Biologisch voedsel is over het algemeen duurzamer dan regulier voedsel. Het hangt er wel vanaf welke factoren je meeweegt. Voor bijvoorbeeld bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn is biologisch beter. De uitstoot van stikstof is meestal wel hoger bij biologisch voedsel.
De regelgeving over biologische teelt stelt geen eisen aan energieverbruik (bijvoorbeeld voor het verwarmen van kassen en vervoer), beperken van klimaatimpact, watergebruik en afvalbeheer. Op die punten is biologisch dus niet per se beter dan gangbaar: het hangt af van de boer of teler.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Voordelen: Biologische landbouw leidt tot betere bodemkwaliteit omdat de bodem meer organische stof bevat en waarschijnlijk minder last heeft van erosie. Nadelen: We weten niet welke invloed tdt heeft op het totaal als je rekening houdt met de lagere opbrengst.
De tekortkomingen van biologische voeding
Wanneer iedereen op de wereld biologisch zou eten, zou er een stuk minder ruimte overblijven voor natuur. Er is dan veel meer grond nodig voor alle biologische landbouw. Bovendien is de methaan uitstoot per dier bij biologische veeteelt vaak hoger.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Het Beter Leven keurmerk is 10 jaar geleden geintroduceerd als label voor dierlijke producten die qua dierenwelzijn tussen gangbaar en biologisch inzitten. Dergelijke producten werden toen nauwelijks aangeboden in de supermarkten en ze waren niet heel duidelijk te herkennen.
Biologisch eten is altijd 100% vrij van pesticiden
Door strikte regelgeving te volgen en natuurlijke methoden in te zetten tegen ongedierte, verminderen biologische boeren aanzienlijk het risico op pesticiden in hun producten. Conclusie: biologisch eten is niet altijd 100% pesticiden vrij.
Alleen een biologisch gecertificeerde boer of ondernemer kan 'bio' of 'biologisch' op z'n product zetten. Wil je 100% zeker zijn, check dan of je naast de term 'biologisch' ook het Europese biologo (het groene blaadje) ziet staan. Een product is pas biologisch als meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is.
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
Gangbare landbouw voor voedselproductie heeft verschillende gevolgen voor milieu en klimaat. Dat zijn: klimaatverandering, schaarste in (fossiele) grondstoffen, slechte bodemkwaliteit, verminderde biodiversiteit en vervuiling en tekort aan water.
Biologische producten bevatten ook minder nitraat, minder resten van bestrijdingsmiddelen en minder van het zware metaal cadmium. Dierlijke biologische producten, zoals melk, bevatten meer van de gezonde omega 3-vetzuren, maar juist weer minder jodium en selenium.
Biologische groente en fruit zijn helemaal niet lekkerder dan reguliere. Dat is geregeld uit blinde tests gebleken. De smaak van een appel, aardbei of sperzieboon wordt door twee dingen bepaald: de soort/het ras en de versheid.
Een belangrijk verschil tussen biologische teelt en de gangbare landbouw is de aard van de gewasbescherming. Biologisch fruit is namelijk ook bespoten. Hier worden enkel de natuurlijke middelen gebruikt zoals koper en zwavel. Het voordeel voor het milieu ontkennen we niet.
Je kunt wel zeggen dat je met biologisch in elk geval minder schadelijke stoffen en gif binnenkrijgt. Onderzoek* naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Vegan is dus niet per definitie biologisch, maar biologisch is ook niet per definitie vegan, omdat bioproducenten zich ook gewoon van dierlijke proteïnen mogen bedienen voor het klaren.
Officieel hebben biologisch en Fair Trade geen banden. De regels voor biologisch gaan over de manier waarop je landbouw bedrijft en met de aarde omgaat. De regels voor Fair Trade gaan over handel (in ontwikkelingslanden). Wat biologisch is, hoeft dus niet automatisch fair trade te zijn, en andersom ook niet.
Biologische producten en vegetarisme
Bij vleesproducten zal er in biologisch vlees geen antibiotica verwerkt worden, bij bio-vlees is dit vaak wel het geval. Bij biologische groente en fruit wordt er geen gebruikt gemaakt van pesticiden om ongedierte te verwijderen.
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-keurmerk voor biologische productie dat op de verpakking staat: een afbeelding in de vorm van een blaadje met 12 sterren.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Goed kiezen? Dat doe je bij Ekoplaza automatisch. Want bij ons heeft elk product een eerlijk verhaal én de beste smaak. Daarbovenop garanderen we dat elk product is voorzien van het Europees biologisch keurmerk.
Superlijst Gezondheid 2022 vergelijkt wat acht Nederlandse supermarkten doen om consumenten te stimuleren gezond te eten en te drinken. Uit dit onderzoeksproject blijkt dat Ekoplaza wederom de afstand tot de andere supermarkten vergroot. Opnieuw wordt Ekoplaza erkend als de Gezondste Supermarkt van Nederland.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Biologisch voedsel is over het algemeen duurzamer dan regulier voedsel. Het hangt er wel vanaf welke factoren je meeweegt. Voor bijvoorbeeld bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn is biologisch beter.
Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. De dieren krijgen veel leefruimte, stro en mogen naar buiten. Pijnlijke ingrepen zijn verboden. Het voer is biologisch en het gebruik van antibiotica is zeer beperkt.