Categorie IV: Verhoor als verdachte die van zijn vrijheid werd beroofd.
Wat is verhoor categorie 3? Verhoren bij de politie worden ingedeeld in categorieën. De verhoren van categorie 3 hebben betrekking op het verhoor van een verdachte zonder vrijheidsbeneming voor misdrijven waar wel een vrijheidsbenemende straf op staat.
De verhoren in categorie 3 hebben betrekking op het verhoor van een verdachte zonder vrijheidsbeneming aangaande misdrijven waar wel een vrijheidsbenemende straf op staat. Deze beschrijving maakt dus duidelijk dat u verdacht wordt van een misdrijf.
Verhoor categorie 3
Je wordt verhoord als verdachte zonder arrestatie, voor feiten waar een vrijheidsstraf op staat. De bijstand van een advocaat is verplicht, tenzij de verdachte daar expliciet afstand van doet.
Tijdens het bijstandrecht (Salduz 4) beperkt de raadsman zich tot het volgen van het verhoor met oog op de naleving van de spelregels tijdens het verhoor. Hij mag enkel tussenkomen indien die regels overtreden worden. Naar de inhoud van de zaak mag hij niet tussenkomen.
Salduz categorie I: U wordt niet verdacht van de feiten waarover het verhoor gaat. Onder deze categorie vallen onder meer getuigen en slachtoffers. Salduz categorie II: U wordt beschouwd als verdachte van een misdrijf waarop geen vrijheidsstraf staat.
Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.
Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd. U krijgt een oproep voor een strafzitting. Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.
In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor. U wordt dan in verzekering gesteld.
Als u verdacht wordt van een misdrijf kan de politie u verhoren. Voor een verhoor deelt de politie u uw rechten mee. Gaat het om feiten waarop een vrijheidsstraf staat en werd u aangehouden, dan wordt u een advocaat toegewezen op basis van de Salduz-wetgeving indien u er zelf geen hebt.
Liegen tijdens het verhoor bij de politie is niet strafbaar. Wel is het zo dat, wanneer later blijkt dat u tijdens het verhoor bij de politie hebt gelogen, uw verklaring als zelfstandig bewijsmiddel tegen u kan worden gebruikt. Dit heet ook wel een 'kennelijk leugenachtige verklaring'.
Ophouden voor onderzoek (9 uur)
Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.
Geen kosten voor advocaat bij verhoor na aanhouding politie
In beide gevallen heeft u deze rechten volledig kostenloos. Dus zowel het spreekrecht voorafgaande aan uw verhoor als de bijstand van een advocaat tijdens uw verhoor.
Wat is categorie 2-materiaal? In het kort gaat het onder andere om: Mest en de inhoud van het maag-darmkanaal. Materiaal dat slachthuizen uitzeven bij de voorbehandeling van afvalwater.
CAT 3 in het kort: Producten van dierlijke oorsprong óf voedingsmiddelen die dat bevatten, welke niet langer voor menselijke consumptie bestemd zijn. Het product hoeft dus niet ongeschikt te zijn, het heeft alleen geen consumptiebestemming meer.
Wat is categorie 1-materiaal? In het kort gaat het onder andere om dierlijke bijproducten die: Een risico vormen door een overdraagbare encefalopathie (BSE/TSE), zoals gespecificeerd risicomateriaal. Verboden stoffen bevatten, zoals groeihormonen.
Strenge regels rond bevoegdheid
Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt u een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens.
Tot slot bestaat ook nog het politiesepot. Dit betekent dat de politie zelf een zaak seponeert, zonder dat de zaak naar justitie wordt gezonden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de belangen klein zijn of wanneer er geen opsporingsindicatie is.
Het volledige proces-verbaal kan je inkijken via het parket. De politie mag dit, of een kopie ervan, niet meegeven.
Bel de lokale politie.
Sommige politiebureaus hebben een specifiek telefoonnummer dat je kunt bellen om erachter te komen of iemand gearresteerd is. Als je dit nummer niet kunt vinden kan de persoon aan de lijn van het algemene niet-noodnummer je vertellen wat je moet doen.
Een verdachte vier jaar laten wachten op de behandeling van zijn zaak is in strijd met artikel 6 van het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Daarin wordt iedere burger een eerlijk proces gegarandeerd.
De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.