Je baby. Het hartje klopt op dit moment razendsnel, waarschijnlijk nog meer dan 160 slagen per minuut. Wat later in de zwangerschap neemt de snelheid van de hartslag iets af tot ongeveer tussen de 120 en de 160 slagen per minuut. Ondertussen wordt je baby steeds meer een klein mensje met zelfs al menselijke trekjes.
De hartslag van een ongeboren baby varieert van 110 tot 160 slagen per minuut.
Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap kun je zelf naar het hartje luisteren baby. Om het hartje van je baby te kunnen horen is het belangrijk dat je weet waar de baby met zijn rug ligt. Op het schouderblad van de baby kan je het hartje het beste horen.
Normaalwaarden CTG: - Foetale basishartfrequentie = 110-150 BPM - Variatie breedte van de basis hartfrequentie = >5 BPM < 25 BPM - Acceleraties = minimaal 2 in 30 minuten - Deceleraties : o Ante partum = afwezig o Intra partum acceptatie: vroege deceleraties en ongecompliceerd variabele deceleraties < 60 sec.
Wanneer een zuigeling of peuter een aanhoudende hartslag heeft van boven de 200 slagen per minuut in rust, dan spreken we over tachycardie. Voor een kind ouder dan 5 jaar is dit bij 160 slagen per minuut. Het hart gaat dan zichtbaar razendsnel tekeer. Zo'n snelle hartslag kan plotseling opkomen.
Je krijgt twee 'knoppen' op je buik, die (los) worden vastgemaakt met twee elastische banden. Een knop is voor de hartslag van je kindje en de andere knop is om eventuele harde buiken of contracties te registreren.
Tussen de 110-150 slagen per minuut. Als de zwangerschap verder vordert zal het parasympatische zenuwstelsel domineren –> lagere basis hartfrequentie bij een hogere amenorroeduur. Tachycardie: > 150 slagen/minuut.
Het hartje van je baby klopt een stuk sneller dan dat van jou: maar liefst 110 tot 160 keer per minuut. Het is normaal dat zijn hartritme wat varieert. Zo gaat de hartslag van je baby omhoog als hij beweegt.
Oorzaken harde buiken
Je baarmoeder zal tijdens de bevalling samentrekken. Daarvoor is je baarmoeder nu alvast aan het oefenen, en doet dat door middel van harde buiken, ofwel oefenweeën. Hierdoor maakt je baarmoeder zich klaar voor de bevalling.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Wanneer je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk het hartje van jouw kindje zien kloppen. Dat kan doormiddel van een echo vanaf zes weken zwangerschap en middels een doptone vanaf twaalf weken zwangerschap.
Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Een normale hartslag is tussen de 60 en 90 slagen per minuut, bij rustig zitten. Bij bewegen of stress wordt de hartslag sneller. Bij sporten kunt u bijvoorbeeld een hartslag van 160 slagen per minuut hebben.
Deze gegevens worden tegelijkertijd vastgelegd en geven informatie over de conditie van de baby en de activiteit van de baarmoeder. Dit onderzoek wordt, alleen indien nodig, in de laatste maanden van de zwangerschap verricht. Het CTG wordt op de polikliniek gemaakt.
Aan de monitor: de cardiotocografie
Vaak gebeurt dit aan het einde van de zwangerschap, tussen week 36 en week 41 1/2. Ook tijdens de (natuurlijke) bevalling word je aan de monitor gelegd, om de weeënactiviteit en de hartslag van de baby te kunnen volgen.
Onder foetale nood verstaan we de toestand waarin een ongeboren kind komt te verkeren wanneer het vlak voor of tijdens de geboorte te weinig zuurstof heeft. Hierdoor dreigen overlijden, of handicaps, zoals infantiele encefalopathie.
De Canadese richtlijn adviseert elke 15 minuten in de ontsluiting en elke 5 minuten in de uitdrijving het CTG te beoordelen (4,5).
Een cardiotocograaf (CTG) is een instrument om de hartslag van een foetus en de weeën van een zwangere vrouw te registreren in het laatste stadium van de zwangerschap.
Komen de harde buiken meerdere keren (6-7) per uur, ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, vermindert het niet als je een uurtje gaat liggen met een warme kruik, waarschuw dan je verloskundige. Ook als harde buiken pijn gaan doen, en je mag nog niet bevallen, is het verstandig je verloskundige te bellen.
Harde buiken voelen aan als een gespannen gevoel of een kramp in de buik. Ze doen in principe geen pijn. Over het algemeen duurt het ongemak hooguit een minuut. Je voelt deze krampen vooral aan de bovenkant van je baarmoeder.
Een dagelijkse lichte fysieke activiteit is aangeraden, zowel voor zwangere als niet-zwangere vrouwen. Een 30- tot 45-tal minuten per dag wandelen of naar de bakker of school fietsen heeft een positief effect op je gezondheid.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
Google Fit-app kan met camera's van telefoon ademhaling en hartslag meten. Google Pixel-telefoons kunnen via de Fit-app de hartslag en ademhaling van een gebruiker meten. Hiervoor gebruikt de telefoon respectievelijk de achter- en selfie-camera. Google wil deze functie later ook naar andere Android-telefoons brengen.