Je kunt een roomsaus dikker maken door het volume ervan te laten afnemen boven het fornuis. Als dit niet lukt of als je niet veel tijd hebt, gebruik dan een verdikkingsmiddel om je saus dikker te maken. Bloem, boter, eieren en maïzena zijn simpele ingrediënten die je kunt gebruiken om je roomsaus dikker te maken.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Wil je je saus of soep iets dikker én romiger maken? Roer het zetmeel door verse slagroom, voeg het toe aan je soep of saus en laat op dezelfde manier kort doorkoken. Je kunt hiervoor ook kookroom gebruiken, dat is namelijk niets anders dan room met zetmeel.
Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen. Je voegt de room op het einde toe, laat het geheel kort doorkoken en klaar is je gerecht.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt. Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche!
Waarom wordt kookroom niet dik? Dit hangt af van de kwaliteit van de room die je gebruikt. Er bestaan nu zoveel soorten room dat daar geen doorsnee antwoord kan op gegeven worden. Indien je echte room gebruikt van 40 % vetstof zal de saus zeer snel indikken.
Reken 1 dooier voor 1 dl room en meng beide in een kommetje. Giet het mengsel op het einde bij je saus. Het is belangrijk dat je saus op dat moment niet meer kookt, anders zal het eigeel in je liaison stollen en je saus doen schiften. Je kan je saus ook 'monteren' met blokjes koude boter.
Er zijn zetmeelhoudende bindmiddelen (bijvoorbeeld bloem, aardappelmeel en maïsmeel) en niet-zetmeelhoudende bindmiddelen (eieren, gelatine, boter). Zetmeelhoudende bindmiddelen zijn vaak geur-, kleur- en reukloos en hebben als eigenschap op te zwellen en vloeistof te binden zodra deze wordt verhit.
Goede vervangers
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Het verbrandt ook minder snel doordat doordat de stoom weer neerslaat in de pan. Saus blijft saus en kookt niet in, doordat er minder vocht verdampt.
Giet braadvet uit de pan voor je aan je sausbereiding begint. Zure ingrediënten zoals witte wijn kunnen de saus ook doen schiften, je laat ze daarom beter eerst inkoken voor je de room (en eventueel ook fond of bouillon) toevoegt. Daarna laat je de room zachtjes (!) inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Iets gaat in de schift doordat kleine olie druppels (of vetten) in elkaar samenvoegen. Dit proces wordt vaak veroorzaakt wanneer bijvoorbeeld de olie en het water niet dezelfde temperatuur hebben. Ook kan iets in de schift schieten wanneer de hoeveelheid water uit verhouding is met de rest van je product.
Als een stoofpot te dun is, giet dan wat vocht af, kook dit in en voeg weer toe aan de stoofpot. Dit is beter dan het gerecht achteraf binden met bloem of maïzena (zie ook stap 2). Binden kan eventueel ook met ingrediënten die uit zichzelf binden zoals tomatenpuree of cacaopoeder (in Mexicaanse stoofpotten erg lekker).
Je doet dit door de vloeistof (vaak een sausje) te koken, waardoor vocht verdampt. Je reduceert dus de hoeveelheid vloeistof volgens de aanwijzingen in het recept zodat deze dikker wordt. Op deze manier krijgt de saus meer smaak omdat deze meer geconcentreerd is.
Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Als vervanging voor crème fraîche kan je ook kookroom nemen. De naam zegt het al, deze roomvariant is geschikt om mee te koken en ideaal voor warme soepen en sauzen. Kookroom bevat minimaal 10% vet. Op de verpakking vind je het exacte percentage terug, bijvoorbeeld 20% vet.
Als je thuis geen kookroom hebt, kun je ook melk gebruiken in plaats van kookroom. Het enige verschil is dat melk vetarm is in vergelijking met kookroom. Hierdoor is melk in vergelijking met andere varianten ietwat ongeschikt als vervanger van kookroom. Het is moeilijk om met melk een romige textuur te vormen.
Slagroom steviger maken
Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt.
Kookroom ligt onder verschillende namen in de schappen. Het is (meestal) hetzelfde als koksroom of culinaire room. Het vetpercentage van kookroom ligt rond de 20 procent en het zuivelproduct heeft vaak een vloeibare consistentie. Ook bevat kookroom een bindmiddel, zodat het niet gaat schiften in warme gerechten.