Bij bloedluis zijn er niet direct symptomen te zien bij de kippen. Door de beten krijgen de kippen kleine (rode) bultjes de licht kunnen jeuken. Maar dit is lastig waar te nemen. Pas bij echte overlast zullen de kippen bleek en vermoeid raken.
Kippenluizen zijn zichtbaar met het blote oog en te herkennen aan 6 pootjes. Je hebt de bruine lichaamsluis, veerluis, de donsluis, goniodes, vleugelluis en kippenkopluis. Deze luizen bevinden zich op de kip en veroorzaken kaalheid, jeuk, onrust en eventueel bloedarmoede.
Nimfen die bloed hebben gezogen kun je waarnemen als rode stippen in het hok of op de nestblokken. Bloedmijten schuwen het licht en kruipen daarom overdag in de kieren van het hok of de nestblokken. 's Nachts komen ze echter tevoorschijn om bloed te zuigen bij de kippen.
Met het blote oog is ze moeilijk te zien (een volwassen mijt is maximum 1 mm groot). Overdag verschuilt ze zich in spleten en kieren, op donkere plaatsen in het hok, meestal kort bij de slaapplaats van de kippen. 's Nachts komt ze bij de kippen bloed zuigen. Overdag vind je zelden een rode vogelmijt op een kip.
Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.
Bloedluis kan bestreden worden met het natuurlijke middel Finecto+. Dit is als spray verkrijgbaar in een knijpfles. Dit natuurlijke middel is ook verkrijgbaar in de vorm van een supplement. De kruiden in dit supplement zorgen ervoor dat bloedluizen geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen.
Bloedluis kan deels voorkomen worden door het hok goed schoon te houden en regelmatig grondig te reinigen. Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedluis af te laten sterven.
Tips tegen bloedluis op kippen
Hang zitstokken zwevend op of maak een buffer zodat bloedluizen niet naar de zitstokken kunnen kruipen. Maak het kippenhok vogeldicht. Vogels die op bezoek komen nemen bloedluizen (mijten) mee. Bestrijd de bloedluis door plaatselijk te verhitten met een stoomreiniger of verfstripföhn.
Bloedluis bestrijden met azijn
Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil.
Een bloedluis is een mijt. Het is een lastige parasiet die vooral voorkomt bij kippen, duiven en vogels. Deze parasiet is slecht voor de gezondheid van het dier en kan zelfs dodelijk zijn.
Knoflook geven aan kippen
Knoflook zuivert het bloed en geeft hierdoor een smaak af in het bloed waar beestjes niet van houden. Daarnaast verbeterd knoflook de weerstand, waardoor je kippen beter beschermd zijn tegen ziektes. Garlic Allicine is erg geconcentreerd en werkt daardoor beter dan normale knoflookteentjes.
Veerluis. Na bloedluis is de “gewone” veerluis de meest voorkomende luis bij kippen. In tegenstelling tot bloedluis voedt de veerluis zich niet met bloed maar met keratine, eiwitten uit de veren van de dieren waar ze op leven. Veerluizen bijten dus niet in de huid maar geven wel veel irritatie en jeuk voor de dieren.
Ik pers altijd een paar teentjes uit in een 10 liter emmer water. Als ik het er neerzet, pikken ze direct naar de sliertjes knoflook. Wij houden daar, volgens ons idee, de bloedluis-populatie aardig mee beperkt. anne schreef: Daar doen ze twee of drie dagen mee.
Gemiddeld leven vogelmijten 20 dagen, maar bij afwezigheid van bloed kunnen vogelmijten zeker 9 maanden overleven.
Hoe lang overleeft bloedluis in een leeg hok zonder bloed? Volwassen bloedmijten kunnen zonder gevogelte maar enkele weken overleven maar de eitjes overleven 8 à 9 maanden! Deze blijven inactief zolang er geen kippen of gevogelte aanwezig is.
Geen zorgen: bloedluizen zijn niet gevaarlijk voor mensen
Maar een bloedluis kan zich niet voorplanten van het bloed van mensen. Zij kunnen alleen het bloed van kippen en vogels omzetten naar nieuwe eitjes.
Na de paring legt een bloedluis vrouwtje ongeveer 10 eitjes, liefst op een goed verborgen plek, zoals in spleten en kieren. De eitjes komen na één tot twee dagen uit. De neet (larve) eet niet en vervelt na 1-2 dagen. Na deze eerste vervelling noemt men het een protonymf.
Waarom witkalk gebruiken in uw dierenverblijf? 1) Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt daardoor voor een droge ruimte. Luizen en mijten overleven slecht in droge ruimten. 2) Witkalk geeft altijd wit af.
Daarom eerst grondig reinigen, eventueel wassen met heet water en/of ontsmetten met javel of dettol. Hiermee zijn alle microben, eitjes en luizen vernietigd, maar als we geen voorzorgsmaatregelen nemen komen de bloedluizen terug!
Om mijten te voorkomen strooit u tabakstelen in het legnest én een laagje over de beukensnippers in het nachthok.
Kippen kunnen vreselijk last krijgen van bloedluizen. Overdag zie je ze amper op de kippen. Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het strooisel. 's nachts komen ze tevoorschijn en vallen ze vogels aan.
De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer. Maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben.
Wanneer veerluis niet behandeld wordt, verdwijnt deze niet uit zichzelf. Het is dus erg belangrijk dat de luizen bestreden worden, wanneer de kip zich zo ellendig voelt dat zij niet meer wil eten kan dat dus de dood tot gevolg hebben.
Veerluizen zijn met het blote oog zichtbaar als donkere streepjes van twee tot drie millimeter lang op de staart en de vleugelveren. De luizen kruipen snel weg voor licht. Onderliggende problemen liggen vaak aan de basis, zoals coccidiose en wormen.