Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning rond huiselijk geweld en kindermishandeling. Kinderen, volwassenen, ouderen en professionals kunnen bij ons terecht voor advies of een melding (vermoeden van) geweld, verwaarlozing of misbruik.
Inwoners (kinderen, volwassenen en ou- deren) en professionals kunnen ons bellen of mailen voor advies, hulp of een melding bij (een vermoeden van) huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling.
Bij ons kunnen slachtoffers, daders, omstanders en professionals terecht voor deskundige hulp en advies. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling.
Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is. Hierover informeren ze de melder en de directbetrokkenen.
Toetsingskaders Veilig Thuis
Veilig Thuis (wettelijke titel: Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling) vervult in dit systeem een belangrijke rol. De inspectie houdt daarom toezicht op deze organisaties.
Bij een vermoeden stuurt de politie altijd een melding aan Veilig Thuis.
Tijdens het chatten kunnen wij wel adviseren over het maken van een melding. Het chatten met Veilig Thuis is 100% anoniem. Wij weten niet wie jij bent en dit hoef je ons ook niet te vertellen.
Een medewerker van Veilig Thuis luistert eerst goed naar uw verhaal en dat van anderen die bij uw situatie betrokken zijn. Deze medewerker zet uw verhaal op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Daar nemen we de tijd voor. Samen met u kijken we naar uw veiligheid en zoeken we naar een oplossing.
Als Veilig Thuis hulp aanbiedt, is die hulp dan vrijwillig? Dat hangt ervan af. U krijgt uitleg waarom hulp binnen uw gezin nodig is. Ook wordt een plan voor verbetering gemaakt.
Beroepsgeheim en de meldcode
Veel professionals hebben een beroepsgeheim en mogen in principe geen informatie over de cliënt aan anderen geven. In sommige situaties geldt een uitzondering, bijvoorbeeld bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling.
Wat is een melding bij Veilig Thuis? Als een kind niet veilig is of in gevaar is, kan iemand dat melden bij Veilig Thuis. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Overal in Nederland zijn er steunpunten van Veilig Thuis.
Wat gaat er na de zorgmelding gebeuren? Nadat een medewerker van het ziekenhuis de zorgmelding met u heeft besproken, wordt er een formulier ingevuld die wordt gemaild naar de aandachtsfunctionaris Kindermishandeling en Huiselijk geweld in Tjongerschans en naar Veilig Thuis.
De financiering van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling verloopt via de DU VO die centrumgemeenten ontvangen en via de Algemene Uitkering die alle gemeenten ontvangen. Onderdeel van de Algemene Uitkering zijn de middelen voor Jeugd en Wmo.
Vrijwel alle schrijvers melden dat het handelen van Veilig Thuis zeer intimiderend overkomt en dat ouders en kinderen door het optreden van Veilig Thuis zelfs met zware trauma's achterblijven. De kritiek spitst zich veelal toe op vertrouwensarts R., die ook in het eerdere artikel al werd genoemd.
Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke- of familiekring van het slachtoffer wordt gepleegd. Hieronder vallen lichamelijke en seksuele geweldpleging, belaging en bedreiging (al dan niet door middel van, of gepaard gaand met, beschadiging van goederen in en om het huis).
Kindcheck – Signaleren van kindermishandeling op basis van oudersignalen. De Kindcheck is onderdeel van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Doel van de Kindcheck is om meer kinderen in beeld te brengen die ernstig risico lopen mishandeld of verwaarloosd te worden.
Doel van de functie
Je begeleidt betrokkenen zelfstandig, ondersteunt en adviseert hen bij huiselijk geweld en kindermishandeling, draagt zorg voor de-escalatie in crisissituaties en zorgvuldige naleving van de geldende veiligheidsprotocollen en het handelingsprotocol van Veilig Thuis.
Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.
Scholen zijn verplicht om vermoedens of signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te melden bij het meldpunt 'Veilig Thuis'. Scholen hebben een meldcode waarin beschreven is welke stappen daarvoor gezet moeten worden.
Afhankelijk van je leeftijd kunnen ouders hun kinderen wel of niet uit huis plaatsen. Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst.Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben.
Veilig Thuis is er voor iedereen – kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen – die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling.
Wel graag schriftelijk en degene om wie het gaat is bij voorkeur tevoren geïnformeerd, vult de KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld aan. Volgens de meldcode moeten gegevens worden gedeeld als Veilig Thuis een onderzoek heeft ingesteld. De arts moet wel afwegen welke informatie relevant is.