Voor het verwijderen van asbest mag alleen een stofmasker gebruikt worden die voldoet aan de FFP3 kwaliteit, zoals de 3M 8835+. FFP3 stofmaskers bieden effectieve bescherming (tot 50 keer de grenswaarde) tegen stofdeeltjes van giftige tot zeer giftige stoffen.
Nitril werkhandschoenen bieden 100% bescherming tijdens het werken met asbest. Dit betreft handschoenen die niet luchtdoorlatend zijn.
Het gebruik van een stofmasker van de categorie FFP3 is dus noodzakelijk wanneer je werkt met giftige stoffen of bij blootstelling aan stoffen zoals asbest. Zeker bij het uitvoeren van sloopwerken is een FFP3-stofmasker daarom een must.
Een stofmasker is voorzien van de code FFP1, FFP2 of FFP3. FFP1-maskers hebben een filterefficiëntie van minimaal 78% en de kwaliteitsaanduiding FFP2 staat voor een minimale efficiëntie van 92%. FFP3-maskers hebben een minimale efficiëntie van 98% en bieden dus de beste bescherming.
Een FFP3 masker biedt de hoogst mogelijke bescherming aan. Door het dragen van een FFP3 masker bent u zelf ook beschermd tegen schadelijk stoffen en virussen. Kortom voor een mondmasker kopen kunt u terecht bij mondkapjes.nl.
Een FFP3 masker beschermt tegen dezelfde risicovolle deeltjes als een FFP2 masker, maar biedt eveneens bescherming tegen schadelijke en kankerverwekkende, op water en olie gebaseerde aerosolen en door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 3 (bv. virussen).
De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen. De maskers hebben de opschriften FFP1 (minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (94%) of FFP3 (99%).
Het prestatieniveau van een stoffilter wordt aangegeven met de code P1, P2 of P3. P3 filters hebben de hoogste filterefficiëntie en beschermen tegen giftige stoffen. P2 filters beschermen tegen schadelijke stoffen en P1 filters tegen hinderlijke stoffen.
P1 masker bij: inert niet schadelijk zwevend stof, tot 4 keer de WNG (Wettelijke Nederlandse Grenswaarde). P2 masker bij: schadelijke stoffen, tot 10 keer de WNG (hierbij kan ook een half- en of volgelaatsmasker raadzaam zijn, neemt u aub contact met ons op). P3 masker bij: giftige stoffen, tot 50 keer de WNG.
Zie ook Instructie gebruik mondneusmasker (filmpje). Hoe lang kan ik als zorgmedewerker een mondneusmasker dragen? Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen.
Vooral voor het inpakken van grote hoeveelheden asbest of asbestplaten, is asbestfolie uitermate geschikt. Het transparante PE-folie wordt op rollen geleverd en kan naar wens op de juiste lengte worden afgesneden.
Gasfilters en dampfilters
Type A (bruin): bescherming tegen bepaalde organische gassen en dampen met een kookpunt hoger dan 65°C. Type B (grijs): bescherming tegen bepaalde anorganische gassen en dampen. Type E (geel): bescherming tegen zwaveldioxide en andere zure gassen en dampen.
De hoofdregel is dus dat alleen een gecertificeerd bedrijf asbest mag verwijderen. Bepaalde strikt omschreven toepassingen mag een particulier zelf verwijderen. Deze staan opgesomd in artikel 4 van het Asbestverwijderingsbesluit. Ook dan moet u altijd minimaal 5 dagen van te voren melding doen bij de gemeente.
Het verwijderen van asbest zonder sloopmelding is een overtreding. U riskeert een boete van € 1.000,00. Twee werkdagen voorgaande aan de feitelijk start van de werkzaamheden moet u de ODMH hiervan in kennis gesteld hebben. Het niet of te laat in kennis stellen is een overtreding.
Bij het verwijderen van asbest kunnen vezeldeeltjes vrijkomen. Als deze in contact komen met de huid en het lichaam binnendringen vormen ze een risico voor de gezondheid. Zorg daarom voor beschermende kleding. Een klasse 5/6 wegwerpoverall is een goede keus voor asbestsanering.
Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan.
Een A1-inzet is een spoedeisende inzet van een ambulance in opdracht van de meldkamercentralist ambulancezorg eventueel na eerdere melding en overleg met de meldkamer op het evenementen- of festivalterrein. Bij een acute bedreiging van de vitale functies van een bezoeker op een evenement of festival.
De A1 en A2 urgentie kan uitgegeven via een Directe Inzet Ambulance (DIA). Bij een DIA inzet is het adres bekend en is de centralist nog bezig met het uitvragen van de melder.
Zo zijn er verschillende prioriteiten: Prio 1: spoed met gebruik van zwaailicht en sirene Prio 2: gematigde spoed zonder gebruik van sirene en zwaailichten Prio 3: geen spoed en geen gebruik van zwaailicht en sirene vrijstelling: spoed zonder gebruik van zwaailichten en sirenes Soms worden prio 4 en 5 ook gebruikt.
Type I maskers bieden de laagste mate van bescherming en worden dus alleen gebruikt bij een laag risico. Type 1 mondmaskers hebben een BFE (bacterie filter efficiency) van minimaal 95% en zijn niet spatresistent. Type II maskers hebben een BFE van minstens 98% en zijn eveneens niet spatresistent.
Wat is het verschil tussen KN95, FFP2 en N95? Kortweg zijn deze normen en de maskers gelijkwaardig maar gebruiken verschillende werelddelen verschillende aanduidingen. De Chinese maskers vallen onder de KN95 norm, terwijl de Amerikanen de N95 norm aanhouden en de Europese landen gebruiken de term FFP2.
Iedereen krijgt het advies een medisch mondkapje te dragen dat minimaal type II is. Type II en type II-R houden de druppels tegen die vrijkomen naar anderen als u ademt, praat of zingt. Ook houden type II en type IIR druppels tot een bepaalde grootte tegen die u zelf inademt.
Er zijn drie dingen die op de verpakking moeten staan: Op de verpakking moet vermeld staan dat het om een medisch mondkapje gaat. Op de verpakking staat het CE-keurmerk. Er staat 'Type II' of 'Type II R' op de verpakking (hetzelfde geldt voor FFP2-maskers)
FFP2 Mondkapjes zijn te krijgen bij bol.com. Een FFP2 mondmasker beschermd u tegen bacteriën en griepvirussen. Er zijn KN95, FFP1, FFP2 en FFP3 maskers die verschillende filters bevatten.
Type II heeft daarnaast ook een BFE (bacterie filter efficiency) van minimaal 98%. Het type II en type IIR masker zijn niet geschikt als ademhalingsbeschermingsmaskers. Mocht u een ademhalingsmasker willen dan is het FFP2 masker of het FFP3 masker geschikt. Deze maskers sluiten beter aan op het gezicht.