Linnen kan goed in de wasmachine gewassen worden met een wasmiddel wat geen bleek bevat. Wil je de stof zacht(er) of soepeler maken? Dan raden we je aan wat wasverzachter te gebruiken. Gekleurd kan het op 40gr gewassen worden, wit tot 60gr.
De natuurlijke stof linnen kun je goed wassen in de wasmachine. Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen. Linnen is een sterke stof, nog sterker dan katoen, maar het kreukt wel sneller.
Kreukels in linnen voorkomen
Maak de stof dan een beetje vochtig voordat je het strijkt. Dan wordt het een stuk makkelijker. Strijk altijd binnenstebuiten, om een glansje op de stof te voorkomen.
Na gebruik kan je het linnen het beste wassen op 30 of 40 graden. Gebruik een mild of neutraal wasmiddel zonder chloorhoudende middelen.
De juiste wastemperatuur voor linnen
Als je linnen in de wasmachine stopt, dan is wassen op 40 graden meestal voldoende. Wit linnen mag gewassen worden op 95 graden tenzij het etiket anders vermeldt. Was je linnen met de hand, dan doe je er goed aan het kledingstuk kort te wassen en niet te laten weken.
Was linnen op een fijnwasprogramma en centrifugeer met max. 600 tpm. Anders verliest het linnen teveel vocht, dat nodig is voor het kreukvrij drogen en strijken.
Het plantaardige materiaal is namelijk gevoelig voor kreuken en krimpen. Dus om te voorkomen dat je nieuwe bloes binnen de kortste keren een enkeltje prullenbak krijgt, deelt Bazaar alles wat je moet weten om zo lang mogelijk plezier te hebben van je linnen item.
Linnen. Linnen is een stof die snel kreukt en was je best op 40 graden, als je het op een hogere temperatuur wast kan je kledingstuk krimpen. Best is ook om je linnen kledingstuk eerst een aantal keren apart te wassen, want dit kan kleur afgeven aan andere kledingstukken.
Een linnen kledingstuk combineren hoeft echt niet heel moeilijk te zijn, want je kunt het gewoon met je denim jacket of jeans combineren. Ga dan het liefst voor een jeans met een lichte wassing. Kies niet voor de meest standaard skinny jeans, maar voor een stoere ripped of destroyed (boyfriend) jeans.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Linnen heeft de bijzondere kwaliteit dat het de warmte van je lichaam reguleert. Bij warm weer ademt de stof en zorgt linnen er zelfs voor dat de lucht tussen de stof en het lichaam koeler is dan de lucht in de omgeving. De vezels van linnen kunnen veel vocht opnemen, zonder dat de stof vochtig gaat aanvoelen.
Kledingstukken van wol en linnen hoeven niet vaak gewassen te worden. Je kunt ze buiten laten luchten tegen een muffe geur. Tien minuutjes stomen in de douche doet wonderen tegen kreukels. Maar ook wol en linnen kunnen af en toe een wasbeurt gebruiken.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Temperatuur om linnen mee wassen
Linnen kan zonder problemen in de wasmachine.
Linnen is een kreukgevoelige stof en kan tot één maat uitlopen tijdens het dragen. Berg je linnen items altijd hangend op om kreukels te voorkomen.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
Hoger prijskaartje dan bij bijvoorbeeld katoen
Weinig water, geen pesticiden en de gehele plant wordt verwerkt tot linnen. Er wordt niets weggegooid. Het proces is wel arbeidsintensiever, dat is ook de voornaamste reden dat linnen duurder is dan katoen of andere textielsoorten.
Een kenmerk van linnen is dat het glad en glanzend is en kreukt. Het is ook sterk en elastisch, vormvast, luchtig, vocht absorberend en vuil afstotend. Het vervaardigen van garen uit vlas vraagt veel voorbewerkingen die het garen duur maken; daarom wordt linnen vaak gemengd met katoen of een andere stof.
Hoewel katoen ook vaak in de winter wordt gebruikt, is linnen een echte zomerstof. Dat komt omdat dit van alle materialen misschien wel de meest koele is. Linnen laat lucht door en neemt heel goed vocht op.
Handwas. Als je je linnen kledingstukken met de hand wast, gebruik dan alleen voorzichtige, wrijvende bewegingen. Het is afgeraden om ze te wringen, te draaien of te scrubben. Gebruik een mild waspoeder (hierover later meer) en zorg ervoor dat alles goed van het kledingstuk afgespoeld is voordat je het gaat drogen.
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
Linnen strijken: stijlvol en elegant
Gebruik een strijkijzer met een antikleefzool, om te voorkomen dat er glanzende plekken ontstaan. Het is de manier waarop je het linnen kunt strijken, waardoor je dit weer als nieuw kunt dragen en je jouw kleding zo lang mogelijk mooi houdt.
Qua tops heb je eveneens veel om uit te kiezen. Denk aan een T-shirt voor een speelse look. Of, ga voor een overhemd-blouse als je iets meer gekleed wilt gaan. Ook kun je een meer losse, luchtige top dragen, zoals met spaghettibandjes.