De prijs van vanille is de laatste jaren sterk opgelopen. Inmiddels kost een stokje van 2 gram bij de supermarkt 3 euro. Per kilo komt dat neer op 1500 euro. Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod.
Voor 1 kilogram vanille -het echte spul, niet het synthetische- betaal je dezer dagen 600 Amerikaanse dollar (ongeveer 550 euro) en meer. Daarmee is het zelfs duurder dan een kilogram zilver.
Vanille komt van oorsprong uit Mexico. In het Mexico van die tijd gold de regio die nu als Veracruz bekend is als producent van de beste vanille. Tegenwoordig groeit het ook op andere plaatsen, zoals Java, Sri Lanka en Mauritius. Een van de grootste producenten van vanille is Madagaskar.
Ideaal is het de orchidee in een verwarmde kas te kweken, met veel licht en waar een hoge luchtvochtigheid kan worden gecreëerd. In de handel wordt de echte vanille ook aangeboden als bourbon-vanille of Mexicaanse vanille. De echte vanille ontwikkelt maar weinig takken, die 10 tot 15 meter lang kunnen worden.
Een goede en raadzame manier van bewaren is om de stokjes in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats te bewaren, luchtdicht is niet per se vacuüm, maar bijvoorbeeld een dichtgeritst plastic zakje. Als u het op deze manier bewaart, kunnen uw vanillestokjes tot 1 jaar goed blijven.
Zo ziet een goed vanillestokje eruit
Zoals gezegd horen de stokjes niet hard en droog te zijn. Een goed vanillestokje is zacht, kleverig en buigzaam. Die ruiken het best en geven ook de lekkerste smaak af. Goede vanillestokjes koop je bijvoorbeeld bij de toko, speciaalzaken of online.
Bij de plus verkopen ze vanillestokjes van Silvo. Het zijn niet echt mooie peulen, maar ze zijn nog redelijk soepel en hebben een redelijk aroma. Prijs: € 1,99 per gram.
Wie vanillestokjes nodig heeft voor een lekkere taart, kan flink schrikken van de prijs in de supermarkten. Bij Albert Heijn of Jumbo betaal je wel 4 euro voor een stokje van twee tot drie gram. Bij leveranciers is dat niet anders.
Het kan tot 3 jaar na het aanplanten duren vooraleer de eerste bloemen op de vanille-orchidee verschijnen. De vanille-orchidee is een klimplant die tot wel 15 meter lang kan groeien met vingerdikke vlezige stengels.
Vanille wordt gemaakt van de vruchten van de vanille-orchidee. Een tropische klimplant uit Mexico die gehouden kan worden in een verwarmde kas. De vanille-orchidee is een tot 15 meter grote klimplant uit Mexico met vlezige stengels en luchtwortels als ranken.
Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken. Naast antioxidanten en antibacteriële stoffen bevat vanille-extract ontstekingsremmende stoffen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want ontstekingen liggen aan de basis van veel ziekten.
En dat Vanille verslavend is? Het actieve ingrediënt in vanille, vanillinezuur, werkt namelijk stimulerend op de hersenen. Vandaar dat dit goedje verwerkt zit in ijs, yoghurt, cola, chocolade, gebak, parfum en zelfs in sigaretten en we bij het consumeren steeds denken: 'WE WANT MORE'.
Zo vervang je het merg van 1 (flinke) vanilleboon:
Verminder de hoeveelheid suiker en en voeg 6 zakjes vanillesuiker toe.
De vanillebonen zijn zeer rijk aan merg en vanilline, de stof die voor de kenmerkende vanille geur en smaak zorgt. Hierdoor is deze vanille onder andere uitermate geschikt voor gebruik in desserts. 1 stokje weegt ongeveer 3 a 3.5 gram.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
De Europese bevers zijn strikt beschermd, maar op hun neven in Canada en de Verenigde Staten kan worden gejaagd. Eén van de producten van die jacht bleek inderdaad de anaalklieren van bevers te zijn. Gezegd wordt dat het uit deze klieren gewonnen bevergeil wordt gebruikt in producten met een vanillesmaak, zoals ijs.
Laat het gebruikte vanillestokje drogen en mix het fijn in een koffiemolen of een kleine mixer. De vermalen stokjes kun je zo als smaakmaker verwerken in allerlei gerechten. Lege vanillestokjes kun je ook meekoken mee in stoofpotjes, pudding of confituur om er nog het allerlaatste beetje smaak uit te halen.
Imitatie vanille is afkomstig van synthetische vanilline, die de smaak van natuurlijke vanilline nabootst. Vanilline is één van de componenten die vanille haar buitengewoon smaakboeket geeft.
De prijs van vanille is de laatste jaren sterk opgelopen. Inmiddels kost een stokje van 2 gram bij de supermarkt 3 euro. Per kilo komt dat neer op 1500 euro. Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod.
Als u verse vanillestokjes gebruikt, komt één vanillestokje overeen met ongeveer 1 à 2 theelepels vanille-extract. Om vanille-extract te vervangen door vanillepoeder, heb je ongeveer twee gram poeder nodig ter vervanging van twee theelepels essence.
En zo doe je het
Bewaar minstens 6 weken op een donkere plek en schud elke week even om. Na 6 weken kun je het extract gaan gebruiken. Maar: hoe langer het staat, des te sterker de smaak! Vol steeds aan met wat wodka en een vanille boon zodat je extract nooit opraakt.
Geschiedenis. De vanille was een goed bekende smaakstof in Meso-Amerika in de tijd vóór Columbus, en werd door Spaanse conquistadores naar Europa gebracht. In het oude Mexico werden de Totonaken, in de regio nu bekend als Veracruz, beschouwd als producenten van de beste vanille.
Vanillestokje bestellen | Albert Heijn.
Wat is vanille? Vanille is het smaakvolle, aromatische merg van behandelde bonen van de vanille-orchidee. De bonen, ook wel peulen genoemd, worden onrijp geplukt, vochtig verhit en daarna langzaam gedroogd.