In Pompeï is de oudste snackbar ter wereld ontdekt. Dit is niet de snackbar zoals wij die kennen met een frituurpan en frikandellen maar er konden diverse maaltijden gekocht kunnen worden. De snackbar, of thermopolia zoals ze heten, is zo'n tweeduizend jaar oud.
BREDA - Op de Bredase kermis in 1868 verkocht Madam Frits het eerste frietje ooit in Nederland. Sindsdien kunnen we de gefrituurde aardappelstaafjes niet meer wegdenken uit onze snackbar.
Aardappelen eten we in Nederland al vanaf 1593. Maar friet eten we veel minder lang, namelijk nog maar 150 jaar. En dat wordt vandaag gevierd in Houten op het Frituurwereld Event. Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda de eerste portie verkocht.
Geschiedenis. De oudst bekende cafetaria in Nederland was in 1915 gevestigd te Utrecht in de straat Achter Clarenburg. Het pand is nog steeds een horecagelegenheid en ligt schuin tegenover Maria Minor. Op het Centraal Station in Utrecht deed in 1932 de eerste automatiek haar intrede.
Frikadel is een oud woord. Het kwam al in de zeventiende eeuw voor als benaming voor een bal of schijf gehakt. De naam frikandel voor de bekende gefrituurde snack is eind jaren vijftig bedacht door Gerrit de Vries, een snackfabrikant uit Dordrecht.
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de tweede wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
,,De eerste frikadel werd in 1954 gelanceerd in Dordrecht. Slagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Dooreen wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen.
Vergeet appelbeignets, friet, kroketten en frikandellen. De oudste kermissnack van ons land is de stokvis. Stokvis met mosterd. Ach, misschien is het zelfs wel de populairste snack aller tijden.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Cafetariamedewerker
Een Cafetariamedewerker kan rekenen op zo'n €1200,- tot €1600,- bruto per maand. Dit bedrag hangt af van de werkervaring, leeftijd en werkgever van de Cafetariamedewerker. Vaak liggen de lonen laag, omdat de Cafetariamedewerker meestal fooi ontvangt.
De website gemiddeld-inkomen.nl geeft een actueel overzicht van de gemiddelde salarissen in Nederland. U kunt er dan ook lezen dat een snackbarbediende als startsalaris €1.644 per maand verdient. Dat is een brutobedrag en is exclusief vakantietoeslag. Met een jaar of 10 ervaring kan uw inkomen oplopen tot €1.986.
Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is. Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken. Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet.
Superfriet. Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een 'supertje' genoemd.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes. In het zuiden van het land krijg je er vaak extra curry bij.
In 2006 is dat deel van Mora verkocht aan Ad van Geloven, een middelgrote Nederlandse snackfabrikant die bezit was van Egeria, de investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer.
Gangbaarheid. Het woord snackbar staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De kroket is een typisch Nederlands product dat we over de grens maar moeilijk kunnen verkrijgen. Des te opvallender is het dat deze oer-Hollandse snack z'n oorsprong vindt in Frankrijk.
In den beginne. McDonald's is opgericht door de broers Dick en Mack McDonald. Het eerste fastfoodrestaurant opende op 15 mei, 1940 in San Bernardino, Californië. In eerste instantie was het een barbecue drive-in, maar de broers haalden hun grootste winst uit hamburgers.
Mora gaat in 1987 de uitdaging aan. Het resultaat is de Viandel®, een snack van zacht, kruidig vlees in een extra knapperig jasje.
De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Op het pak met frikandellen staat een label met: 100% halal. Daarnaast staan de aanwezige ingrediënten waaronder kip. Wanneer het opschrift wordt weggehaald blijkt dat de snack niet alleen uit kip maar ook uit gevogelte-, varkens- en paardenvlees is gemaakt.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
'Ze zeggen altijd dat ik veel kan eten, maar tussen veel eten en veel frikandellen eten zit een wereld van verschil. ' De grote winnaar van de dag was dan wel niet John zelf, maar de staande records zijn wel verbroken. Die eer ging naar Aart uit 't Harde, die maar liefst 23 frikandellen wist weg te werken.