem. s is de remweg in meter (m). t rem is de remtijd in seconden (s).
De volgafstand bedraagt de helft van je snelheid
Een formule die toegepast wordt om de correcte afstand te bepalen, zegt dat je volgafstand moet overeenkomen met de helft van je snelheid. Rijd je 120 km/u, dan moet je dus minimaal 60 meter afstand houden.