Waarom zou je vochtig toiletpapier gebruiken? Veel mensen voelen zich niet altijd even fris nadat ze naar het toilet zijn geweest om daar een grote boodschap te doen. Vochtig toiletpapier geeft je de zekerheid van een heerlijk schoon, gehydrateerd en hygiënisch gevoel.
In veel landen is het wassen na de toiletgang de normaalste zaak van de wereld. Vochtig WC-papier of reinigingsdoekjes zijn echter geen goed idee. Ten eerste bevatten ze stoffen die de huid kunnen uitdrogen en irritaties kunnen veroorzaken en bij gevoelige mensen zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.
Onder vochtige doekjes verstaan we alle vochtige doekjes: billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig toiletpapier. Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet! Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak.
Is een doorspoelbaar vochtig doekje te vergelijken met gewoon toiletpapier? Ja, beide zijn gemaakt van op cellulose gebaseerde materialen en kunnen worden doorgespoeld zonder dat het toilet of de riolering verstopt.
Edet vochtig toiletpapier is veilig om door te spoelen, herkenbaar aan het symbool van een wc/toilet op de verpakking.
Waarom billendoekjes niet in WC? Ondanks het feit dat billendoekjes doorspoelbaar zijn, betekent het niet dat het goed is. Het doorspoelen kan namelijk verstoppingen van je leidingen veroorzaken en dat wil je echt niet.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: kunnen we tampons door het toilet spoelen? Het antwoord -en zelfs de meest grote tampon-merken erkennen dit- is nee. Bekijk de verpakking van de tampons maar eens goed, geen een geeft aan dat je gebruikte tampons door kan spoelen of dat je ze kunt recyclen.
Er zijn maar 3 dingen die in het toilet horen. De drie P's: plas, poep en (wc-)papier. Dus geen doekjes, geen tampons, geen inbrenghulzen en zeker geen maandverband.
Katoenen producten zoals oordopjes, wattenschijfjes of wattenbolletjes breken niet gemakkelijk af en mogen niet in het toilet worden weggegooid. Er is een grote kans dat ze gaan klonteren en verstoppingen in uw systeem veroorzaken.
Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen. Dit verhoogt de milieubelasting ervan ten opzichte van herbruikbare varianten. Spoel ze nooit door het toilet. Dan verstopt het riool.
Tips voor wat je wel of niet mag wegspoelen
Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Net als tandzijde vormen ook haren zich tot een gigantische bol van haar die geuren vasthouden en enorme verstoppingen creëren in je leidingen. Sterker nog, haren veroorzaken meer verstoppingen dan elk ander item op deze lijst. Gooi ook je haar dus gewoon in de prullenbak.
Waarom vochtige doekjes vermijden
In de meeste vochtige babydoekjes zit parfum wat de tere babyhuid irriteert. In vochtige babydoekjes zitten allergenen en parabenen die allerlei allergieën en huidirritaties veroorzaken. In de doekjes zitten te veel bewaarmiddelen waaronder fenoxyethanol.
Gebleekt, geparfumeerd of gekleurd papier is in elk geval af te raden, want het kan een allergische reactie veroorzaken. Ook vochtig toiletpapier raad ik af. Door de conserveringsmiddelen die het papier lang houdbaar maken, en de stoffen die het doekje vochtig houden, kan de huid bij veel mensen allergisch reageren.
Billendoekjes zijn meestal gemaakt van een textielvezels, zoals viscose en/of polyester. De vezels nemen goed water en vocht op. In het vocht van de doekjes zit bijna altijd water om schoon te maken en vette stoffen om de huid te verzorgen.
Loodgieter. Ook Rioolservice Breda waarschuwt voor het doorspoelen van keukenpapier: “Zeker niet doen! Keukenpapier lost totaal niet op en dat heeft veel invloed op je leidingen.
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Een douche-wc – ook wel Japans toilet, douchetoilet of bidet-wc genoemd – is een wc met een uitschuivend sproeiertje erin dat je billen met warm water schoonspoelt na een bezoek aan het toilet. Hierdoor is het gebruik van wc-papier overbodig. En schoonspoelen met water is ook nog eens veel hygiënischer.
Tampons moeten met het huishoudelijk afval worden weggegooid. Veel vrouwen gooien hun tampons weg door ze in toiletpapier te wikkelen en in de vuilnismand te gooien. Veel openbare toiletten hebben vuilnismandjes voor hygiënische artikelen waarin je jouw hygiëneproducten kunt weggooien.
Als je klaar bent, verpak je de gebruikte applicator in een papieren zakdoek of wat toiletpapier en gooi je alles in de afvalbak. Bij gebruikte tampons doe je hetzelfde, in wat papier wikkelen en in de afvalbak gooien.
De cup wordt alleen tijdens de menstruatie ingebracht in de vagina. Als de cup vol zit, verwijder je hem en leeg je hem in het toilet. De menstruatiecup moet minimaal om de twaalf uur geleegd en schoongemaakt worden. Daarna kun je hem meteen weer inbrengen.
Vochtige doekjes voor andere persoonlijke hygiëne zoals babydoekjes, doekjes voor het verwijderen van make-up of wet wipes mogen absoluut niet door het toilet worden gespoeld. Deze doekjes lossen niet op in water en dienen dan ook in de prullenbak te verdwijnen.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Een bedrijf gaat het uit het riool halen om te recyclen. We spoelen ieder jaar 180.000.000 kilo wc-papier door het toilet. Nu wordt dat uiteindelijk verbrand, maar je kan het ook weer gebruiken. Bijvoorbeeld in asfalt, kunststof kozijnen en gevelplaten.