De gouden standaard voor de diagnose van een voedselallergie is de dubbelblinde provocatie. Dit wil dat je kindje de ene dag een voedingsmiddel (bvb melk) krijgt zonder het verdachte allergeen, en de andere dag mét het allergeen. Het heet dubbelblind omdat niemand weet wat welke dag het verdachte allergeen is gegeven.
Met een allergietest kan de arts zien of uw baby/kind gevoelig is voor bepaalde allergenen. Tijdens een allergie-onderzoek kunnen verschillende behandelmethoden worden toegepast. Bij baby's komen vooral voedselallergieën voor, zoals koemelkallergie of ei allergie.
klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus. klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree. huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, eczeem, de huid wordt dikker. longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, benauwdheid.
Baby's kunnen soms al last krijgen van een allergie. Ze hoesten, zijn kortademig of hebben last van eczeem. Daar kun je je als ouder veel zorgen over maken.
Huidpriktest voor allergie
gebruiken we een huidpriktest. Hierbij brengen we druppels met de mogelijke allergenen aan op de voorarm en doorpikken we die met een zeer fijn naaldje. Na 15 minuten gaan we na of er op de prikplaatsjes een kleine zwelling optreedt.
Koemelkallergie bij baby's is vaak slecht te herkennen, omdat de symptomen vaak lijken op symptomen van andere allergieën of niet-allergische aandoeningen. Symptomen zijn onder andere ontroostbaar huilen, geïrriteerde ogen, loopneus, eczeem, rode vlekjes, overgeven, diarree, piepend ademhalen, hoesten.
Een voorbeeld is de huidpriktest, waarbij de huisarts koemelk op de rug of onderarm van de baby druppelt. Daarna prikt hij licht met een naald op de plek van de koemelk. Als er een klein jeukend bultje ontstaat (kwaddel) is er mogelijk sprake van een koemelkallergie.
Koemelkallergie wordt over het algemeen getest door een koemelkvrij dieet van een aantal weken te volgen, waarbij gekeken wordt of de symptomen afnemen. Daarna wordt koemelk in toenemende doses onder medisch toezicht toegediend. Dit noemen we een eliminatie-provocatie test.
Meestal komen de klachten al seconden of minuten nadat uw kind iets ingenomen heeft waarvoor hij of zij allergisch is (bijvoorbeeld eten of medicijnen). In elk geval binnen 2 uur. Uw kind krijgt dan opeens 1 of meer van deze klachten: moeilijk of piepend ademhalen en/of flink hoesten.
Dit is heel normaal en kan komen doordat de baby de ene na de andere verkoudheid heeft. Niezen is een natuurlijke reflex om stoffen en vervuiling uit je luchtwegen en neus te verwijderen. Niezen komt veel voor bij baby's en is meestal niets om je zorgen over te maken.
Dan kun je bij je huisarts terecht voor een allergietest. Er zijn verschillende tests mogelijk. Het hangt ervan af welke soort allergie je hebt. Je arts kan bijvoorbeeld een plakproef, een priktest, een bloedtest of een eliminatie-provocatietest doen.
Als je kind na het eten van bepaald voedsel klachten heeft, kan het zijn dat hij of zij een voedselovergevoeligheid heeft. Tekenen van voedselovergevoeligheid zijn bijvoorbeeld: overgeven, diarree, verstopping, eczeem, darmkrampen, veel huilen en onrust en niet willen eten of drinken.
De belangrijkste allergenen bij heel jonge kinderen zijn: Koemelk. Kippenei. Soja.
Koemelkallergie wordt meestal vastgesteld in het eerste levensjaar. Vaak verdwijnen de klachten als de kinderen ouder worden: iets meer dan de helft van de kinderen met een koemelkallergie verdragen koemelk weer rond de eerste verjaardag. De meeste andere kinderen volgen in de daaropvolgende 4 jaar.
Bel met spoed uw huisarts, de huisartsenpost of 112 als uw kind één of meer van deze klachten heeft: U herkent de klachten van uw kind, omdat uw kind al eerder een gevaarlijke allergische reactie heeft gehad. Een piepend geluid bij de ademhaling. Benauwdheid.
De meest voorkomende voedselallergieën zijn die voor noten en pinda's, melkproducten, ei, soja, tarwe en vis. Symptomen van een allergie voor één of meerdere van deze producten uiten zich bij kinderen vaak in de vorm van maag- en darmklachten. Daarnaast speelt de huid vaak op bij kinderen.
Allergie of gevoeligheid
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
De eiwitten zijn gewoon nog te groot voor een allergische baby. Maar als we nog een stapje verder gaan in verknippen, komen we bij flesvoeding die voor 90% van de baby's met een koemelkallergie wel voldoende verknipt is. We hebben het dan over Nutramigen, Pepti, Allernova en Althéra.
Bij lactose-intolerantie kunnen je darmen lactose (melksuiker) niet goed verwerken. Het enzym lactase is hiervoor in te kleine hoeveelheden aanwezig. Daardoor krijg je buikklachten bij het eten van melkproducten waar lactose in zit. Deze klachten zijn een opgeblazen gevoel, kramp of (schuimende) diarree.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Lactose-intolerantie is wat anders dan een koemelkallergie. Bij een lactose-intolerantie ben je namelijk gevoelig voor de melksuikers in een product. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten.
Belangrijk om te weten is dat niet alle symptomen meteen (binnen 2 uur) na het voeden optreden. Soms komen symptomen tot wel 2 dagen of zelfs een week later pas. We begrijpen dat de symptomen veel leed kunnen veroorzaken, zeker in een periode waarin je je baby nog moet leren kennen.
Wat is kokhalzen? Kinderen worden geboren met een kokhalsreflex (ook wel wurgreflex genoemd). Dit reflex is een verdedigingsmechanisme. Het beschermt de keel(holte) van je kleintje namelijk tegen eten en vreemde voorwerpen die niet doorgeslikt mogen worden.