1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Categorie 1: < 5.000 mm
Een jas met een waterkolom onder de 5.000 mm noemen we waterafstotend. Zo'n jas houdt niet elke regenbui tegen, maar is afdoende om droog thuis te komen nadat je jouw hond hebt uitgelaten.
Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt. Echter komt u al snel aan een hogere druk wanneer u op uw knieën in het gras zit of wanneer u met een rugzak op loopt. In deze gevallen kunt u beter kiezen voor een stof met een hogere waterkolom van minimaal 10.000 mm.
Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water. Met andere woorden: het materiaal in dit voorbeeld is tot een druk van 10.000 mm waterdicht.
De waterkolom zegt dus iets over de waterdichtheid van het gebruikte materiaal. Als een tentdoek een waterkolom van 4.000 mm heeft, wil dat eigenlijk zeggen dat het doek pas water doorlaat wanneer er een druk op het doek komt te staan die vergelijkbaar is met het gewicht van een kolom water van vier meter hoogte.
- Waterkolom tussen 5.000 - 10.000mm: Waterdicht bij lichte regen en sneeuw. Bestand tegen lichte druk. Goed voor korte, dagelijkse buitenactiviteiten. - Waterkolom tussen 10.000 - 15.000mm: Waterdicht bij gemiddelde regen en sneeuw.
Wat betekent waterafstotend? Een waterafstotende stof beschermt beter tegen water dan een waterbestendige stof, maar is nog steeds niet waterdicht. Het verwijst naar het vermogen van een materiaal om absorptie tegen te gaan of waterdruppels af te voeren bij contact.
Wat betekent een waterkolom van 20.000 mm (20K)?
Hoe hoger dit cijfer, hoe beter de waterdichtheid van de stof. 5.000 mm is een lage waterdichtheid, 10.000 mm is gemiddeld en 20.000 mm is hoog.
De waterkolom is een beslissende factor of en hoe lang je droog blijft bij regen of sneeuw. Deze wordt aangegeven in mmWS of mWS - hoe hoger de waarde, hoe hoger de weerstand tegen water.
Het GORE-TEX is volledig waterdicht, terwijl andere technologieën vaak waterafstotend zijn. Het is daarom belangrijk om je kleding af te stellen op je doel. Doe je een duurloop in koude temperaturen met kans op regen, dan is GORE-TEX kleding ideaal. Bij warmere omstandigheden voldoet een waterafstotend materiaal.
Bij regenpakken is het belangrijk om te kijken naar de manier van stikken (stiksels of lijm). Als een regenpak niet goed is gestikt of goed is bevestigd dan is het regenpak niet voldoende waterdicht. Door kostenbesparingen bij de fabrikant zie je dit steeds vaker.
Een waterdichte jas herken je aan:
Deze gaatjes zijn kleiner dan waterdruppels, maar groot genoeg om waterdamp door te laten. Zo kan water er niet doorheen, maar transpiratie wel. Een coating is een waterdichte laag die aan de binnenkant van de stof wordt aangebracht.
Een waterkolom van 3000 mm wil eigenlijk zeggen dat een doek pas water doorlaat wanneer er een druk opkomt die vergelijkbaar is met het gewicht van een kolom water van 3-meter hoogte. Druk op waterdichte stof verhoogt ook als je bijvoorbeeld ermee op nat gras gaat zitten.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Waterdicht tot 50 meter: je mag ermee douchen
Met een horloge dat waterdicht is tot 50 meter (5 atmosfeer/5 bar) moet je niet denken dat je er mee kunt gaan snorkelen of duiken. Je mag met dit horloge wél onder de douche maar ga je er mee zwemmen dan is er grote kans dat het inwendige uurwerk ook mee gaat zwemmen.
waterdicht bijv. nw. (bijna altijd gebruikt)
waterproof bijv. nw. waterbestendig bijv.
Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft.
In elk geval twee keer per jaar. De ademende gaatjes raken na verloop van tijd verstopt en door het wassen zorg je ervoor dat die weer opengaan. Dit is heel belangrijk voor het ademend vermogen van je jas. Vervolgens moet je de jas regelmatig goed impregneren zodat de buitenkant waterdicht blijft.”
Horloges met een waterdichtheid tot: - 3 ATM biedt bescherming tegen spatwater. - 5 ATM biedt bescherming bij douchen en zwemmen, mits er geen grote temperatuurverschillen optreden. - 10 ATM zijn geschikt voor de meeste vormen van watersport in ondiep water.
De waterkolom geeft aan hoeveel mm water er per cm2 op het doek kan staan voordat het materiaal doorlekt. Concreet: op een tentdoek, een grondzeil of waterdichte kleding wordt een (doorzichtige) kolom gezet die langzaam wordt gevuld met water.
GORE-TEX® producten hebben een waterkolom tot 28.000 mm.