Ook het hindoeïsme kent verschillende richtingen. Hindoes eten nooit rundvlees en meestal geen varkensvlees, maar in sommige gezinnen komt wel kip en eend op tafel. De priesters, de pandits, zijn wel strikt vegetarisch.
Veel hindoes passen echter het "ahimsa" (geweldloosheid) concept toe op hun voedingspatroon en verdedigen vegetarisme. Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Het woord "eerbied" is erg belangrijk in het Hindoeïsme. Ze eten geen vlees (vegetariër).En zeker geen koeienvlees, want de koe is een heilig dier in het Hindoeïsme.De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten.
Hindoes zijn vaak vegetariër. Vrome hindoes vinden dat je niet mag doden voor voedsel. De koe is heilig binnen het hindoeïsme, want het dier is de ultieme moederfiguur en bovendien voorziet de koe mensen van oudsher van melk. Als hindoes al vlees eten, dan nooit rund.
Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
Mensen in het Hindoestaans begroeten kan met Namaskar of Namaste.
Veel mensen in India zijn uit religieuze of morele overwegingen strikt vegetarisch en ook eieren vallen soms buiten hun dieet. Er wordt niets anders dan water gedronken bij of na de maaltijd en als je koffie bestelt bij het ontbijt, zonder nadere toelichting, dan krijg je die na afloop.
De decoratie wordt gedragen omdat het vrouwen en hun echtgenoten zou beschermen. De bindi symboliseert het spirituele derde oog, ofwel ajna, de voorhoofdchakra.
Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand omdat links gebruikt wordt om het achterwerk te reinigen na het toiletbezoek.
Vegetarisch eten in India
In India is het vegetarisch eten al iets wat sinds jaar en dag wordt gedaan. Eén van de grootste redenen hiervoor is de religie. De koe is namelijk heilig, waardoor een goede biefstuk simpelweg niet wordt gegeten. Daarnaast eten de moslims in India geen varkensvlees.
"Hindoes geloven in één God. Die God heet Brahman en hij heeft geen vorm of lichaam. Toch kan Brahman de gedaante van een mens aannemen. Die gedaantes worden door de Hindoes vereerd.
Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen. Op de eerste plaats is het zo dat de koe als heilig wordt gezien omdat deze zorgt voor melk en voor producten die daarvan gemaakt kunnen worden.
Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf. Krijgsgevangenen moeten humaan worden behandeld en zo snel mogelijk vrijgelaten.
Indiërs drinken massaal thee. Een bekende thee is masala chai of kruidenthee. Men drinkt het vaak met melk.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Suriname. Het verhaal gaat dat daar de discriminatie tussen de Indiërs, die Hindoestanen werden genoemd, en de Afro-Surinamers, de Creolen, ontstond. Hindoestanen werden 'koelies' genoemd.
De koe is een poëem op de piëteit. Bescherming der koe betekent bescherming van Gods gehele schepping der redeloze dieren. Zij schijnt door haar ogen tot ons te spreken: 'Gij zijt niet over ons aangesteld om ons te doden en ons vlees te eten of ons te mishandelen, maar om onze vriend en beschermer te zijn. '
Het hindoeïsme heeft anders dan andere wereldreligies geen stichter of 'geboortedatum'. De godsdienst groeide organisch toen een aantal Indiase culturen, tradities en geloven zo'n 2000 tot 2500 jaar geleden in elkaar opgingen.
Koffie is in India zeer populair, maar in onze ogen niet lekker. Vaak zult u een kopje slappe, eenvoudige oploskoffie voorgezet krijgen. Alcohol is in India redelijk duur en lang niet overal verkrijgbaar. Bier wordt wel vrij veel gedronken.
Reïncarnatie na de uitvaart
Reïncarnatie, oftewel wedergeboorte, staat centraal in het leven van alle hindoes. De mens is opgenomen in een cyclus van leven en dood die zich telkens weer herhaalt. Uiteindelijk kan de hindoe zijn bestemming vinden door op te gaan in het eeuwig goddelijke.
Het gebedshuis van hindoes is een tempel of mandir. Zij komen er samen om te bidden, te luisteren naar de preek van de pandit en te lezen uit de veda's.
De Namaste begroeting gaat als volgt: het hoofd licht gebogen en de handen gestrekt tegen elkaar aan plaatsen, ter hoogte van het hart. Hindoes spreken het woord “Namaste” ook uit tijdens dit begroetingsgebaar. Het is dus zowel een gesproken groet, als een gebaren groet.
In India is Namasté een gebruikelijk hindoeïstisch handgebaar, ook wel 'Anjali Mudra' genoemd. Ze gebruiken het gebaar om elkaar en de Goden te groeten en als teken van respect.
Het Hindi is een gestandaardiseerde variant van het Hindoestani. Het is een Indo-Arische taal die voornamelijk in India wordt gesproken. Het Hindi wordt als moedertaal door 425 miljoen mensen gesproken, en nog eens 120 miljoen anderen gebruiken het als tweede taal.