Rauwmelkse kaas kan listeriabacteriën bevatten.Deze bacterie kan leiden tot listeriose en deze infectie kan schadelijk zijn voor de baby. Het is als zwangere vrouw daarom belangrijk dat je goed oppast met rauwmelkse kaas, want deze kan de listeriabacterie bevatten.
Rauwmelkse kazen, ofwel kazen au lai cru, moet je vermijden tijdens de zwangerschap. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze kazen gemaakt van rauwe melk, oftewel melk die niet gepasteuriseerd. Hierdoor is er een risico dat de listeria bacterie achterblijft in de melk en dus in de kaas.
Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van de koe komt en niet is verhit of op enige andere manier is bewerkt. Puur natuur, dus. Dat heeft voordelen. Zo bevat rauwe melk meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan gepasteuriseerde melk.
Rauwmelkse kaas is kaas waarvan de melk noch de kaas aan warmte zijn blootgesteld. De warmtebehandelingen die losgelaten worden op melk (thermiseren en pasteuriseren) zorgen ervoor dat de de meeste micro-organismen die aanwezig zijn in melk, zowel de 'goede' als 'slechte' bacteriën de nek omgedraaid krijgen.
Boerenkaas is kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk en afkomstig van hoofzakelijk eigen vee. Boerenkaas moet sinds 2007 hieraan voldoen als men het boerenkaas wil noemen. Dat betekent dat boerenkaas nooit gemaakt is van gethermiseerde melk of gepasteuriseerde melk.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Het voornaamste verschil tussen boerenkaas en Kaas van de Boerderij zit in de verhitting van de melk tijdens de bereiding. In de blog over rauwmelkse kaas wordt het verschil in verhitting uitgelegd van gepasteuriseerde melk en rauwe melk. Gepasteuriseerde melk wordt namelijk verhit in een fabriek tot 65 graden.
Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk.
In principe blijft de kaas na aankoop minimaal 10 dagen houdbaar. Mits in de koelkast bewaard natuurlijk. Zachte kazen zijn kwetsbaarder dan harde en blauwe kazen.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
In hun onderzoek kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de kans om een voedselinfectie op te lopen bij het drinken van rauwe melk wel 100 keer zo groot is als bij het drinken van gepasteuriseerde melk. Dat brengt ze ertoe te adviseren geen rauwe melk te drinken.
FAVV - Rauwe melk. Rauwe melk wordt best eerst gekookt. In rauwe koemelk kunnen ziekteverwekkers voorkomen die de oorzaak kunnen zijn van een voedselinfecties. De meest gerapporteerde voedselinfecties door rauwe melk worden veroorzaakt door Campylobacter, pathogene stammen van E.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Geen rauwmelkse kaas
Dat zijn de kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Meestal wordt kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dan is de melk verhit tot 72 graden Celsius en zijn schadelijke bacteriën gedood. Dit is anders bij kaas die van rauwe melk wordt gemaakt.
Rauwmelkse zachte blauwader kaas, gemaakt van koemelk.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
De zachte, Italiaanse kaas wordt gemaakt van lichte room, waar wijnsteenzuur aan toe wordt gevoegd. In Nederland wordt de melk waar mascarpone van gemaakt wordt gepasteuriseerd. De melk wordt dan verhit tot temperaturen waarop eventuele schadelijke bacteriën niet kunnen overleven.
“De melk die wij als verse melk kopen in de supermarkt wordt circa 20 seconden bij 72°C verhit. Dit wordt pasteurisatie genoemd. Het is de minimale verhitting waarbij alle mogelijke ziekteverwekkende bacteriën worden gedood en waarna de melk veilig is voor consumptie.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Soms kan er zelfs een verschil zijn in de smaak van de kazen als de kaas van dezelfde boer komt. Dat komt omdat het een natuurproduct is. De melk die de koeien geven kan iedere dag een beetje anders van smaak zijn. Dit komt omdat de smaak wordt bepaald door wat de koe die dag heeft gegeten.
Fabriekskaas wordt ook gemaakt van gestandaardiseerde melk welke eerst in tanken wordt gekoeld naar 3,5° C. Dan is de volgende stap pasteuriseren. Hierbij worden direct de bacteriën gedood. Belangrijkste verschil zit hem in het vetgehalte van de melk, welke 2,5% standaard is en voor volle melk 3,5%.