Nadat de dierbare overledene is opgebaard, kan men met familie, vrienden en dichtste kennissen de laatste groet brengen. Vooral voor het rouwproces is dergelijke groet en afscheid nemen onderdeel van het rouwproces.
Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden. Een donkere, neutrale rok of jurk met donkere panty is voor dames een veilige keuze. Voor mannen is een net colbert met een donkere (spijker)broek zonder gaten of andere opvallende kenmerken gepast.
Eén van de populairste bloemkeuzes voor een uitvaart. Lelies staan voor de herstelde onschuld van de ziel van de overledene. Deze majestueuze bloemen staan voor een sterk karakter, morele integriteit en oprechtheid. Witte anjers staan voor pure liefde en onschuld.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
De witte roos is erg gewild voor het bruidsboeket, toch past juist de context van een uitvaart ook erg goed bij de betekenis. De witte roos staat namelijk eveneens symbool voor eerbied en herinnering, en kan dus ook gebruikt worden voor het uitdragen van dit respect en het herdenken.
Op het ander lint komen de namen van wie het rouwwerk is. Een derde rouwlint in het midden is ook mogelijk. Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
De witte Roos staat voor zuiverheid, puurheid en onschuld. Je kunt een witte Roos aan iemand geven om 'sorry' te zeggen. Daarnaast worden witte Rozen vaak bij bruiloften gebruikt, hier staan de bloemen symbool voor een nieuw begin.
De meest gebruikte bloemen op een begrafenis of in een rouwboeket in deze landen zijn: witte rozen, rode anjers of paarse eustoma. Paarse bloemen staan voor waardigheid en rouw, de eustoma voor dankbaarheid. De rode anjer heeft zowel in het bijgeloof als in het christelijke geloof een belangrijke betekenis.
Naar een begrafenis draag je nette, rustige en donkere kleding. Dat toont respect naar de overledene en de familie. De meeste mannen dragen naar een uitvaart een net pak in een donkere kleur. Daaronder kun je een wit, grijs, blauw of zwart overhemd dragen.
Begrafenis dresscode
Draag zwarte of donkere kleding, dit is een teken van rouw. Mannen kunnen het beste een zwart pak met zwarte stropdas dragen. Het colbert is hierbij niet verplicht. Bij een klassieke conservatieve rouwkaart wordt dit vaak wel verwacht.
Waarom dragen we traditioneel zwarte kleding bij een uitvaart? Zwart is traditioneel gezien de kleur van rouw. Hiermee toont u respect en medeleven. In sommige culturen is het niet zwart, maar juist wit waarmee u laat zien in rouw te zijn.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.
2 rozen = Wederzijdse liefde. 3 rozen = Ik hou van je.
6 rozen: Met zes rozen laat je weten dat je stapelverliefd bent. 7 rozen: Zeven rozen laten je weten dat je gek bent op iemand en dat je graag voor altijd samen wilt blijven. 10 rozen: Tien rozen staan voor perfectie.
Krijg je van iemand dertien rozen? Dan heb je een "geheime" bewonderaar. Met vijftien rozen heb je wat goed te maken en vijfentwintig rozen geef je als je iets wil vieren. Wil je groots uitpakken en je geliefde ten huwelijk vragen, kies dan voor een bos met 108 rozen.
In plaats van fruit of bloemen is een lievelingstijdschrift in zulke situatie meestal een welkom geschenk. Geef enkel 'inerte' cadeaus zoals boeken, wijn of cd's.
Na een crematie kunt u de bloemen vaak achterlaten op een speciale plaats op het terrein of ze naar een ander familiegraf brengen. Het crematorium zorgt na verloop van tijd voor het opruimen van de uitgebloeide bloemen.
U mag een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden laten begraven of cremeren. En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen. Na de crematie moet het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren.
Bij een rouwboeket of rouwstuk kunt u een bedrukt lint of rouwkaart ( 2,95) bestellen. Een lint kan bestaan uit 2 slepen, 3 slepen of 4 slepen, afhankelijk van de hoeveel tekst en namen die u erop wilt zetten. Een lint met 2 slepen kost 15,00, een lint met 3 slepen kost 22,50 en een lint met 4 slepen kost 30,00.