De EU vindt haar oorsprong in de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en de Europese Economische Gemeenschap, in 1958 gevormd door zes landen (België, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland).
De eerste geletterde beschaving in Europa die we op dit moment kennen is de Minoïsche beschaving op Kreta, die daar ontstond rond 3000 v. Chr. Daar werd het Lineair A ontwikkeld. De sedentaire culturen rond het Middellandse Zeegebied breidden naar alle kanten even snel uit en behielden Kreta als centrum.
In 1957 werden in het Verdrag van Rome de Europese Economische Gemeenschap en Euratom opgericht. Deze twee organisaties vormden samen met de EGKS de basis voor de Europese Gemeenschap (EG), zoals de Europese Unie tot 1993 heette.
De Europese Unie is opgericht om alle lidstaten en hun inwoners vooruit te helpen. Het doel is om de levensomstandigheden, de werkgelegenheid, de productiviteit en de inkomens van de EU-bevolking te verbeteren en de verschillen tussen en binnen landen te verkleinen. Europa wil dus economisch sterk én sociaal zijn.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
Of het Nederlands nu komt uit Turkije, Duitsland, Engeland, Frankrijk, of uit Verweggistan. Het komt er uiteindelijk op neer dat de Nederlandse taal is ontstaan door invloeden van al deze landen en door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot het Hedendaagse Nederlands.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Holland betekent Houtland (Holtland of Holdland).
Nederland werd nog in de Franse tijd en ook onder koning Willem I vertaald in het Frans als Belgique. In de Franse tijd waren de officiële namen eerst de Bataafse Republiek, daarna het Bataafs Gemenebest en voor de invoeging in het Franse keizerrijk het Koninkrijk Holland.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
De langst levende persoon ter wereld van wie de geboorte- en sterfdatum officieel vaststaat, was de Franse Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd stierf. Calment is daarmee ook nog altijd de enige mens ooit die verifieerbaar ouder dan 120 werd.
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.
Na de val van Napoleon bleef Nederland een koninkrijk. Het gebied Holland droeg in die tijd de grootste bijdrage aan de economie en welvaart voor het hele land.In het buitenland werd Holland daarom een gebruikelijke naam voor het hele land.
De afkorting Benelux staat voor België, Nederland en Luxemburg.
Bedrijven, ambassades, ministeries en universiteiten gebruiken vanaf 1 januari 2020 alleen nog die officiële benaming van ons land. Een kwart eeuw lang presenteerde instanties zich in het buitenland als Holland.
Met 119 jaar mag Tanaka net niet de oudste persoon ooit genoemd worden. Die titel is nog steeds verbonden aan de Franse vrouw Jeanne Louise Calment. Zij werd 122 jaar en 164 dagen oud.
Kane Tanaka is vandaag 119 jaar en 97 dagen oud en daarmee is de Japanse vrouw exact even oud als de Amerikaanse Sarah Knauss op haar sterfdag in 1999. Alleen de in 1997 overleden Française Jeanne Calment (122 jaar en 164 dagen) is ooit nóg ouder geworden.
De oudste persoon die ooit heeft geleefd, is de Franse Jeanne Calment. Zij werd 122 jaar en 164 dagen oud. De oudste man ooit komt ook uit Japan. Jiroemon Kimura werd geboren op 19 april 1897 en stierf in 2013 op 116-jarige leeftijd.
Toen Vianen rond 2010 aangaf te willen groeien naar 21.000 inwoners werd het gebied Hoef en Haag aangewezen, waar in januari 2017 de eerste woningen werden opgeleverd. De gemeente koos ervoor hier geen wijk van te maken, maar formeel een echt dorp.
Ook de naam 'Nijmegen' is een overblijfsel van de Romeinen. 'Noviomagus' heette de stad zo'n 2.000 jaar geleden, wat 'nieuwe markt' betekent. Via Novomagus, Neomagus, Noviomagi, Numaga en Nieumeghen is dat door de eeuwen heen uiteindelijk Nijmegen geworden.
Het antwoord ligt op de Veluwe. Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
Hoe werkt dat? En hoeveel mensen zouden dat doen? De langste achternaam van Nederland is Van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders.