Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Een lungo bestaat uit 1/2 koffie en 1/2 heet water. De koffie moet een espresso zijn. De hoeveelheid water is afhankelijk van je smaakvoorkeur.
Kan ik een Lungo maken met een Nespresso Espresso-capsule? Dit is eigenlijk heel belangrijk - u moet geen espresso maken met een lungo-capsule of andersom! De koffiemelanges en hun respectievelijke smaken worden specifiek samengesteld met het oog op de extractietijd.
Lungo betekent in het Italiaans namelijk lang. Deze koffiesoort is als het ware een lange espresso. Voor de bereiding van een lungo gebruik je dan ook dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die je gebruikt.
Bij het zetten van een ristretto komen er meer oliën en aroma's vrij maar minder bitters. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
De bereiding van de espresso maakt dat de smaak zo sterk is. Om een espresso te zetten wordt namelijk een kleine hoeveelheid water, zo'n 30 ml, onder hoge druk snel door versgemalen koffiebonen geperst. Door die snelheid is er maar kort contact tussen het water en de koffie waardoor er weinig cafeïne in zit.
Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Nee, je kunt geen gewone kop koffie zetten met een espressomachine, tenzij je een machine voor twee doeleinden hebt die zowel espresso als koffie maakt. Het proces van het maken van espresso is anders dan dat van het maken van koffie. Bij espresso wordt het warme water onder druk door verdichte koffiemolens geperst.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Het enige verschil zit hem in het soort bonen, want Robusta bonen hebben de neiging om meer cafeïne in zich te hebben dan je normale Arabica bonen. Echter, de hoeveelheid Nespresso capsule cafeïne is ongeveer hetzelfde in elk, omdat de mengverhouding van deze soorten bonen niet te veel varieert.
De L'OR BARISTA koffiemachine is ontworpen voor zowel de capsules van L'OR BARISTA als L'OR Espresso en kan ook capsules van andere merken verwerken, inclusief Nespresso®* en de meeste andere compatibele capsules zoals Senseo, Grand Mère, Marcilla, Saimaza, Café Royal®*, Carte Noire®*, Illy®*, Lavazza®* en zelfs de ...
De jury was unaniem in haar oordeel: de orginele Nespresso is en blijft het lekkerst. "Goede body, goede crema en een klein zuurtje", zegt Brouwers namens het testpanel. Een echt alternatief bieden de nespresso-cupjes van Douwe Egberts en Mondelez kortom niet. Wat smaak betreft althans.
Dit betekent dat je de Lungo-koffie dienovereenkomstig kunt doseren. Als u bijvoorbeeld 7 g gemalen koffie en 30 ml water per kopje neemt voor een klassieke espresso, krijgt u een lungo als de hoeveelheid water verdubbeld is, d.w.z. 60 ml water, voor dezelfde hoeveelheid koffie.
1) Maak een Caffè lungo
Als je normaal gesproken een echte espresso maakt, stop je na 25 – 30 seconden. Echter je kunt ook simpelweg het water langer dan de normale 25-30 seconden laten doorlopen. Het resultaat is dan een groter volume koffie.
De Gran Lungo in het perfecte formaat voor als je lekker lang wilt genieten van je kopkoffie. In deze koffies van 150 ml Nespresso koffie, kom je de vertrouwde Nespresso kwaliteit tegen, in een groter formaat. Met de speciale centrifuge technologie ontstaat een smaakvolle kop koffie.
Gemalen koffie moet vers zijn voor de perfect espresso. Voor 1-shot voeg je 9 gram toe en voor 2-shots 18 gram. Gebruik je vinger om de gemalen koffie over de filterhouder de verdelen en verwijder ook alle koffierestanten aan de zijkanten van de houder. Het is belangrijk dat je de koffie gelijkmatig verdeeld.
Voor een espresso kun je juist het beste donkerder gebrande koffie gebruiken. Vaak staat op de verpakking hoe donker of licht gebrand de koffie is.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Deze kun je tegenwoordig overal krijgen. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt.
De ristretto is het sterkste kopje koffie dat je kan bestellen en bevat dus de minste hoeveelheid water. De bereiding is net zo lang als een espresso, hierdoor wordt er veel smaak afgegeven aan een kleinere hoeveelheid water. Waardoor de smaak nog intenser wordt. Een sterk shotje koffie dus!
Hoewel er weinig cafestol in gefilterde koffie zit, adviseert het Voedingscentrum om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne in koffie. Voor espresso en koffiecups is het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag te drinken.
Voor dure koffiemachines worden vaak hoogwaardige en dure materialen gebruikt. Hoewel duur, hebben dit soort espressomachines de beste kwaliteit – daarom zijn ze duur. Voor goedkopere koffiemachines worden betaalbare materialen gebruikt. Dit is de reden waarom ze vaak van lage kwaliteit zijn.
Hoe herken je een goede espresso? Een goed gezette espresso kun je herkennen aan de mooie dikke crema, de goudbruine laag die je ziet als je in je kopje kijkt. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.