Een tiny house is zoals de naam al zegt: een klein huis. Het idee van zo'n klein huis is om duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker te leven. Ook is het bedoeld om alleen te leven met de dingen die je echt nodig hebt zonder overbodige spullen.
Goed voor het milieu
Door het wonen in een tiny house ga je met veel aspecten zeer bewust om. Zo zal je een composttoilet hebben, waardoor je en stuk minder water verspilt en je eigen compost maakt voor je moestuin. Wek je je eigen energie op met onder andere zonnepanelen.
Mensen kiezen voor een woonvorm als een Tiny House omdat ze beseffen dat de huidige standaard van leven niet bij hun normen en waarden aansluit. Ze willen leven met minder spullen, een simpel leven leiden waarbij de focus ligt op wat echt belangrijk is. Minder afleiding, bewuster leven en je passie najagen.
Een tiny house dat met de juiste materialen is gebouwd en goed wordt onderhouden kan makkelijk tientallen jaren meegaan. Net als elk ander huis vraagt een tiny house om aandacht voor detail en goede kennis, zodat jij en je gezin er jaren van kunnen genieten.
Zowel de bouwduur van zo'n klein huis als het energie- en waterverbruik zijn veel minder. Een tiny house van maximaal 48m2 neemt ook nog eens veel minder ruimte in beslag, waardoor je automatisch met minder spullen moet leven. Ook daarmee draag je je steentje bij aan een beter milieu.
De prijs van een Tiny House is gemiddeld € 60.000 euro. De prijs voor het zelf bouwen van een Tiny House is gemiddeld € 30.000 euro. Dit is de prijs exclusief grond. De grond kun je huren of kopen.
Duurzaam wonen in een tiny house
Één van de grootste voordelen van het wonen in een tiny house is duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van water, stroom en gas. Omdat je in een kleiner huis woont verbruik je ook minder. Dat merk je niet alleen in maandelijkse kosten maar ook bij de jaarafrekening.
Het hangt van de gemeente en het bestemmingsplan af of een vergunning wordt verleend voor het tijdelijk of permanent plaatsen van een tiny house. Wanneer de gemeente moet afwijken van het bestemmingsplan, kan dat jaren duren. Het is dus aan jou om een kavel te vinden met ruimte voor tiny houses.
Vertakt afvoersysteem. Bij een vertakt afvoersysteem wordt het grijze water niet gefilterd. In plaats daarvan verdeelt het het afvalwater van het tiny house naar een groter gebied. Als je kleinere planten in de buurt van het huisje heeft, is dit systeem ideaal om ze water te geven.
Het ontstaan van Tiny Houses in Amerika is voortgekomen uit een aantal verdrietige gebeurtenissen. Door de instortende economie en rampen als orkaan Katrina raakten mensen hun huizen kwijt en konden starters moeilijker aan een woning komen. Er ontstond behoefte voor betaalbare en flexibele woonvormen.
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Drie bewoners vertellen over hun tiny house: van 1200 euro per maand naar 300 aan huur. Tiny HousesDe tiny house-beweging in Nederland groeit hard. Inmiddels zijn er zo'n vijftig kleinere en grotere projecten met honderden bewoners. Geeft kleiner wonen ook meer financiële ruimte?
Het IKEA tiny house kost ongeveer 60.000 euro.
Daarbij bestaat er geen vaste definitie, vanaf welke grootte van woonoppervlakte een gebouw als een Tiny House (micro- of mini-huis) dan wel als een Small House (klein huis) wordt beschouwd. Tiny Houses worden meestal evenwel als tussen de 15 en 50 m² omschreven en Small Houses als tot 90 m².
Er zijn een aantal regels opgesteld door de RDW waar rekening mee moet worden gehouden. Zo mag een tiny house een woonoppervlak van hoogstens 50 m2 hebben, maar doorgaans wordt een maximum van 28 m2 aangehouden. Een huisje op wielen mag maximaal 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn.
Een Tiny House heeft maar weinig grond nodig, maar de meeste kavels zijn groter en bouwgrond is enorm duur in Nederland. Bij Breda betaal je al snel meer dan twee keer, zelfs bijna drie keer zo veel. Voor een bouwkavel van 100 m2 betaal je daar een ton.
De prijzen voor tiny houses verschillen behoorlijk, maar gemiddeld genomen ben je tussen de 20.000 en 100.000 euro kwijt. En dan ligt het er natuurlijk aan of je zelf bouwt, laat bouwen of iets koopt dat al klaar is."
Er staan inmiddels zo'n 100 tiny houses in Nederland en dat aantal gaat alleen maar groeien. De STEC-groep heeft onderzoek gedaan naar de tiny houses en is tot de conclusie gekomen dat tiny houses meer is dan een trend alleen: het is een blijvend fenomeen.
Een tiny house is een kleine, volledig uitgeruste woning van 30m2 tot maximaal 50m2. De 'tiny-house-movement' is naar Nederland overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Oorspronkelijk draait het bouwen van de kleine huisjes vooral om de filosofie: bewuster en duurzamer leven.
Een tiny house is een klein huisje met een oppervlakte van maximaal 50m². Tiny houses onderscheiden zich van andere kleine woonvormen door de focus op duurzaamheid. De filosofie van de tiny house movement speelt voor veel bewoners een belangrijke rol.
Onmisbaar in een Tiny House: De badkamer
50 m2 is, kunnen we concluderen dat de kans groot is dat de badkamer de kleinste ruimte in het huisje zal zijn. Daarnaast is de badkamer een ruimte waar je maar een klein deel van de dag je tijd zult spenderen.