Alle konijnen hebben altijd beslist dag en nacht ongelimiteerd hooi nodig. 25 Gram biks per kg.lichaamsgewicht (hangt af van het energieverbruik van het konijn, als het konijn magerder wordt mag je meer geven). Dit lijkt weinig, maar het is echt voldoende voor een
Wanneer je konijn veel hooi eet, zal het ook meer water drinken. Door veel water te drinken, worden de afvalstoffen beter afgevoerd en kunnen nier- en blaasproblemen voorkomen worden. Het konijn heeft een heel gevoelig spijsverteringsstelsel en kan zelf in gevaar komen wanneer hij geen eten heeft.
De maximale hoeveelheid droogvoer voor een konijn zou niet meer dan 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag mogen bedragen. In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag meer krijgen, zolang hij goed hooi blijft eten.
Konijnen eten voornamelijk hooi, biks en verschillende groenten. Konijnen zijn planteneters. Vezels zijn daarom ontzettend belangrijk, die zitten bijvoorbeeld veel in hooi. Geef je konijn gerust dagelijks onbeperkt vers hooi.
De meeste konijnen die geen of te weinig hooi eten krijgen teveel brokjes. Door ze minder brokjes te geven gaan ze vanzelf meer hooi eten. Het is belangrijk om niet meer dan 10 tot 25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag aan brokjes te geven. Hou het gewicht van je konijnen goed in de gaten.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Wanneer u de band met uw konijnen wilt versterken, probeer dan een speelruimte/ren op te creëren die groot genoeg is om samen met uw konijnen in te zitten. Op deze manier kunt u op neutraal terrein tijd met uw dieren doorbrengen. Konijnen voelen zich meer op hun gemak als ze iets boven hun hoofd hebben.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Goede voeding is erg belangrijk voor konijnen en heeft veel invloed op de gezondheid van uw konijn. Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit hooi. In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Ja, konijnen kunnen tomaten eten. Echter, je moet alleen maar rijpe tomaat geven aan je huisdier konijn als een traktatie. U moet er ook rekening mee houden dat tomatenbladeren, -stengels en -planten giftig kunnen zijn voor konijnen en moeten worden vermeden.
Ja hoor, dat mag.
Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Vliegen haten de geur van afrikanen dus zet ze rondom je ren. Citroengeranium Een ideale plant voor mensen die een hekel hebben aan vliegend gedierte in huis is de zogenaamde citroengeranium. De citroengeranium houdt van zon maar heeft het liefst een plekje waar de avondzon of morgenzon komt.
Jonge konijnen zullen vaak overal poepen en plassen wat meestal te maken met het afbakenen van het territorium. Puberende konijnen (rond de 6e - 8e maand) kunnen om die reden ineens 'onzindelijk' gedrag gaan vertonen. Castratie of sterilisatie kan bij aanhoudende territoriumproblematiek een uitkomst bieden.