Campingbedjes worden geleverd met een vast matrasje erin. Dit is veilig. Maar omdat het matrasje dun is, stoppen veel volwassenen een extra matrasje in het bed. Tussen dit matras en de flexibele zijkant van het bed kan een ruimte ontstaan waar kinderen bekneld of verstikt kunnen raken.
Winkels adviseren vaak een extra matras bij campingbedjes, al dan niet van hetzelfde merk als het bedje. Wij raden een extra matras juist af. Ook waarschuwen sommige fabrikanten in de gebruiksaanwijzing om slechts 1 matras te gebruiken. Zij raden een extra matrasjes af, maar verkopen die toch bij hun bedjes.
Je kunt je kindje vanaf het begin te slapen leggen in een campingbedje als je uit logeren bent. Op veiligheid.nl staat dat een reiswieg geschikt is als alternatief, maar dat is echt erg gevaarlijk.
Minimaal 8 cm dik
Dit omdat het matras enerzijds voldoende steun moet bieden en anderzijds moet worden voorkomen dat het matras te eenvoudig kan dubbelvouwen.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Titaniumbaby Campingbed het beste campingbedje is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de Titaniumbaby Campingbed is de Qute Q-Sleep Campingbedje Antra.
Het campingbedje mag niet uit zichzelf blijven staan als het nog niet vergrendeld is. Dit lijkt misschien gemakkelijker in gebruik, maar kan het gevaar opleveren dat je vergeet om het bed te vergrendelen. Het inklapmechanisme van het campingbed moet een kinderveilige sluiting hebben.
De standaardmaten voor een babyledikant zijn 60x120 cm. Zorg voor een minimale breedte van 55 cm. De zijkanten van het ledikant hebben spijlen met een tussenruimte van 4,5 tot 6,5 cm.
Zodra de korte zijden vastgeklikt zijn vouw je het bedje nog iets verder open en klik je de lange zijden vast door deze wat op en neer te bewegen. Duw de bodem pas naar beneden wanneer alle zijden vastgeklikt zijn. De bodem vergrendelt de zijden van het campingbedje zodat je kindje veilig kan spelen en slapen.
Prenatal Campingbed Basic
Het matrasje is inclusief, hoewel sommige ouders toch liever nog los een kwalitatief beter matrasje bij kopen. Het standaard matras van dit Prenatal campingbedje is wat aan de dunne kant. Het gewicht van het campingbedje is 8 kilo.
Ieder kind is anders. Sommigen kunnen niet wachten om in het grote bed te slapen, maar de meesten zijn zeer gehecht aan de veilige cocon van hun babybedje. Er is geen 'ideale' leeftijd om de overgang te maken, meestal is dat tussen de 18 maanden en de 3,5 jaar, met een piek rond de 3 jaar.
Een baby “kan” meteen in een ledikant slapen, mits goed opgedekt, maar het is niet ideaal. De wieg is veel gemakkelijker en veiliger voor de eerste maanden.
Naast dat een peuterbed ruimte bespaart ten opzichte van een eenpersoonsbed, is een peuterbed makkelijker door te schuiven naar een eventueel volgende kindje. Zo kan je tweede (of derde of vierde) kindje ook nog genieten van het peuterbedje. Ook heeft een peuterbed vaak een lagere instap dan een eenpersoonsbed.
De luchtdoorlatende structuur van de AeroMoov-antitranspiratiehoes houdt het oppervlak van het groep 0+-autostoeltje droog en doet je kindje minder zweten. Van biokatoen en polyester.
Houd er rekening mee dat (bijbehorende) hoofdbeschermers de ademhaling van je baby belemmeren. Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen. Meer dan één kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood. Schakel over naar een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
De veiligste slaapplek voor je (pasgeboren) baby is in een wieg of ledikant. Laat je baby, zeker de eerste 4 maanden, niet bij jullie in bed slapen! Dit is gevaarlijk voor je baby en kan wiegendood veroorzaken!
Een slaapzak zorgt ervoor dat je kindje mooi op z'n rug blijft liggen en zo vrij kan blijven ademen. Vooral als je baby drie tot vijf maanden oud is, en de kans op wiegendood het grootst is, raden experts een slaapzak aan.
Waar slaapt je baby:
Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden) liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid.
Bij 5 van de 20 kinderbedjes stelde de NVWA een ernstig veiligheidsrisico vast. Bij de bedjes Loft Stapelgoed (Coming Kids), Sven Pure Grey (Bopita), Meegroeibed (Viking Choice), Nordic (Schardt) en Loft (Quax) is er verstikkingsgevaar, kans op het oplopen van hoofdletsel en kans op beknelling.
Afmeting buitenmaat: 125x65x74 cm, binnenmaat:120x60 cm, ingeklapt: 75x21,5x22,5 cm. Het gewicht van het campingbedje is 8.0 kg.
Waar kunnen ze tegenaan rollen? Om die reden gebruik je ook beter geen bedomranding. Zelfs niet van merken die claimen dat hun bedomrandingen veilig zijn, want geen enkele stof is écht ademend. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan het allemaal wel en is bedomranding zelfs handig, want zo kan het tutje niet uit bed vallen.”
Een bedomrander zorgt ervoor dat je baby'tje nooit zijn of haar tere hoofdje zal stoten tegen de harde zijkanten van het bedje. Baby's bewegen nu eenmaal veel in hun slaap en zijn nog erg kwetsbaar voor stoten.