Uit de enquete blijkt ook dat de belangrijkste redenen om te beginnen met roken nieuwsgierigheid, rokers in de sociale omgeving en een positieve verwachting van de smaak zijn. Rokers steken meestal een sigaret op omdat ze er zin in hebben en omdat ze het ontspannend vinden.
De meeste mensen beginnen met roken als ze 13-14-15 jaar zijn. Jongeren denken vaak dat roken stoer is en dat ze erbij horen als ze roken. Ze willen zelf bepalen wat ze doen en doen dan soms dingen die ouders, docenten en andere volwassenen eigenlijk niet willen.
De meeste mensen beginnen met roken vanuit nieuwsgierigheid. Dit is meestal in de periode van de middelbare school of tijdens de vervolgopleiding. Jongeren zijn vaak benieuwd naar de effecten van roken en hoe het smaakt. Ze zien dat anderen het roken fijn vinden en willen zelf ook graag ervaren wat dit met ze doet.
"Het brein van jongvolwassenen is nog niet volgroeid, waardoor ze verslavingsgevoelig zijn en gevoelig voor groepsdruk." "Daarnaast zijn ze op de leeftijd waarop ze uit huis gaan: ze hebben meer vrijheden en gaan daardoor ongezonder leven en experimenteren."
Nicotine maakt in de hersenen een grote hoeveelheid dopamine vrij, waardoor de roker in een gelukkige roes komt. Hoe meer je rookt, hoe meer je lichaam gewend raakt aan nicotine en dus ook dopamine. Gevolg: je moet méér roken om diezelfde gelukkige roes te krijgen.
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Volgens rokende jongeren kiezen zij hun sigarettenmerk in twee derde van de gevallen vanwege de smaak. Daarnaast bepalen merktrouw, de verkrijgbaarheid van het merk en de prijs de keuze.
Uit onderzoek blijkt dat hoe jonger men begint met roken, hoe groter de kans op verslaving is en hoe moeilijker het is om te stoppen met roken. Het voorkomen dat jongeren gaan roken zal veel winst leveren voor de volksgezondheid en heeft daarom prioriteit.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig op feestjes roken, gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers. Gelegenheidsroken kost dus levensjaren. Ook al rook je weinig: het blijft zeer slecht voor je gezondheid.
Tabak is schadelijk.
Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals rottend tandvlees, impotentie en kanker. Bij elke sigaret, ook eentje, adem je schadelijke stoffen in die de kans vergroten dat je ziek wordt.
Bij rookgedrag spelen de gezinsomgeving, andere personen in de omgeving en erfelijke aanleg een rol. Ouders kunnen actief invloed uitoefenen op het rookgedrag van hun kinderen. Vrienden hebben een belangrijke invloed op rookgedrag, via selectie, beïnvloeding en sociale netwerken.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Belonende effecten nicotine
Jongeren reageren doorgaans sterker op beloning dan volwassenen doordat het beloningscentrum van de hersenen bij hen een meer dominante rol speelt. Wanneer de eerste sigaret op een jongere leeftijd is gerookt, dan is er ook vaker sprake van een plezierige eerste ervaring met nicotine.
Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid.
Je loopt meer risico op hart- en vaatziekten. Je hebt een grotere kans op longkanker (negentig procent van de longkankersterfte in Nederland heeft een direct verband met roken).
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker. Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline aan het bloed. Adrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedglucose en versnelt de ademhaling. De gebruiker voelt dit als een “kick”. De bloeddrukstijging komt doordat de kleinere bloedvaten samentrekken.
Als je puber dat goede redenen vindt, stel dan voor om hem/haar te helpen bij het stoppen met roken. Je kunt geleidelijk stoppen of in één keer helemaal stoppen. Maak samen een plan. Nicotinepleisters of -kauwgom kunnen hulp bieden.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Mannen roken hun eerste sigaretje op 16,5 jaar, vrouwen zijn dan gemiddeld 17,5 jaar. Ook zijn er verschillen in startleeftijd naar opleidingsniveau. Personen met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding en personen met alleen lager onderwijs beginnen pas met roken als ze gemiddeld 18 jaar zijn.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
Minder ongezond dan gewone sigaret
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret.
Wie de vraag stelt hoeveel keren iets veilig is om te doen, kan het antwoord verwachten dat het afhankelijk is van de persoon. Ook de hoeveelheid elektronische sigaretten die veilig kunnen worden gedampt, kan dus van persoon tot persoon verschillen.