Daar werd je vast blij van, want het assortiment van de gemiddelde supermarkt in Duitsland is vaak vele malen groter dan in Nederland – en natuurlijk goedkoper. Je kunt ontzettend veel producten voor een lagere prijs dan de Hollandse aanschaffen, maar bepaalde producten schieten er wel echt uit wat de prijs betreft.
Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Nederland 10,1% duurder
De prijzen zijn in Duitsland gemiddeld 1,5% hoger dan het gemiddelde van de 28 EU-lidstaten. In Polen ligt het niveau 43,5% daar onder, in Tsjechië is dat 29,4%. Het duurste EU-lid is Denemarken, daar zijn consumenten 39,6% duurder uit dan het gemiddelde.
Groter assortiment met veel meer keuze waaronder bio producten. Producten zijn een stuk goedkoper. BTW bedraagt slechts 17% tegenover 19% in Nederland. Benzine is er een stuk goedkoper (ideaal als je nabij de grens woont)
Waarom Duitsland zó goedkoop is? Er zijn twee voor de hand liggende redenen, weet Molenaar. De markt in Duitsland is veel groter en dus kunnen supermarkten massaler inkopen bij de fabrikant. Daarbij is de concurrentie veel hoger dan in het Nederlandse speelveld en supermarkten moeten wel met stuntprijzen komen.
DEN HAAG - Nederlanders ontdekken steeds vaker dat boodschappen doen over de grens loont. Zelfs binnen dezelfde formule kan het verschillen. Zo ligt het prijspeil van de Lidl in Duitsland een stuk lager dan dat van Lidl Nederland.
In Duitsland is het leven goedkoper dan in Nederland. De prijsverschillen met buurlanden als Zwitserland, Denemarken en Luxemburg zijn zelfs nog groter. Opvallend is wel dat Duitsland het prijsniveau stabiel wist te houden, en dat in Nederland de prijzen wel stegen ten opzichte van het Europees gemiddelde.
Zo zijn cosmetica, parfum, schoenen en babyspullen over het algemeen goedkoper in Duitsland. Maar ook timing kan belangrijk zijn, want de Duitse winkeliers en consumenten oriënteren zich nog steeds naar de vroeger gangbare periodes voor Winterschlußverkauf (WSV, eind januari) en Sommerschlußverkauf (SSV, eind juli).
Ook kleding kun je in Duitsland je kleding iets goedkoper aanschaffen. Kleding valt onder het hoge BTW tarief: dat is in Nederland 21 procent en in Duitsland 19 procent. Het scheelt dus maar een klein beetje, maar als je meerdere kledingstukken koopt, kan het op de bon uiteindelijk toch weer een paar euro's schelen.
Duitsland: sigarettenautomaten op straat
Voor een klein pakje Marlboro betaal je 7,20 euro in Duitsland." Iets goedkoper dan in Nederland dus. Iets lagere prijs, iets hoger percentage rokers. In Duitsland rookt bijna 24 procent wel eens.
Het marktonderzoeksinstituut Splendid Research heeft ook dit jaar weer de Duitse supermarkttoptien gepubliceerd. Dit jaar is Rewe als beste beoordeeld, Lidl en Edeka staan respectievelijk op de tweede en derde plek. Het onderzoek werd in januari van dit jaar uitgevoerd.
Maar Duitsland staat ook bekend om zijn lagere drankprijzen. Vooral in de supermarkten sta je soms versteld van de goedkope prijzen voor alcohol. Hoewel je er Nederlandse merken niet veel tegenkomt, zijn de Duitse merken ook gewoon prima.
Ook de melk is in Duitsland goedkoper, voor een pak halfvolle melk ben je in Nederland 0,95 euro kwijt en in Duitsland 0,75. Voor een komkommer kun je dan weer beter in Nederland zijn. Daar betaal je 0,95 voor, dat is vijftig cent goedkoper dan in Duitsland.
In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer. Per kilo koffie betaal je in Duitsland daardoor al gauw twee tot vijf euro meer dan in Nederland.
Frisdranken uit Duitsland zijn goedkoper dan de Nederlandse versie. Zo wordt Nederlandse Coca Cola niet eens in Nederland maar in België gebotteld. Nederlandse Coca Cola en Fanta producten bestaan dus eigenlijk niet. Wilt u niet meer betalen voor hetzelfde frisdrank product?
De Aldi Nord en de Aldi Süd. Deze twee ketens staan los van elkaar en hebben dus ook andere aanbiedingen. Andere goedkope Duitse supermarkten zijn de Edeka en Netto. De Kaufland is een grote keten van warenhuizen, waar je alles kunt kopen wat je nodig hebt.
De Kruidvat Holding omvatte in Nederland Kruidvat, ICI Paris XL en Trekpleister, in België eveneens Kruidvat en ICI Paris XL, en in het Verenigd Koninkrijk Superdrug. Ook had de holding een 50%-belang in de Duitse drogisterijketen Rossmann in Polen, Hongarije en Tsjechië.
Vlak over de grens in Duitsland heb je in winkelsteden zoals Bad Bentheim, Münster, Aachen, Nordhorn, Bocholt, Emlichheim, Lingen en Ahaus een groot aanbod van te gekke winkels. Net even iets anders dan je gewend bent.
Nadelen wonen in Duitsland
zijn in Duitsland echt lager dan in Nederland. Daarnaast is het kopen van een huis en het verkrijgen van een hypotheek een vak apart en een stuk lastiger dan in Nederland. In Nederland verdienen makelaars goed aan de verkoop van een woning, in Duitsland grenst dit haast aan legaal gappen.
Wonen in Duitsland, betekent emigreren naar Duitsland. U blijft Nederlands staatsburger, maar bent in Duitsland belastingplichtig. Een belangrijke uitzondering hierop wordt gevormd door de inkomstenbelasting, althans als u in Nederland blijft werken. Verhuizen naar Duitsland biedt veelal economische voordelen.
Duitsland: 244.000 euro
Een gemiddelde huizenprijs voor heel Duitsland heeft het Duitse statistische bureau overigens niet. Maar er zijn wel gegevens over de prijs per vierkante meter.